II Salon pejzažne arhitekture

Otvaranje

Drugi salon pejzažne arhitekture, u organizaciji Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije, održan je od 06-10.12.20. godine u Beogradu u galeriji „25. maj“ Muzeja istorije Jugoslavije. Salon je obuhvatio izložbu radova iz oblasti pejzažne arhitekture koji su nastali u poslednjih nekoliko godina. Od ukupno 107 prijavljenih radova, selekciona komisija je odabrala 78, koji su prihvaćeni za izlaganje i koji su ušli u konkurenciju za nagrade.
Salon je otvorio Dragoslav Šumarac, predsednik Inženjerske komore Srbije. Izloženi su planovi, projekti, studije i istraživanja, publikacije i studentski radovi izlagača iz Srbije, Slovenije, Republike Srpske i Italije.

Nagrade

Žiri II Salona pejzažne arhitekture činili su:

  1. Mr Dragan Vujičić, dipl. inž. pejzažne arhitekture
  2. Dr Velimir Ćerimović, dipl. inž. pejzažne arhitekture
  3. Mihailo Timotijević, dipl. inž. arhitekture
  4. Zoran Đukanović, dipl. inž. arhitekture
  5. Mr Nevenka Galečić, dipl. inž. pejzažne arhitekture

Ocenjujući radove, žiri Salona je u svom izveštaju konstatovao napredak u broju i kvalitetu radova u odnosu na prethodni (prvi) Salon pejzažne arhitekture koji je održan 2005. godine. Pored toga, u kategoriji projekata je izložen veći broj realizovanih radova, što je od izuzetnog značaja za profesiju i predstavlja izvestan pomak u pozicioniranju struke u Srbiji. Povećan broj radova iz inostranstva (radovi iz Slovenije, Italije i Republike Srpske) unapredio je ukupan kvalitet Salona, pa se očekuje da će izlaganje ovih radova imati pozitivan uticaj na pejzažnu arhitekturu u Srbiji, naročito na mlađe autore.
Nakon ocenjivanja radova, Žiri je doneo odluku da dodeli 9 nagrada i 3 posebna priznanja učesnicima Salona.

Nagrade II Salona pejzažne arhitekture 2007.

  1. Velika nagrada – grand prix: „General Maister memorial park“.
    Autori: Matej Kučina , univ. dipl. inž. kraj. arh , studio BRUTO; Primož Pugelj , kipar ; Marjan Poboljšaj, univ.dipl. inž. arh., studio SUPERFORM; Anton Žižek , univ. dipl. inž. arh., studio SUPERFORM; Tanja Maljevac , univ. dipl. inž. kraj. arh., studio BRUTO (svi iz Slovenije)
  2. Plaketa: “Renovacija parka Petra Kočića u Banja Luci” – realizovan projekat
    Autori: Nina Komac, Miha Košir, Urška Kranjc, Dušan Stupar, Ana Škrabar, Luka Vidic, Živka Škrabar iz Slovenije.
  3. Plaketa: “Pejzažno uređenje otvorenih prostora poslovnog objekta na uglu Ul . Paje Adamova i Neznanog Junaka u Beogradu”, realizovan projekat
    Autor: Arinka Vrzič , pejzažni arhitekta iz Ljubljane.
  4. Plaketa: „Hyperborea“ – konkursni projekat za memorijal u Norveškoj žrtvama cunamija u jugoistočnoj Aziji
    Autor: Aleksandar Bobić, pejzažni arhitekta iz Beograda.
  5. Plaketa za poseban doprinos dokumentaciji dodeljena je za monografiju „Zelenilo Beograda“
    Autor Hranislav Milanović, pejzažni arhitekta iz Beograda.
  6. Plaketa u kategoriji publikacije dodeljuje se za knjigu „vedenjski zemljevidi ljubljanskih trgov in parkov: novi izzivi in pogledi na načrtovanje in urejanje prostora “ – autor: Barbara Goličnik , pejzažni arhitekta iz Ljubljane.
  7. Plaketa u kategoriji istraživanja dodeljena je video radu pod nazivom „Božica“ – Autor : Suzana Stanković Aleksić, pejzažni arhitekta-urban dizajner.
  8. Plaketa u kategoriji studije i istraživanja dodeljena je radu pod nazivom “ Turizem in prosti čas“ – grupe autora KARH _ 07 Ljubljanskog urbanističkog zavoda- LUZ,d.d.:
    Autori: Karla Jankovič, Darja Matjašec, Aleš Mlakar, Maja Simoneti , pejzažni arhitekti.
  9. Plaketa u kategoriji studentski radovi dodeljuje se radu pod nazivom „Atom“
    Autori: Marko Jović, Dragana Čavlović, Milena Petaković, Maja Vujinović i Slavko Glišović , studenti Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Posebna priznanja za nastup na II Salonu pejzažne arhitekture 2007, žiri je dodelio organizacijama koje su ovogodišnjem Salonu dale poseban doprinos brojem dostavljenih radova:
1. JKP “Zelenilo – Beograd” iz Beograda;
2. Grupa KARH_07 – Ljubljanski urbanistički zavod (LUZ d.d.) iz Ljubljane, Slovenija;
3. JP Urbanistički zavod Beograda iz Beograda.

Prateći događaji

Pored izložbe radova, koja je imala takmičarski karakter, postavljena je i izložba „Zapisi v krajini„. Organizator ove izložbe je bilo Društvo krajinskih arhitektov Slovenije (Udruženje pejzažnih arhitekata Slovenije). Izložena su 72 rada pejzažnih arhitekata Slovenije, koji su bili specijalni gosti ovogodišnjeg Salona.

Pored ove dve izložbe, na Salonu su prikazani i radovi internog konkursa za izbor znaka i logotipa Udruženja.

Drugog dana Salona, u petak, 07. 12. 2007, održano je predavanje „Slovenska krajinskoarhitekturna praksa skupine Karh _07 Ljubljanskog urbanističkog zavoda„. Predavač je bila Darja Matjašec, pejzažni arhitekta, predstavnik Društva pejzažnih arhitekata Slovenije. Prikazan je način rada grupe pejzažnih arhitekata u Ljubljani, njihovi najznačajniji planovi, projekti i istraživanja. Pored toga, predstavljeni su i rezultati nedavnih konkursa značajnih za pejzažnu arhitekturu u Sloveniji.

Galerija fotografija