April: svetski mesec pejzažne arhitekture

April je proglašen za Svetski mesec pejzažne arhitekture od strane Internacionalne federacije pejzažnih arhitekata prošle godine, kada je održano zvanično proglašenje. Razlog za izbor baš ovog meseca se krije u dva značajna aprilska datuma – Danu planete Zemlje (22. aprila) i danu rođenja Fredericka Law Olmsted-a, osnivača struke u Severnoj Americi (27. aprila). Pejzažni arhitekti iz većine od (trenutno) 61 udruženja širom sveta, udružili su se da organizuju događaje u svojim zemljama, što je istaklo svetska pitanja.

Prvi događaj je organizovan u Kini, u Pekingu od strane Kineskog društva pejzažnih arhitekata.

Ove godine još tri zemlje, Irska, Španija i Portugalija pridužiće se svojm kolegama iz ostalih zemalja, od  Islanda koji slavi početak leta 1. aprila do pejzažnih arhitekata iz Urugvaja i Južne Afrike. Pejzažni arhitekti Novog Zelanda će održati konferenciju i dodelu nagrada na njihovom bijenalu ’Pride of Place’  početkom aprila. Ostala  dešavanja se trenutno u fazi planiranja.

Dva najveća udruženja pejzažnih arhitekata (ASLA i LI – Američko i Britansko) će usmeriti svoje aktivnosti na uvećanje broja novih studenata u aprilu. I u Sjedinjenim Državama i u Velikoj Britaniji se godišnje penzioniše više profesionalaca nego što ih diplomira na univerzitetima. Istovremeno, potražnja za pejzažnim arhitektima u Sjedinjenim Državama, porasla je za 20%, pa kompanije sa previše posla ’kupuju’ zaposlene po celom svetu. Pronalaženje perspektivnih studenata je prioritet i u Velikoj Britaniji, gde su postavili sajt I want to be a landscape architect! kako bi pomogli potencijalnim studentima. U drugim zemljama tema meseca biće usmerena na  predeo i diverzitet.

Prema rečima dr Diane Menzies, predsednici IFLA-e, „Ovo je prilika da naše posvećene pejzažne arhitekte pokažu čime se bavi struka i da uključe i ljude sa kojima sarađuju širom sveta. Pejzažni arhitekti se bave problemima, od onih na globalnom nivou, kao sto su smanjenje klimatskih promena i oporavak i rehabilitacija predela nakon katastrofa (Azijski cunami) pa sve do zaštite vodenih puteva ili dizajniranja gradskih trgova.“

 

Priprema
Podmladak Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije (PUPA)