Izveštaj sa Generalne skupštine Evropske federacije za pejzažnu arhitekturu i Međunarodne konferencije „Green Infrastructure: From Global to Local“

Delegacija Udruženja pejzažnih arhitekata  Srbije (UPAS) učestvovala je na godišnjem zasedanju Generalne skupštine Evropske federacije za pejzažnu arhitekturu (European Federation for Landscape Architecture – EFLA), održanoj u Sankt Peterburgu, u Rusiji tokom 9. i 10. juna 2012. godine.

U radu skupštine je najviše pažnje posvećeno aktivnostima federacije u vezi aktuelnog procesa modernizacije Direktive o profesionalnim kvalifikacijama Evropske Unije (Professional Qualifications Directive – Directive 2005/36/EC), koja je od naročite važnosti za struku usled njene tematike vezane za pitanja regulistanosti stanja profesije u zemlјama članicama Unije. Pored toga, u tokom sastanaka radnih tela EFLA, razgovarano je unapređenju saradnje Federacije i ostalih srodnih organizacija, osavremenjavanju procesa akreditacije programa pejzažne arhitekture na teritoriji zemalјa članica Saveta Evrope, statusu primene Evropske konvencije o predelu, odnosu politike i struke, politikama koje uređuju rad pejzažnih arhitekata u okviru zemalјa članica i dr. Tokom skupštine, najavlјen je i predstojeći V Salon pejzažne arhitekture koji će se uodržati u Beogradu, 2013. godine. Kompletan materijal sa godišnjeg zasedanju Generalne skupštine EFLA je dostupan u arhivi UPAS.

 

Međunarodna konferencija „Green Infrastructure: From Global to Local“, ove godine održana u saradnjni  Sankt Peterburga i Upsale (Švedska), okupila je preko 300 učesnika i tokom pet dana ponudila iskustva kolega u vezi različitih aspekata planiranja, projektovanja i održavanja zelene infrastrukture (sistema otvorenih prostora) gradova, na različitim nivoima, od globalnog do lokalnog. Tokom konferencije, svoje radove su izložili i članovi Udruženja, Andrijana Vukadinović (Andrijana Vukadinović, Anđelka Jevtović: Urban Forests and the Needs of Visitors: Case Study of the Park-Forest Košutnjak) i Andreja Tutundžić (Andreja Tutundžić,  Maja Todorović-Izquierdo: Planning the Green Infrastructure of the Urban Sprawls – Case Study of the Kumodraz Stream Watershed in Belgrade).

12345678910