IZVEŠTAJ PUPA UDRUŽENJA -PODMLATKA PEJZAŽNIH ARHITEKATA IZ NOVOG SADA SA NOVOSADSKOG PROLEĆA 2014.GODINE

Za vreme trajanja manifestacije „Novosadsko proleće „, koja se održala tradicionalno po 24 put, od 18. do 22. marta u Novom Sadu, udruženje „PUPA“ iz Novog Sada je u saradnji sa Pokretom Gorana Novog Sada organizovala radionice pod nazivom „Zeleni džepovi grada“.

Ove radionice su trajale četiri dana i predstavljale su ekološke radionice u kojima su učestvovali učenici iz različitih novosadskih srednjih škola. Radionice su se sastojale od kratke uvodne prezentacije o značaju zelenih površina i od opisa konkretnih tipova zelenih površina, kao i dobrih i loših primera tih površina u svetu i kod nas (skver, urbani blok, urbani džepovi, krovni vrtovi, vertikalno zelenilo i sl.), nakon čega su učenici dobili konkretne podloge i materijal od kojeg su sami kreirali makete. Učenici, odnosno škole su bile raspoređene prema danima i podeljene u grupe, a svaku grupu su nadgledali predstavnici PUP-E i pomagali im oko pravljenja maketa. U radionicama su učestvovali učenici Tehničke škole „Pavle Savić“, „Poljoprivredne škole sa domom učenika“ iz Futoga, učenici gimnazije „Svetozar Marković“ i učenici gimnazije „Isidora Sekulić“. Sve radionice su protekle vrlo uspešno, učenici su bili veoma zainteresovani za rad i obavili su svoje zadatke u okviru određenog termina.

Pored ovih radionica, na štandu PUP-E promovisana je profesija pejzažne arhitekture kroz brojne plakate, izložene studentske radove i makete. Na štandu se vršilo anketiranje posetioca sa dva tipa anketa. Prva anketa je bila namenjena svim starosnim grupama i u ovoj anketi ispitanici su imali izbora da se opredele za jedan tip zelene površine od par prikazan na plakatu i da navedu lokaciju u Novom Sadu za koju smatraju da bi trebala da sadži takav tip zelene površine (zapuštene površine, prazni prostori i potencijalni prostori za rekonstrukciju ). Druga anketa je bila namenjena isključivo učenicima srednjih škola iz Novog Sada i okoline. Cilj ove ankete bio je sticanje uvida u upućenost i značaj zelenih površina, u način na koji se one koriste kao i sticanje uvida o njihovim potrebama i stavovima prema zelenim površinama u Novom Sadu.

Radionice „Zeleni džepovi grada“ su na kreativan način pokazale učenicima da je značaj zelenih površina velik i sigurno ojačale njihovu svest o tome da ih treba čuvati odnosno stvarati ih u što većem broju, a kroz ankete se stekao uvid da je u Novom Sadu i okolini želja za većim procentom zelenih površina i te kako izražena.

Organizatori, saradnici i podrška radionicama :

„Pokret Gorana Novog Sada“

Dipl.inž. pejzažne arhitekture, Amela Đurakovac

123 4 5 6 7 8 9 10

altaltalt