jelena
novajlija
Van mreže
|
 |
« poslato: Август 14, 2007, 11:49:12 » |
|
Pozdrav,
drvo smrce, staro 30-tak godina, sa uraslim lancem koji je privezan oko celog obima stabla na h 5m kada je drvo bilo mla?e. Za sada je drvo vitalno, pa se postavlja pitanje kako postupiti sa stablom da bi se izbegla seca i da li je moguce sacuvati ga? Da li je bolje lanac ostaviti ili ga izvaditi?
Nadam se da ce ovo podstaci vecu razmenu konkretnih iskustava na ovom forumu?
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Април 11, 2009, 07:24:24 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
FENIKS
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1 poslato: Август 17, 2007, 08:51:31 » |
|
 ? ??  ?? ??    ?,  ?   ?  ?    ?? ??      ??,   ? ??  ?? ??     ??   ?,   ??  ??     ?  ? ??       .   ?,  ??   ? ??  ?? ?      ??.   ?? ?      ?  ??   ?? ?.?. ? ?. ?? ?.?.  ? ??  ??   ?   ??   .  ?   ?   ?  ?    ? ??  ?? ?   ??    ,  ?    ? ?? ??  ??   ??  ?  ?? ?      ??.   ??  ?   ?,  ??    ?  ?.?.?.?.,  ? ??  ??   ?? ??   ? ?   ??  .  ,   ?  ??   .  ?,  ?? ??  ??    ?? ??  ??    ,  ? ??       ??  ?  ??   ??    ??     ,  ? ??       ?    ? ?      ??     ??,  ? ??  ?? (  ?   ?,  ??,  ??,  ??  )     ? ?   ??   ??-?     ?   ??,    ?   .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jelena
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #2 poslato: Август 21, 2007, 11:16:10 » |
|
Postovani g-dine, zahvaljujem na dodatnoj edukaciji i saznanju da bolesno drve?e nije u domenu anga?ovanja pejza?nog arhitekte. Investitoru ?u saop?titi da njegova bolesna smr?a nije moj problem i da prona?e stru?njaka sa nekom drugom diplomom da ga re?ava. Hvala i prijatno!
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Април 11, 2009, 07:24:33 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
FENIKS
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #3 poslato: Август 21, 2007, 01:39:47 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Smoke
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #4 poslato: Август 21, 2007, 01:43:36 » |
|
Po?tovani Gospodine FENIKS ?itaju?i Va? odgovor sti?e se utisak da ste Vi zalutali u Srbiju, a samim tim i na ovaj forum. Vi razdvajate Pejza?nu arhitekturu od hortikulture, a to u na?oj zemlji nije sli?aj. Ne postoje stru?njaci za hortikulturu, niti ovo spada u njihov domen. Naime postoji ispit na ?umarskom fakultetu (ina?e ?esto se pozivate na njega) koji nosi naziv ??Podizanje i negovanje zelenih povr?ina?? ,koji dr?i Prof.Dr. Neboj?a Anastasijevi?, u kome je obuhva?ena dendrohirurgija, gde bi se ovaj problem mogao svrstati. Zatim su tu ?? Bolesti ukrasnih biljaka?? i ???teto?ine ukrasnih biljaka??. Sve to spada u neko odr?avanje.?ak postoji odsek u Zelenilu Beograda koji se bavi odrzavanjem i to rade pejza?ne arhitekte. Mozda Pejza?na arhitektura kod nas nije ono ?to je u svetu, ali mi za to nismo krivi. Da li je nastavni program dobar ili ne o tome ni Vi ni ja ne mozemo da raspravljamo. To se odlu?uje na nivou univerziteta, fakulteta...i nas niko ne pita. Vi ste samo spremni da kritikujete! Jelena je postavila pitanje na mestu, onko kako su nju, i sve nas, u?ili. Zato osvestite se i ako jeste u Srbiji radite kako se radi u na?oj zemlji i nemojte stvari idealizovati, zato ?to ne da su daleko od toga, nego se ideal ne nazire, a kamo li ?ta drugo. Kritikujete nekoga ?to je pitao ??kako se suzbija korov na travnjaku?? a to je naj?e??e pitanje koje investitor, u praksi, postavlja pejza?nom arhitekti. Dok mi raspravljamo ?ta je pravilno ili ne, ljudi koji nisu u na?oj struci (ma?inci, arhitekte pa ?ak i ??polupismeni ljudi npr. Biv?i voza? u Gradskom Zelenilu Beograd) uzimaju nam hleb. Na?e ??ideale?? ne?e niko da finansira. Da zaklju?imo: ljudi hajde da se spustimo na zemlju i budemo gde jesmo! Dok do?u bolji dani na?e vrene ?e pro?i! Dakle ??Ne re?i nego dela??! Najlak?e je kritikovati, nego hajde ne?to da radimo!
Sa po?tovanjem Smoke
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Април 11, 2009, 07:25:09 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
FENIKS
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #5 poslato: Август 21, 2007, 06:40:00 » |
|
     ?,    ?? ??   .  ??  ? ??  ? ?? ?? ??  ?. ??  ?  ?  ?   ?.  ?    ? ?   ?? ??     ?? ?.?.  ?  ?,  ??  ??   ??      ?   , ?  ?  ??   ??    ?? ?     .  ??    ??    ?.?. ?     . ? ??  ? ??,  ?? ?? ??  ??,   ?   ?   ?. ??  ?? ??   ?   ? ?  ?? ?? ?.?.,  ??   ?   ??   . ?? ??. ??    ?  ??  ??  ??   .  ??  ??    ?? ?.?.,  ?     ??,  ?   ?   ?? ?     ? ?   ?  ??   , ? ?   ??  ??,  ?  ??   ? ?  ?     ??.  ? ??   ?? ??   ,  ? ?    ??  ??, ? ?? ??   ??     . ??  ??   ?.?.  ? 2005. ?.,    ??      ?     ??,  ?? ??   ? ?? ??  ?    ??,  ??  ?? ?? ??     ??  ??  ?  .   ?? ?? ?.?.,  ? ?  ??  ?, ?     ?     ??,  ?  ??    ?   ? ??   ??,  ??  ?   ??  ??,  ?? ?  ?? ??   ??.  ?  ??  ??,  ??  ??  ??,   ?  ??.  ??  ? ??  ??  ??   ? ?    ?        ?, ?  ? ? ??    ?   ??    ?    ?? ?.?.,  ?  ?  ??  ??. ??  ??  ?    ?  ?? ??  ??   . ?   ??    ??,  ??     ?? ?  ?    , ?, ??   ?  ? ??     ??.   ?  ??,   ?  .    , ?   ?  ?? ??      ??   ?   ??     ??.  ? ??  ?  ?  ?  ?? ??  ?   ?, ?  ??  ?? ?  ?    ?? ?  ,  ? ??  ?? ??   ?,  ??   ?? ?  ??.  ?  ??    , ??  ??   ? ?  ??   ? ?? ?.?. ?? ??  ??   ??, ?  ?  ??   .  ??  ??   ?,    ?  ? ?? ??   ?   ??   ??.  ? ?? ??  ? ??      ? ??  ?  ?   ??   ?-?  ?? !? ?   ?,   ?  ?? ??   ??    ?   ? (    ,    ??,   ??),   ??  ??   ?  ?  ? ?  ??      .        ??   ?, ? ??   ??  ??   ?.?. ?,  ??  ?? ??  ??  ?, ?? ? ??  ?   ,  ?  ?    ?? ?   ?       ?    . ?? ?? ?  ?   ,  ? ??  ?   ?    ?? ??   ??    ?   ? ??     ??     .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Smoke
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 poslato: Август 22, 2007, 11:06:23 » |
|
Po?tovani gospodine FENIKS Ja sam kolega, a ne koleginica. Ne ljutim se ja! U?inilo mi se da vi o?tro kritikujete, odnosno poni?avate sve nas re?ima: ??  ,   -   ?.  .  ?,  ? ??   ?  ?? (    ??  ?  ?? ?   ??)??. Slo?ili smo se da mi nismo krivi ?to je takav program, jel da? Kolege i koleginice pitaju onako kako su je u?ili na fakultetu. Nemaju svi tu mogu?nost da se usavr?avaju u inostranstvu. Lepo bi bilo da ta va?a iskustva podelite sa ljudima u ovoj zemlji. Nemojte tako o?tro kritikovati nekoga ko ?eli da u?i, ve? lepo objasnite. Ja se izvinjavam ako sam biomalo o?tar i neprijatan. ?to se ti?e podele pejza?ne arhitekture i hortikulture ja sam vrlo skepti?an, iz razloga ?to je ovo Srbija. Ne?to vi?e od godinu dana rada mi je bilo dovoljno da shvatim gde smo. Vi verovatno imate vi?e iskustva od mene, pa znate o ?emu pri?am. Postavicu vam pitanje: ??koliko projekata ste uspeli da naplatite? Koliko je to lako bilo uraditi???. Obi?no naplata projekta ide tako ?to se naplate radova. Drugim re?ima projekat d?abe ako ja izvodim radove.Pa onda ?ta je sa odr?avanjem povr?ine u narednih godinu dana? Treba onda anga?ovati stru?njaka za hortikulturu. A ko ?e to da plati? Mnogo im je da plate pejza?nog arhiteku a kamo li jo? stru?njaka za hortikulturu! Samo se pla?in da bi pejza?ne arhitekte, onakve kakve vi ?elite da budu, ostale bez posla. I danas je jako te?ko na?i posao u na?oj struci. Ipak sla?em se sa vama da treba te?iti ne?emu boljem. Sa po?tovanjem Smoke
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Април 11, 2009, 07:25:19 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
FENIKS
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 poslato: Август 22, 2007, 11:31:21 » |
|
     Smoke,  ??  ??   ??      ?   . ?? ??  ?? ?.?. ?     ,    ?? ??  ?  ?  ??    .  ??  ??  ??  ?    ??    ?   ,  ? ??    ?   ??,   ? ??  ??    ??  ?? ?.?. ?     .  ??  ??   ?,  ?  ??   ??  ??   ??.  ??  ?   ,   ?? ??     ?    ? ?   ??   . ?    ?     ?    ?, ?.?.   ?? ??   ?.   ?  ?     ?  ??   ?? ?      ?    , ?  ? ?? ?? ?? ?? ? ?.?.  ? ?.?.  ?? ??   ?  ?   ?? ?    ,    ?? ?? ?   ? ?? ?     .  ?, ?.?.      ??    ?  ?     ??   ??,  ??  ?   ??-?      ?   ??    ?   ? ?          ??-?  ??    ,   ? ?   . ?? ??    -?    ?    ?  ??  ??   ?-?    ?   ??.  ??   ?      ??   ?     ??-?   ??   ?,  ? ?? ?       ??.   ??-?   ?   ?   ??  ?   ??    , ?  ??    ??-?  ??   ?   ?   ?   ?-?    ?    ?. ?   ??   ?      ??-?       ?   ??    (  ?),   ? ?    ?     ??  ??. ??  ??  ? ?.?. ??  ?       ??-?     ?     .  ? ??   ?   ?  ??,  ?  ?  ??    ,     ,   ?,      ?-?    ?   ?? ?  ? ??. ?? ??  ?  ?? ?   ??   ?    ?    ??  ?? ?? ??   ??  ??   ? ?? ??  ?? ?? ?   ?? ??   ?     ?,  ? ??     ??  ?? ?     ?. ?  ? ??  ?? ??  ??    ??.  ??   ??   ??-?   ??   ?,  ?     ?? ?   ??, ?? ?   ?-?       ??.     ? ?  ?? ??   ??  ?, ?   ?? ??   ??  ??.  ? ??   ??   ? ?? ??    ?? ?.?.  .  .  ?? ?? ??  ??   ??   ??   .  ??  ?    ??.  , ??  ?  .  ?    ??  ?      ?   ??-?       ??    ,  ? ??    ?? ?.?. ?   .  ?? ?? ??   ?   ?.  ??   ??  ?    ?? (   ?  ??   ??)!? ?,  ?? ??  ?  ?? ??  ?? ?  ?? ??  ??!?  ?? ?? ??  ??  ??   ??   ??    ,  ? ?? ?  ?  ?? ??  ?  ??  ?!?  ?? ?? ?? ??  ,  ?  ?   ? ?? ?.?.  ?   ?  ?   ?  ?? ?   ??!?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
volonter
mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #8 poslato: Август 24, 2007, 08:45:32 » |
|
Fenix je malo strog, ali je donekle i u pravu. Pitanje za Fenixa: gde se nalaze secesijski vrtovi u Beogradu i koje su njihove karakteristike; stvarno me zanima, jer ih na fakultetu nismo spominjali. A sto se tice lanca uraslog u drvo: ''ja tu nista ne bi dir'o" 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
FENIKS
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 poslato: Август 24, 2007, 09:55:53 » |
|
      ??,  ?  13.07.07.   ??   ,  ? ??    ?   ??   ??,   ??  ? ??   ?   ? LeptOn-a ?a je??o? "??a???o?" o? 12   ?a. ?? ??     ,      ?       ? ??  ?   .    ?? ??   ?.   ??   ??  ? ?e  ?? ?a je??oj ??o?? ?  ??, a?? ?   ??a???o-???a?   ? ?o???e???,   ?  ?   ?? ?   ?    ? ?   ?   ?   ?? (   ?,  ?? ??    ?), ?? ??  ??  ?      ??   ?     ??    ??  ?   ??, ?? ?? "   ?". ??    ?? ??  . ?    ??,  ?   ??-?     ,    ??-?  ?? ?   ?-?    ?   ?   ??-?     ?    ,   ?? ?   .  ?  ??     ??  ??  ??     ?    ? ?   ??,  ?? ?.?. ??  ?    . ??    ?? ?.?., ?   ?? ?.?.   ??     ?.  ? ?? ?? ? ?   ? ??   ?  ?,  ?? ?.?.     ? ??     ?, ? ??  ?? ??   ??, ?   ? ??     ? ?    ??.  ?  ?    ?,  ??  ?   ??   ?,     ?    ??     ?    .  ??  ??   ??  ?  ??   ??   ??     .  ,  ?  ?    ??, ??  ? ?? ?? ?.?. ?, ??  ?.?.   ?? ??  ??  ?  ??. ?,   ?,   ?? ?? ?.?.    ?     ??    ?. ?.?.  ?  ??  ?    .  ??, ?  ?   ?    ,    ?   ? "    ??"  ? 115,  ? 2007.  ??  ?,  ?  ?   ??    ?   ?  ? 105. -    2006. ?  ? 109 -   2007.   ? ??      ?   ,  ? ??   ? ??   ?.?.,   ??   ?   ,  ? ?? ??      , ??   ??   ??   ??   ,    ? ??  ?   ?  ?? ?.?.  ?? ??  ?  ??  ?   ??  ?   ?? 13. 07. 2007. ?.  ?? ?? ??  ? ?? ??    ? ? ??  ?    ?? ?  ? ??  ?  ?? ?.?.!?   ?,   ? ?  ??.  ?? ?? ??  ?  ??   !?   ?  ??.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
FENIKS
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #11 poslato: Август 25, 2007, 10:33:29 » |
|
  ?? ?? ??  ??   "  ?.  ?"  ??   ?    ??,    ?    ? ?   ?.   ??  ?? "   ?? ??    ?   ?    ??".   ??  ??   ?? ?  ?   , ?   ?? ??   ?? ??  ? ??   .    ?? ??  ?? ?.?., ?  ? ?.?. ?     .  , ?  ? ?  ,  ?  ??    .   , ??   ?? ?  ??   ? ?    ??   ??, ?   ? ??  ?  ??   ? ?   .  , ?? ?? ??  ?? ??    ?.  ??   ?, ?? ??  ?? ?   ??.   .     , ??   ?  ,       ? ?.?. ?,   ?,  ?? ??  ??  ?.  ,  ? ??   ,   ??  ?,  ?  ?    .  ?  ?,     ,  ??  ?    ? ?    ? ? ??   ?    .  ??  ?    .   ??,    ?   ,  ??  ?   ,      ?  ??  ?  ?.  ?   ?, ??  ??  ?? ?     . ?? ?.?. ??   ?  ?   , ??  ??   ? ?   ,  ? ??   ,  ??       . ?    ? ?.?.?.?. ? ?.,    ??    ?     . ?? ??  ? ? ??  ?   ? ??   ?? ?  ?  ? ?  ?.   ??, ? ??  ??   ?  ??   ?   ??,  ?   ? ?.?. ?? ?.?. ?  .,  ?  ??   ?? ??   ? ?  ?? ?  ??   ?  ??   ?   ??.  ?       ?  ?,  ? ??  ??     ??   ? ??  ??  ?  ??  ?     ,  ??   ?   ?-?     ?,   ? ??   ?? ??  ?  ?  ? ?    ?   ??-?     ??,  ?  ?? ??   ?    "   ?    ?",  ?  ?  ? ?? ?.?.(  ?  ??).  ?  ?? ??  ??, ?? ??   ??    ??   ?? ?  -?,  ?? ??  ? ??   ??   ??   ??.   ??  ?  ?.    ??  ?? ?  ??  ?? ??  ??.  ??   ? ?  ? ??   ?. ??  ?   ?  ??  ?? ?  . "   ?    ?".  ?? ??  ??   ,  ? ?? ??    , ? ??  ??   ??  ??  . ??  ?? ?  ??   ??.  ?? ??, ?  ??      ??. ??   ,  ?  ?  ?   .  ?? ??, ? ??   ?  ?.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
volonter
mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #12 poslato: Август 26, 2007, 03:13:42 » |
|
Fenikse, hvala za preporu?enu literaturu. Va? o?tar stav mi se na po?etku nije dopao, ali kad malo bolje razmislim opravdan je. I ja ose?am rezigniranost prema ste?enom znanju tokom studija, jer sada u praksi, vidim koliko je ?upljikavo ne samo iz oblasti pejza?ne arhitekture koju povr?no izu?avamo, ve? i iz hortikulture. Apsolutno se sla?em sa idejom osnivanja nove ?kole pejza?ne arhitekture. A ?to se ti?e izra?unavanja povr?ine povr?ine, sa tim pleonazmom se sretoh tokom izrade diplomskog rada, gde je suma sumarum trebalo da prika?em ukupnu povr?inu zelenih povr?ina u mom gradu. Suludo. Tako?e, na pomen projektovanja zelenih povr?ina, neko me je svojevremeno upitao: ''je l' vi projektujete ?kolske table; sve ?to je zeleno je zelena povr?ina?'' Istina, ali vrlo pora?avaju?e.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Април 11, 2009, 07:25:31 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
Smoke
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #13 poslato: Август 27, 2007, 11:34:11 » |
|
Pogledajte ovo http://www.upa.org.yu/pro_p.htmDefinicija pejza?ne arhitekture na forumu je data onako kako smo radili na fakultetu! Dakle spoj pejza?ne arhitekture i hortikulture. Molio bih FENIKSA da da definiciju pejza?ne arhitekture onakve za kakvu je smatra, a ne da dolazimo do onoga ??pejza?na arhitektura nije to...nije ni to??. Ispada da ??kadija te tu?i, kadija ti sudi??. Pejza?na arhitektura je nauka i mora se ta?no definisati. Pitanje za sve: ??Da li je pametno odbijati sa foruma bilo koga, pa makar se se on bavio i hortikulturom, jer ionako nas malo ima i ako se mi prepucavamo me?u sobom, ?ta onda drugima ostaje??? Najve?i br. ljudi koji zavr?e fakultet PA u Beogradu bave se hortikulturom, odnosno onim ?to vi nazivate hortikulturom. ?lan sam mnogih foruma i na forumu ne postoji glupo pitanje! O tome da li je data tema za forum ili ne odlu?uje administrator! Pravilnikom foruma nigde nije definisano se nekome zabranjuje pristup zbog toga ?to se bavi ??Srpskom Pejza?nom arhitekturom??. Ponavljam jo? jednom: ??Ka boljem treba i?i, ali do tada ne mo?e sve da stane! ?ovek od ne?ega mora da ?ivi!?? Predla?em da otvorimo novu temu za raspravu o ovakim stvarima, jer ovo, ma ?ta bila Pejza?na arhitektura, nije praksa! Sa po?tovanjem Smoke
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Април 11, 2009, 07:25:43 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
FENIKS
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #14 poslato: Август 28, 2007, 12:18:47 » |
|
  ?? ?? ??   ?,    ? ?       ?,  ?    ?   ? ?    ??  ?   ?.?.  ?  ?, ?  ?   ? ?  ?? ??     ?.   ?,    ?    ??   ??  ?   ??, ?  ? ?   ?? "    ??"   ??  ?   . ?? ??  ??   ?,  ?     ?? ?   ??   ,  ?  ? ?   ?.?.  , ??   ?.?.    ?,  ? ??  ?     ??, ?? ?? ?.?.  ? ?  ??    ??-?     ?     ?. ?? ??     ??. ?? ?? ?.?.   ??  ??  ?. ??   ?? ?   ??  ??   ,  ?  ?   ?   ? ?? ??   ?    ?   ? ?.?.  ?   ?  ??   ??, ??   ?  ??   ?   ? ?    ? ?.?.,  ?? ?? ??      ?.?. ??   ?  ?,     ?    ?,  . Smoke ??   ? ?? www.   ??  . ??,  ??  ?   ?. ??  ??, ?? ?? ??   ??     ?? ??    ?   ?    ? ?.?.  ?  ?   ?, ? ??   ?? ??   ??   ?.    ?  , ??  ??   ?   ?,  ?   ?   ?    ?? ?   ?   ??.  ? ??   ??   ??. ? ??   ?  ??   ?.  , ?? ??  ??  ?? ?? ?.?.  , ??  ??  ? 2007. ?. (??   ?   ),  ?? 50.   ,  ?? ??   ??   ?? ?.?.,  ? ??  ??  ? ?  ??   ?.  ?     ??  ??    .  ??,   ?  ??  ?  ??     ?.  ??    ,  ? ??  ?? ?? ?.?.  ,  ??   ?   ?? ?   ??   ? ??   ? ?.?.,  ??   ??  ?    ? ?    . ? ??  ??  ?  ?? ??  ? ?? ??  ??. ?? ?? ?   ?  .   ??    ?     ?, ?  ? ??    ??,   ? ??  ??   ? ?   ??   .  .  ?  ?  ??  ??     ? ??    ?   ,  ?? ?? ?? ??  ? ? ?? ??  ??  ?? ?   ??,     ?   ??,    ?   ??,  . ??  ? ??   . ??   ?? ?? ?? ?? ?.?.    ??  ? "  ?? ??   ?   ".  ?  ?, ??   ?? ??    ?,  ? ?? ??  ?   ?   ??, ??  ?     ?   ?? ? ?   ??,  ?    ??   ?? ??   ? ?     (   ??),   ?     ?  .   ??    ? ??   ??   ??  ?? ?  ? ?? ??  ?     ?,    ?    ?. ?? ??  ? ??   ,  ?    ??      . ??  ?    ??    ,   ?  ??,  ?    ??    ?,   ? ?  ?  ? ??  ?    ?.  ? ?? ??  ? Smoke.  ??  ? ??  ? ?     ,  ?  ?  ??    ?,  ?.  .     ?,  ?.  .      ?, ?.?.       ??    ?   ??   ? ? ??  ?,  ??     .  .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|