UPA
Мај 19, 2012, 01:26:12 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: eclas konferencija  (Pročitano 1155 puta)
IvAnA
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« poslato: Октобар 26, 2007, 11:42:08 »

Da li je neko bio na upravo odrzanoj eclas konferenciji na sumarskom fakultetu? kakvi su vam utisci? da li ste culi, naucili nesto novo, zanimljivo, da li ste upoznali nekog novog. da li mislite da je konferencija opravdala vasa ocekivanja?
Sačuvana
????
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Октобар 28, 2007, 02:16:51 »

Bila sam na Eclas konferenciji, ali nisam cula bas sve ucesnike, tako da ne mogu da sudim o dogadjaju u potpunosti. Sto se mene tice, najzanimljivije predavanje je odrzao profesor Carl Steinitz sa Harvarda. On je pricao o prvim konceptima u projektovanju i idejama koje vode poreklo od davnih dana upravo iz same prirode i teznje coveka da je sacuva sto bolje moze, ali da je i iskoristi u svoje svrhe. To je u stvari bila neka vrsta istorijske retrospektive uticaja na ideje u pejzaznoj arhitekturi. Ako sam dobro shvatila, za njega priroda, sama po sebi, cini umetnost i od nje treba uciti. Napisacu neke delove njegovog izl?ganja, koji su meni bili najinteresantniji.

U osmom veku u Kini neki car je odlucio da proglasi neko jezero i planine koje ga okruzuju ( West Lake & Yellow Mountains ) za mesto koje treba cuvati zbog njegove lepote. Kasnije je neki od njegovih naslednika cak napisao po jednu pesmu za svaki od deset prelepih vidika u tom "rezervatu" i dao da se uklesu na kamene ploce, od kojih i dan danas postoji osam !
           Objasnio je kako se neki engleski vrtlar Rapton prvi dosetio da nacrta vrt pre uredjena, a zatim posle i tako pokazao koliko je njegov posao vazan. To je definisao kao: "One idea two images".
           Ispricao je kako svi njegovi studenti misle da je najznacajniji pejzazni arhitekta svih vremena F.L.Olmsted, tvorac Central Parka u Nju Jorku, ali da je za njega ipak neprevazidjen Peter Joseph Lenn�, glavni projektant Berlinskog Tiergarten-a. Lenn� je dosao do zakljucka da se najbolji rezultati postizu kada teren prvo uredi pejzazni arhitekta, a zatim arhitekta.
           Na kraju izlaganja je rekao da treba projektovati od sireg ka uzem, u skladu sa covekom i njegovim potrebama i navikama, a ne pratiti prolazne modne trendove. Tu je citirao Andy Warhol-a: "Ises are Wases" ! 

P.S. Ako je bio jos neko i slusao ga bilo bi lepo da da svoj komentar.
« Poslednja izmena: Април 11, 2009, 05:36:46 gradinar » Sačuvana

Molim?Molim?? !
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Srpski prevod: www.tnenad.net Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!