????
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1 poslato: Октобар 28, 2007, 02:16:51 » |
|
Bila sam na Eclas konferenciji, ali nisam cula bas sve ucesnike, tako da ne mogu da sudim o dogadjaju u potpunosti. Sto se mene tice, najzanimljivije predavanje je odrzao profesor Carl Steinitz sa Harvarda. On je pricao o prvim konceptima u projektovanju i idejama koje vode poreklo od davnih dana upravo iz same prirode i teznje coveka da je sacuva sto bolje moze, ali da je i iskoristi u svoje svrhe. To je u stvari bila neka vrsta istorijske retrospektive uticaja na ideje u pejzaznoj arhitekturi. Ako sam dobro shvatila, za njega priroda, sama po sebi, cini umetnost i od nje treba uciti. Napisacu neke delove njegovog izl?ganja, koji su meni bili najinteresantniji.
U osmom veku u Kini neki car je odlucio da proglasi neko jezero i planine koje ga okruzuju ( West Lake & Yellow Mountains ) za mesto koje treba cuvati zbog njegove lepote. Kasnije je neki od njegovih naslednika cak napisao po jednu pesmu za svaki od deset prelepih vidika u tom "rezervatu" i dao da se uklesu na kamene ploce, od kojih i dan danas postoji osam ! Objasnio je kako se neki engleski vrtlar Rapton prvi dosetio da nacrta vrt pre uredjena, a zatim posle i tako pokazao koliko je njegov posao vazan. To je definisao kao: "One idea two images". Ispricao je kako svi njegovi studenti misle da je najznacajniji pejzazni arhitekta svih vremena F.L.Olmsted, tvorac Central Parka u Nju Jorku, ali da je za njega ipak neprevazidjen Peter Joseph Lenn�, glavni projektant Berlinskog Tiergarten-a. Lenn� je dosao do zakljucka da se najbolji rezultati postizu kada teren prvo uredi pejzazni arhitekta, a zatim arhitekta. Na kraju izlaganja je rekao da treba projektovati od sireg ka uzem, u skladu sa covekom i njegovim potrebama i navikama, a ne pratiti prolazne modne trendove. Tu je citirao Andy Warhol-a: "Ises are Wases" !
P.S. Ako je bio jos neko i slusao ga bilo bi lepo da da svoj komentar.
|