UPA
Фебруар 04, 2012, 06:27:36 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2
  Štampaj  
Autor Tema: Gde su rupe u obrazovanju P.A.?  (Pročitano 3510 puta)
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« poslato: Новембар 03, 2007, 03:49:43 »

Da li mo�ete da nabrojite �upljine u obrazovanju doma?ih pejza�nih arhitekata?

(Uzgred, razmislite o tome da li je ta �upljina op�ta ili je samo va�a...)
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 11:08:14 gradinar » Sačuvana
IvAnA
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Новембар 03, 2007, 01:44:33 »

Mislim da nasem odseku ocajnicki treba racunarska laboratorija. Mislim da smo jedini tehnicki fakultet koji je jos uvek nema. Studenti su prepusteni sami sebi sto se tice opismenjavanja na kompjuteru, pa to ide jako traljavo. Vec desetak godina sa naseg fakulteta stasavaju inzenjeri koji nisu bas na ti sa kompjuterom (posebno mislim na programe za crtanje), sto ih cinizaista smesnim u danasnjem drustvu
Sačuvana
wella
Global Moderator
novajlija
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Новембар 03, 2007, 06:19:47 »

Tužan....?? Molim?? Molim?? Molim?? Molim?? ? Molim?Molim?Molim??? Molim?Molim?...Molim??? Molim? Molim? ?? Molim?Molim? ? Molim? ?? Molim???...? Molim?? ?? Molim?Molim?Molim?...? ?? Molim? Molim?Molim??? Molim?? ?? Molim?Molim?Molim?? Molim? Molim?Molim???...? Molim?? Molim?Molim?? Molim??? Molim?? ?? Molim?Molim?Molim?Molim??...Molim??? Molim?Molim?Molim??? Molim?Molim???/?Molim?Molim?Molim? ? Molim???/?Molim?Molim?Molim???...?? ?? Molim? Molim?Molim??? ? Molim?Molim?? Molim?Molim??... Neodlučan
Sačuvana

????
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Новембар 04, 2007, 01:21:10 »

Slazem se sa Ivanom. Ono sto se u praksi trazi je Autocad, bez koga mozes da se slikas u bilo kom projektnom birou. Bilo bi dobro da se to uvede kao predmet umesto osnova racunarstva - informacionih sistema, ili kako se god zove sada taj predmet. Kompjuterska grafika je neophodna za sve one koji planiraju da se bave projektovanjem. Da ne pominjem i to da je pozeljno znati i neki program za 3D animaciju !
Sačuvana

Molim?Molim?? !
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Новембар 05, 2007, 01:38:42 »

Ako je jedina rupa AutoCAD.... onda je sve super!

(ta rupa je popunjena, jer je uveden predmet In�enjerska grafika, gde Mi?a Janji? predaje ACAD, dodu�e predmet je izborni... to ili Slikanje kod Emilije...)
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 11:08:27 gradinar » Sačuvana
????
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Новембар 05, 2007, 11:30:33 »

Ako je jedina rupa AutoCAD.... onda je sve super!

Mozda i nije, ali to mi je prvo palo na pamet kada sam pocela da radim ! Sve u svemu ja nisam nezadovoljna onim cemu su me naucili na fakultetu, a na nekim saznanjima sam zaista vrlo zahvalna i neke profesore i dan danas vrlo postujem. Problem je strucna literatura koje ima malo. Ne znam zasto ne postoji neko reizdanje dekorativne dendrologije ? Zasto ne postoje knjige, a ne skripte iz mnogih predmeta ? Ako ne postoji mogucnost da se izda kvalitetna literatura, onda bar uputite studente na odgovarajucu stranu. I da, na kraju krajeva ne mislim da je problem u rupama u obrazovanju, nego u coveku... Ako si suvise nadobudan i mislis da sve znas, nikada neces nauciti nista novo.
Sačuvana

Molim?Molim?? !
IvAnA
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Новембар 05, 2007, 12:38:20 »

ja se slazem. Iz svega par predmeta postoji pristojna literatura. Da li znate da je npr skripta iz cvecarstva izdata 1976. godine. A to nije jedini primer. Zar je profesorima toliko tesko da sednu i napisu knjigu, skriptu ili vec nesto za svoj predmet.
Pre par godina me je na sajmu gradjevinarstva neka zena arhitekta pitala gde moze da nabavi dobre knjige iz pejzazne arhitekture, ja sam se setila dve knjige Ljiljane Vujkovic i to je sve. Ili je mozda trebalo da je posaljem kod cicice u fotokopirnicu, pa neka joj on naklepa literaturu, kod njega ima sve, pola ne moze da se procita,ali boze moj
Znam da postoji gomila stranih izdanja, ali ako kod nas postoji vec godinama odsek za p.a. onda nije bas normalno da postoje samo dve knjige iz p.a
« Poslednja izmena: Новембар 05, 2007, 12:41:03 IvAnA » Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Новембар 05, 2007, 04:36:56 »

Za�to profesori ne izdaju knjige?

Ima nekoliko razloga...

Prvi i glavni razlog je SISTEMSKE prirode:
Nastavnicima se pisanje ud�benika dovoljno ne vrednuju za njihovo napredovanje u vi�a zvanja (docent-vanr.prof.-red.prof.). Malo kome je poznato da je ?lanak od 4-5 strana objavljen u nekom zborniku radova vi�e bodovan za napredovanje nego knjiga. I novi kriterijumi za napredovanje profesora su isto takvi, ako ne i gori. Sada je glavni kriterijum tzv. index citiranosti. Rad sa studentima je potpuno nebitan. Onaj ko radi i trudi se oko studenata ispadne budala ili je te�ki entuzijasta. U�AS!

Drugi razlog je neisplativost - mali tira�, a sponzora nema... Neke knjige koje su izdate na fakultetu (a mo�ete ih kupiti samo kod profesora li?no) finansirane su od strane tih profesora, fakultet nije dao ni jedan jedini dinar.

Tre?i razlog je lenjost i odsustvo entuzijazma...
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 11:08:34 gradinar » Sačuvana
volonter
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Новембар 06, 2007, 08:13:16 »

''Rupe'' u obrazovanju p.a. osim navedenog:

1. potreban je studiozniji pristup gra?evinsko-arhitektonskim detaljima, a ne puko precrtavanje sa formata A4 na A2; to treba da se razradi do ''u sitna crevca''

2. na planiranju predela iurbanizmu vi�e raditi u skladu sa aktuelnim zakonima, jer su u praksi oni okosnica svakog plana ili urbanisti?kog projekta;

3. insistirati na likovnosti, slobodoru?nom crtananju, grafici, mnogo, mnogo, mnogo;

4. mislim da je novi nastavni plan mnogo bolji i da ?e biti manje rupa
Pozdrav!
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 11:08:43 gradinar » Sačuvana
IvAnA
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Новембар 07, 2007, 11:49:52 »

A zar profesorima nije u cilju da pisu kvalitetne knjige u kojima ce imati sta da se procita i koje ce ljudi zeleti da imaju. Kada sam rekla knjige nisam mislila samo na skripte za spremanje ispita, tj stivo koje osim lakseg polaganja ispita nema nikakvu vrednost. Mislim da bi se neka kvalitetna i sadrzajna knjiga, bez obzira na odsustvo sponzora, pre ili kasnije isplatila autoru.
A mislim takodje, i da je razlog neizdavanja knjiga sujeta profesora, koji mistifikuju svoje predmete i ne zele da tu silnu filozofiju i nedokucivu nauku spakuju na par stotina stranica
Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Новембар 08, 2007, 03:04:32 »

Pa i izdavanje dobre knjige zadovoljava sujetu... Ali tu?e javne kritike, ili kritike po kuloarima povre?uju sujetu.
Lak�e je napisati i vi�e se vrednuje tzv. "rad" u ?asopisu. Uzgred, te radove skoro niko i ne ?ita, pa nema ko ni da kritikuje.

Sve �to Ivana re?e je istina, ali kao �to sam ve? prethodno naveo, problem nije sistemski re�en. Tek u poslednjih nekoliko godina je uveden uslov da nastavnik mora da ima ud�benik kako bi mogao biti izabran u najvi�e zvanje redovnog profesora. Me?utim, posle toga ih je izabrano u to zvanje... prili?an broj...., a nisu imali ud�benik.
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 11:08:49 gradinar » Sačuvana
Tarja
Gost
« Odgovor #11 poslato: Новембар 12, 2007, 12:02:17 »

Znate �ta, nije lako napisati i lo�u knjigu- he he he he.
Sla�em se da je u pitanju i lenjost i sl., ali ve?ina na�ih "profesora" pi�u literarna dela i filozofiraju u beskraj.Imam ose?aj da se i oni ne mogu psihi?ki sastaviti kada pre?itavaju knjigu ?iji su oni autori ( ako je uop�te i ?itaju )!!Studentima je potreban KREATIVNI UD�BENIK ,UD�BENIK ljudi, a ne filozofska dela u kojima oni le?e svoje komplekse!!!!!!Dobra knjiga se pi�e i godinama, ali zavisno i od teme koju knjiga podr�ava i opisuje.
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 11:08:56 gradinar » Sačuvana
volonter
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Новембар 13, 2007, 07:58:07 »

Tarja, na koje ud�benike konkretno misli� - mo�da na ure?ivanje predela?
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 11:09:02 gradinar » Sačuvana
Tarja
Gost
« Odgovor #13 poslato: Новембар 13, 2007, 11:11:17 »

Primera radi Urbana ekologija - jedino je dobro napisan tekst o starim civilizacijama, a sve ostalo  je Molim?
Sačuvana
eight
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Јануар 07, 2008, 11:38:46 »

po meni, najveci propust u obrazovanju je taj sto nas niko nije naucio da prezentujemo radove. dokaz za to su radovi na Salonu PA koji su velikom vecinom bili sareni i nepregledni. da radimo u CADu, svi smo naucili, ali da pravimo poster... trebalo bi uvesti neki predmet koji se bavi slaganjem boja.
Sačuvana
Stranice: [1] 2
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Srpski prevod: www.tnenad.net Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!