UPA
Фебруар 04, 2012, 06:26:30 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2
  Štampaj  
Autor Tema: I, kako je bilo?  (Pročitano 4144 puta)
Djulsa
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« poslato: Децембар 13, 2007, 01:05:47 »

Ne mogu da verujem da nikakvih komentara o Salonu nema! Pa hajde da pokrenemo tu temu.
       Koliko sam ja u razgovoru sa kolegama mogla da ?ujem, najvi�e (mo�da i jedino) se pri?a o Slovencima. Otkud oni uop�te? �to nije objavljeno  da je konkurs internacionalni, mo�da bi do�li Italijani, Englezi, Australijaci? Gde bi se onda Slovenci na�li na rang listi?
       Te�ko je da se o ovome pri?a kao u?esnik. Jednostavnije bi bilo da sam neki neutralni posmatra? � ovako se lako zaklju?i da sam nesre?na �to mi je nagrada izmakla.
       Da je bar neka nagrada, pa da imam za ?im da �alim.
       Jednostavno, startna pozicija nas i Slovna?kih kolega nije ista. Unapred nam je jasno da ne mo�emo da tr?imo istu trku. Oni imaju (bar) bolje patike. Tj. oni projekte realizuju, a mi na�e naj?e�?e sanjamo.
       O originalnosti radije ne bih, ispa�?u zlobna.
       Organizator Salona ne shvata da nam je ovako malima i nejakima doveo direktnu konkurenciju. Nisu to neki Argentinci kojima ?emo da se divimo, da ih predstavljamo i upoznajemo sa svima � ovo su prve kom�ije, u pozi niskog starta za otimanje tr�i�ta.
       Zar smo toliko glupi?
       Sasvim nam je dovoljna jedna Slovenka u Beogradu. Jeste nam maznula najimu?nije klijente, ali je bar tetkama pokazala kako mo�e da se radi. I dovoljno je zatalasala. Daj da vidimo ko od nas zna da pliva u takvoj vodi.
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:35:23 gradinar » Sačuvana
jelena
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Децембар 13, 2007, 02:18:42 »

Da bash tako�����.sad odoh da obracunavam kubikazu zemlje za tri ruzne betonske zardinjere koje je postavio investitor gradjevinska firma ispred novog objekta I da smislim po zahtevu nesto zimzeleno a jeftino da posadimo u njih��.posto nas pejzazne arhitekte u srbiji uglavnom za to angazuju��....a mora od neceg da se zivi
�bedak, bash.  Jedino lepo sto uradish ponekad neki projekat koji uglavnom ostane imagirnaran�pa izlozis na salon��.pa te ubiju u pojam slovenci josh vise sa svojim izvedenim projektima o kojima mi ne mozemo josh ni da sanjamo.

Ali, polako, uverena sam, bice bolje, bicemo i mi uskoro kao slovenci, pa ipak smo do skoro bili ista drzava ( a ima nas vise nego njih  Smeško Studenti su sve bolji, sto su pokazali na salonu. Samo kad se uporedi koliko su kvalitetniji radovi sad nego pre nekoliko godina.  To mi je bio veoma pozitivan utisak sa salona.
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:35:30 gradinar » Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Децембар 14, 2007, 12:11:48 »

Dobro je da je neko pokrenuo ovu temu (ja nisam �eleo jer sam bio u organizaciji Salona, pa to gledam drugim o?ima, sa one strane). No dobro, sad imam pravo i ja da prokomentari�em.

Moji utisci:

- koliko je bilo malo para i koliko je malo ljudi radilo u organizaciji - Salon je vrlo uspeo i meni je bio lep, bolji od prvog salona;
- prijatno sam iznenadjen brojem prisutnih ljudi na otvaranju (sigurno preko 250 ljudi...)
- o?ekivao sam primedbe i zlurade komentare zbog prisustva stranaca, to se i desilo.. Ali zamislite kako bi Salon izgledao da nije bilo svih tih radova...
- mislim da su mlade kolege i studenti imali �ta da vide i da ?e to �to su videli njima zna?iti kao neko ste?eno iskustvo. Za slede?e Salone i realizacije u praksi oni ?e biti znatno hrabriji i to ?e se odraziti pozitivno na profesiju (a oni koji su se uljuljkali u vi�egodi�njoj u?malosti i nemo?i i dalje ?e kukati)
- ?uo sam komentare nekoliko arhitekata na samom Salonu i posle toga - oni su bili vrlo iznena?eni. ?ak je bio komentar: "ovo je osve�enje, i ovo �to sam ovde video vi�e mi se dopalo nego Salon arhitekture..."
- ovaj Salon je veliko iskustvo i za nas koji smo bili u organizaciji...
- smatram da ?e uspe�an Salon imati uticaj i na malo bolje uva�avanje od strane drugih struka, �to nam je i te kako potrebno (da vi�e ne budemo kljucani u glavu i svedeni na �ardinjere...).
- kona?no je stvoreno mesto (Salon) na kome se mo�emo ose?ati lepo i biti ponosni, bar jednom u dve godine... (pa iako je neko o?ekivao nagradu, a nije je dobio, nema razloga za ljutnju - bitno je imati hrabrost i izlaganjem pokazati da si ne�to radio, i to je uspeh).
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:35:36 gradinar » Sačuvana
volonter
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Децембар 14, 2007, 07:34:56 »

Meni je bilo fenomentasti?no Smeško Cheesy.
Neo?ekivano dobar kvalitet radova i veliki broj ljudi. Mislim da su plakete dodeljene zaista najboljima.
Studenti nove generacije ''�iju'' moju generaciju za dve, tri klase, ali sve je to za mene bilo inspirativno i utica?e da pobolj�am kvalitet svog rada.
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:35:42 gradinar » Sačuvana
volonter
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Децембар 14, 2007, 07:39:08 »

Moje kolege sa posla (arhitekte, saobra'ajni in�enjeri) su odu�evljene katalogom, kako samim dizajnom, tako i prezentovanim sadr�ajem.
�to se ti?e Slovenaca - njima svaka ?ast, a neki na�i ljudi treba da zaborave na sujetu i beda?enje.
Salon je ?ista desetka!
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:35:49 gradinar » Sačuvana
Djulsa
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Децембар 14, 2007, 12:13:51 »

Da krenem s kraja. Katalog je, najbla�e re?eno, tu�an. Ona travica oko projekata, fotografije u?esnika umanjene do neprepoznavanja... I za�to nikakvih podataka o projektantima nema? Uzmite neki katalog Salona arhitekture, pa ?ete videti da se na kraju nalazi spisak u?esnika, ?ak i njihove kratke biografije (ne znam za�to su uop�te one tra�ene prilikom prijave, da bi olak�ale selekciju?) i kontakt telefoni i adrese. Valjda katalog treba da podr�i promociju u?esnika, a ne da ih krije. ?uva i nikom ne da. Hvala Bogu, tu je internet ili slu�ba 988, pa nije te�ko na?i nekog ko vam treba. 
       Da li su katalozi podeljeni predstavnicima medija? I da li je njegova cena odbila potencijalne kupce? A da li je katalog uop�te ispla?en? O tome organizatori moraju bolje da razmisle slede?i put.
       Znam da postepeno navla?im gnev kolega, ali jednostavno ne mogu da ?utim. Bez obzira na poku�aj skrivanja iza umetni?kog imena, svi znaju ko sam i pretpostavljam da ?e moja ljubav prema pisanju imati ozbiljne posledice.
       Ponavljam, Slovenci su mogli da budu gosti, lepo je da se pogleda ne�to druga?ije. Ali je takmi?enje sa njima neravnopravno. �to sad svi ?utite? Nije re? o nacionalizmu, ne?e do?i neko da vas hapsi!
       Osim toga, prepri?a?u �ta mi je rekla prijateljica, rodom Slovenka, koja je bila na izlo�bi. Ka�e da Slovenci nikad ne bi dozvolili da mi postavimo plakate na srpskom (ni u katalogu nema prevoda). Oni su mali narod i ?uvaju svoj jezik. A mi ne umemo da ?uvamo niti po�tujemo svoj, pa organizator nije ni poku�ao da im tra�i prevedene tekstove i naslove.
       Jo� ne�to o Salonu. Prezentacije su bile prili?no te�ke. Vizuelnom predstavljanju nas niko nije u?io, pa bi valjalo da se malo potrudimo slede?i put. Mo�da utisak ne bi bio takav da projekti nisu bili tako nagurani jedan do drugog � previ�e boja, teksta, sitnih nevidljivih detalja... Po muzejima postoje ljudi koji projektuju izlo�be, jer postaviti toliko razli?itih radova na jedno mesto tako da se me?usobno ne gu�e uop�te nije lako.
       I na kraju, meni je to ve?e bilo mnogo lepo. U onoj gu�vi sam se ose?ala uzbu?eno, sve?ano, sre?no �to se kona?no ne�to de�ava, �to je neko uperio svetlo na pejza�nu arhitekturu. Ili je to zbog koktela? I cela moja pri?a je ukazivanje na gre�ke samo da bi se one izbegle slede?i put. Ipak ovo pri?amo me?u sobom, je li?
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:35:56 gradinar » Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Децембар 14, 2007, 02:33:04 »

Sve kritike su OK.
S obzirom da sam bio u organizaciji ja sam svestan propusta: u katalogu, u prevodu, u pomeranju datuma i sl. Ali oni koji nisu u?estvovali, verovatno nisu uop�te svesni koji je to bio posao, koliko ljudi to treba da radi ili (ako nema ljudi) koliko bi trebalo platiti ljude (od para koje ne postoje)...
?uo sam neke kriti?are poslednjih dana, prime?ujem da su tu ve? sto godina, ali ti najve?i kriti?ari nikad nisu ni�ta ni poku�ali da organizuju. Da li je neko primetio rubriku na ovom forumu "Ima li entuzijasta?"? I koliko se ljudi javilo da pomogne? ...svega dva!!!!!!!!
E, to je OGROMAN problem. Ne?e niko da pomogne. Ceo Salon i rad UPA se sveo na volonterski rad 5-6 ljudi i studenata koji su tako?e volonterski pomogli... Svaka im ?ast i hvala im.
Eh, kad bi jo� neko hteo da se aktivira od ?lanova UPA... Bilo bi mnogo lak�e ako bi se podelio posao. Ali ljude mrzi da do?u i na skup�tinu koja je jednom godi�nje, mrzi ih da plate ?lanarinu...
Ipak, i pored svega toga, II Salon je bio. I nadam se da ?e biti i tre?i tamo negde krajem maja ili po?etkom juna 2009. Prema tome, kolege - spremajte radove i vidite kako mo�ete da pomogne radu UPA u me?uvremenu, da Salon bude najve?i strukovni doga?aj u regionu!

P.S.
prime?ujem da je ovaj Salon prili?no razdrmao strukovnu u?malost...
I mislim da je to zdravo.
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:36:01 gradinar » Sačuvana
Djulsa
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Децембар 14, 2007, 03:12:51 »

Sla�em se. I sve?ano obe?avam da ?u pomo?i slede?i put.
       Verujem da vam nije bilo lako. Sama nisam bas neki organizartor, ali znam neke koji bi se odli?no sna�li u toj ulozi. Pri?a?emo o tome jo�.
       Nego, vreme odr�avanja slede?eg salona bi mo�da valjalo pomeriti na mrtvu sezonu. Ili bar da predaja radova bude u tom terminu � koliko sam mogla da ?ujem, ve?ina kolega je �tampanje plakata zavr�ila poslednjeg dana roka. Izgleda da ne umemo drugacije. S pretpostavkom da je onaj ko ima sta da izla�e zaposlen u struci i da mu je najve?a frka u prole?e i jesen, mesec maj mi izgleda prili?no nezgodno. Mo�da bi moglo u sred leta, ali tad je dosta ljudi na godi�njim odmorima. Po mom mi�ljenju je kraj januara, po?etak februara idealan. Ali je sad te�ko da se pomeri. Bar postepeno, od jednog do drugog bienala...
       I mora da bude jasno: ni�ta vi�e ne mo�e bez para! Kao �to o?ekujemo da cene na�u struku i mi treba da po�tujemo druge, pa lepo anga�ujemo grafi?kog dizajnera, arhitektu, konobare, peva?icu ako treba... Dosta mi je vi�e amatera!
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:36:07 gradinar » Sačuvana
kontrash
Gost
« Odgovor #8 poslato: Децембар 17, 2007, 12:28:46 »

*Salon je generalno bio bolji nego prosli... ali daleko od dobrog!!
*Katalog ocajno dizajniran.. pod br 1. vazne stvari kao sto su sam rad i fotografija autora su sitni.. a one dzidza bidze koje su nevazne dominiraju... za pohvalu je jedino sto je kvalitetna stampa...
a cena 500 dinara...Molim???!!!!!! aj sad iskreno jel bio neko ko se prevario pa kupio.. kolko je posle morao onih sendvica i kanapea  da pojede da bi mu se isplatilo???!!! Smeško)) (mozda je to i bio bolji deo salona).. aj salu na stranu ali *opet su studentski radovi bili bolji nego oni u zvanicnoj konkurenciji.. tolko o stanju struke... kad zavrse fakultet svi koji su perspektivni verovatno ce raditi druge stvari... a ne u struci...
sve su svemu... mora mnogo bolje... al dobro je da se sa necim krenulo uopste i da postoji salon PA...  Jezik
Sačuvana
STUDENT
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Децембар 19, 2007, 03:20:12 »

Ljudi,sta se konkretno desava sa logoom U P A?
Sta mislite o konkursu za LOGO UPA?
Koji vam se LOGO najvise dopao?
Sačuvana
Tarja
Gost
« Odgovor #10 poslato: Децембар 19, 2007, 03:29:41 »

Kakve veze ima ko su ti konkurenti u projektovanju!!!!Bili oni Slovenci ili bilo koji drugi narodi....BITNA JE IDEJA I NACIN RAZMISLJANJA.
Prezentacija resenja jeste vrlo bitna,ali ne i najbitnija-to je samo dobra ili losa �minka!!!!
Sta mislite o radovima profesionalaca i studenata i koji je po vama najbolji.ali svaki u svojoj kategoriji!?
Sta mislite o studentskom radu " ATOM " ?
Saljem malo osmeha-ipak ce uskoro Nova godina  Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Zelenko Zelenko Zelenko Zelenko Zelenko Zelenko Zelenko Zelenko Zelenko Opušten Opušten Opušten Opušten Zelenko Zelenko Zelenko Cheesy Cheesy Cheesy
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:36:25 gradinar » Sačuvana
Con
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Децембар 19, 2007, 07:54:47 »

"atom"-odlican.Zasluzeno je dobio nagradu.
Sačuvana
volonter
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Децембар 20, 2007, 08:21:19 »

Ma, dobri su studenski radovi, ve?ina njih. Atom je poseban, a meni se svi?a kako radi moj kolega iz generacije Milo� Milanovi?.
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:36:39 gradinar » Sačuvana
Tarja
Gost
« Odgovor #13 poslato: Децембар 20, 2007, 05:50:30 »

Studentski radovi su cak bolji i mastovitiji od profesionalnih radova!!!!
Meni se svidja rad topciderskog parka ciji je glavni tvorac ideje doticni Velimir Ilic i ostali clanovi ekipe.
Koji je Milosev rad,malo mi ga opisi,a mozda cak i znam coveka.
Sačuvana
volonter
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Децембар 21, 2007, 07:43:48 »

Milo�evi radovi sa salona su ''Beteks'', a kao glavni motiv su rode; drugi rad je oku?nica u Rakovici. Njegove radove mo�e� videti i na sajtu (ne znam ta?an naziv), ali ukucaj na google Milo� Milanovi? i vide?e�.
Tako?e mi se svi?aju radovi Novosa?ana, sa Tehni?kog fakulteta.
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:36:51 gradinar » Sačuvana
Stranice: [1] 2
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Srpski prevod: www.tnenad.net Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!