mirjana
novajlija
Van mreže
|
 |
« poslato: Јул 22, 2009, 09:14:02 » |
|
Jednog dana u mojim omiljenim novinama izađe sledeći članak: http://www.blic.rs/beograd.php?id=101806Koleginice i ja se uredno iznerviramo, jer tu nema ni E od ekologije, a deset dana pre toga studenti PA su organizovali jednu istu takvu izložbu, ali mnogo bolju, samo nisu imali debelu zaleđinu, pa su u tim istim novinama dobili manji članak. I to tako prođe. Onda pre par dana osvane i sledeći članak: http://www.blic.rs/kultura.php?id=102562I mi onda shvatimo da se sada svi bave pejzažnom arhitekturom, svi se hvataju za 'zeleno', te da smo se svi džabe školovali, ako dopustimo ovakve stvari. Nekako smo na arhitekte koje nam otimaju posao i navikli, ali sad još treba i sa slikarima da se borimo???!! Pa, ima li tome kraja?  I da li neko od nas ima ideju kako da tome stanemo na put? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sunflower
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1 poslato: Октобар 02, 2009, 06:50:43 » |
|
Danas je odrzivi razvoj svetski trend,nesto u sta se najvise para ulaze i sve stuke gledaju kako da se uglave jer su svesni da mogu da izvuku korist i pokupe pare i sa te strane.TAko npr. imamo zelenu ekonomiju,green bilding-zelenu gradnju bukvalno prevedeno,odrzivi turizam,eko sela,bioekoloske farme.....pa zasto kad svi mogu naci mesto u tom zelenom trendu ne bi i umetnici sa likovne akademije? Jednostavno ce iskoristiti momenat u svoju korist. Potrebno je prepozanti momenat i nametnuti se.JA njih ne krivim ja krivim samo nas.Zasto mi koji polazemo najvise prava da govorimo o odrzivom razvoju pored npr. inzinjera tehnologije cutimo?! MIslim da je to mozda zbog toga sto mi uvidjamo da nasa struka zalazi u mnoge strukovne oblasti ali da prosto biramo sta cemo raditi i time propustamo sanse da se iskazemo u necemu novom i da prihvatimo nove izazove i samim time prosirimo sferu delovanja nase stuke. Niko ne kaze da oni bolje znaju od nekog biologa,od ekologa,od pejzaznog arhitekte ili od inzinjera za zastitu zivotne sredine,ali oni su videli sansu da kroz umetnicki dojam prenesu poruku o odrzivom razvoju i na taj nacin sebi obezbedili "zelenu kartu"  Razumete sta hocu da kazem?Potrebno je da se mi aktiviramo i da budemo dovoljno kreativni smeli i glasni,da i mi pokazemo da imamo sta reci na tu temu.A izlozba u Mekenzijevo ulici je dobar pocetak i dobar primer da se tako nesto nastavi i u buducnosti,kroz jos mnogo kreativnih radionica na tu temu
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Tarja
Gost
|
 |
« Odgovor #2 poslato: Октобар 03, 2009, 08:04:39 » |
|
[/img]  Ukoliko si mislila na ovaj dogadjaj, ima tu svacega necega!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! ! !
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sunflower
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #3 poslato: Октобар 05, 2009, 06:29:36 » |
|
Ne zanm,stvarno nisam bila ni videla kako to sve izgleda,i ne mogu iz tog razloga nista da kazem pogotovo da ocenjujem. Elem,ne treba se podsmevati to vise govori o samoj osobi koja se podsmeva nego o onom kome se podsmevamo.Oni su bar nesto uradili po tom pitanju,mi i dalje se cudimo i pitamo pa kako ,kako,...  Nije mi namera da budem gruba,ako neko prepozna i trunku opanjakvanja  Enjoy!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bass kljucic
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #4 poslato: Октобар 05, 2009, 10:16:46 » |
|
hm.............. Nije mi zao kada se Pejzaznom arhitekturom bave oni kojima to nije struka, vidi se da ne znaju dovoljno ali to je i noramlno- jer im to nije STRUKA, ali kada vidim na projektu potpisane dipl.ing.p.a., mr........., dipl.ing.p.a., dr................... dipl. ing. p.a. i kada vidim na sta lici taj projekat VISE MI JE NEGO ZAO............... MUKA MI JE!!!!
One koji se bave tzv. 'biodekoracijom', necu ni da spominjem!
Na zalost, ko se nije potrudio sam da nauci nece nikada ni nauciti!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sunflower
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #5 poslato: Октобар 07, 2009, 04:09:23 » |
|
......Na zalost, ko se nije potrudio sam da nauci nece nikada ni nauciti!.......
Apsolutno se slazem. U redu,jasno mi je da mi nismo bas na nekom zavidnom nivou po znanju,ali vise me nervira kad neko uzme i podsmeva se tudjim radovima a nikad nije seo nesto sam da uradi!A to je tako karakteristicno za ljude sa naseg faxa.Necu da gresim dusu,mozda sam ja na zalost okruzenja takvim malicioznim ljudima. To sto drugi rade nas posao,to je mozda zato sto p.a. kao struka ima sirok spektar dejstva,e sad sto to drugi mogu da prepoznaju licno za svoje struke potencijalne mogucnosti,a mi ne,..to vec govori nesto o nama samima.Ali kao sto ti rece,muka mi je od komentara tipa " jao ko se sve ( citaj budale) bavi nasom stukom,oni su neadekvatni,oni su ono,oni su ovo,..." MISlim da su ti ONI pre svega spremni da rade i urade nesto i da su spremni da uce! Izborimo se za nase mesto pod suncem!  Zvuci kako utpija ali da bi se nesto postiglo mora i da se radi.A u mentalitetu nam je da kukamo,to je lakse.  POzdravza sve optimiste i one pesimiste! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bass kljucic
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 poslato: Октобар 07, 2009, 07:01:57 » |
|
Naravno, kao sto rekoh u jednom od foruma........ izadjite napolje i pocnitne da se bavite strukom..... prestanite da teoretisete! Pozdrav sunflower i svima onima koji misle da se mogu izboriti za svoje mesto pod suncem, ili su se vec izborili! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
TT
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 poslato: Октобар 11, 2009, 12:19:27 » |
|
Koliko su kolege sa Fakulteta likovnih umetnosti "originalne" govore slike same za sebe. Cista slucajnost ili plagijat nagradjenog rada sa jednog od poznatijih salona pejzazne arhitekture u Evropi?  
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sunflower
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #8 poslato: Октобар 13, 2009, 12:09:00 » |
|
Vidim informisani ste NIste me razumeli,ja samo ne zelim da osudjujem.MOzda,kazem mozda kad bih imala vise znanja,posto smatram da ga dovoljno nemam i da nisam dovoljno u sturci( u stvari ja nisma u opste u struci ) tada bih i kritikovala i diskutovala o tome. Moram priznati da sam ja vise jaca na recima nego na delima.Razlog za to je sto, jeste da imam puno ideja, ali mi fali samopouzdanja i samoinicaijative,....no to je moj problem i sama se moram izboriti sa time,ali kad bih mozda zivela u zdravoj i radnoj atmosferi mozda bi i to bilo drugacije....elem,...osoba kojua je postavila temu zavrsila je sa pitanjem kako da se izborimo sa time.Predjimo u akciju!Pokazimo da i mi postojimo! Organizujmo mi tako nesto na javnom mestu. Nema veze i ako ne bude na nekom zavidnom nivou i ako bude nesto malo,... nema veze iskoristimo to sto smo studenti i sto nam se moze da gresimo! Samo nek se cuje i sazna za nas! Uf covece kako me idu ove parole za ohrabrljiavnje i podizanje morala,mozda sam promasila zanimanje,...na kraju cu da odem u politicare! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
TT
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 poslato: Октобар 13, 2009, 02:04:40 » |
|
Postovani, volela bih kada bi neko od profesora ili asistenata napisao neku rec o ovoj i slicnom temama koje se ticu prezentovanja struke siroj javnosti.
Akcije poput one u Mekenzijevoj treba da budu cesce organizovane, a njihov koncept bi trebalo i procistiti, da ne ostane sve na mastovitosti (pouka travnatog tepiha na haubi automobila je za moj ukus previse banalna). Medjutim, za svaku akciju treba imati punu podrsku i mentorstvo profesora, a poznato mi je da se neki profesori studentima obracaju sa recima: "Znate, vas smer pejzazna arhitekture, to uopste ne postoji", pa vi zamislite kako je tesko diplomiranim pejzaznih arhitektama i studentima da veruju u sebe, kada ni profesuri sami ne veruju u to sto rade!
Rad studenata u akciji Progresivna nade 4 bih prokomentarisala u nekoliko reci... Ubedjena da je deo njihovih radova koje su prezentovali na ulici bezobrazno iskopiran, na jedan povrsan nacin. Sezonsko cvece u saksijama koje opet oblikuju latice cveta, u orginalnom radu, predstavlja stilizaciju ornamenta sa obliznje zgrade od istorijskog znacaja (sto se na zalost na fotografiji gore ne vidi), dok u slucaju "progresivnih nada" i kontekstu Beograda ova instalacija nema nikakvo znacenje ili ja nisam dovoljno upucena i ne vidim "skivene" poruke u predstavi pupoljka cveta lotosa i kadifica :-)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
TT
novajlija