UPA
Фебруар 04, 2012, 07:02:26 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2
  Štampaj  
Autor Tema: Da li je moguce, recite mi da gresim!  (Pročitano 2534 puta)
Nina
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« poslato: Новембар 26, 2009, 03:30:02 »

Postovane kolege,
kao starije i iskusnije, molim Vas da mi pojasnite da li je moguce da neko ko zavrsi na privatnom fakultetu dizajn enterijera upise mater studije na modulu pejzazna arhitektura, te da mu se kao razlika ispita koju treba da polozi trazi samo nekoliko predmeta, koje mozete videti na prilozenim slikama. Nadam se da je ovo neka greska, inace... inace smo svi mi koji amo zavrsili ili studiramo pejzaznu arhitekturu, pa nemam pravu rec... strasno. Zasto sam studirala pet godina i polagala 30 ispita "viska" (daleko od toga da su visak, ali po misljenju onih koji donose ovakve odluke jesu visak) Lepo sam mogla da upisem neki trogodisnji "kurs" na privatnom fakuletu UNION, prijavim se za master polozim dva-tri ispita razlike, i eto upisa na MASTER studije!!!!
Recite mi da gresim, molim vas..
Nina

« Poslednja izmena: Новембар 26, 2009, 03:34:10 Nina » Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Новембар 27, 2009, 12:40:52 »

Moguće je upisati master i sa završenim drugim fakultetom. Ali to ne znači da će taj neko steći ista prava u praksi (licenca i sl.).
Ali ako su u ovom slučaju to bile završene samo 3-godišnje studije (kao što ovde izgleda) onda je to stvarno propust... (!) Raspitaću se.
Sačuvana
TT
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Новембар 27, 2009, 01:35:09 »

Istina je da sa zavrsenim osnovnim studijama na drugom fakultetu moze da se konkurise na master, medjutim, znaci li to da i sa zavrsenim pravnim fakultetom ili grafickim dizajnom konkurisete na master PA. Zar fakultet ne treba da bude, barem iz grupe biotehnickih, a predmeti koje vidim na ovom odseku za dizajn enterijera u minimalnoj su meri kompatibilni sa programom osnovnih studija PA.

« Poslednja izmena: Децембар 17, 2009, 06:40:06 TT » Sačuvana
Tarja
Gost
« Odgovor #3 poslato: Новембар 27, 2009, 01:10:11 »

inace smo svi mi koji amo zavrsili ili studiramo pejzaznu arhitekturu, pa nemam pravu rec... strasno

http://rapidshare.com/files/312993647/Landscape_archirecture_extinction_resize.jpg.html

[ftp][http://rapidshare.com/files/312993647/Landscape_archirecture_extinction_resize.jpg.html
/ftp]

« Poslednja izmena: Новембар 27, 2009, 05:38:21 Tarja » Sačuvana
playscape
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Новембар 27, 2009, 06:08:03 »

Danas medju kolegama na faksu sam cula pricu o ovome i nisam verovala.
Na sajtu sumarskog postoji ovo obavestenje za gore pomenute koleginice koje upisuju master na nasem smeru. Igleda da smo iz starog sistema obrazovanja zadrzali najgore, a najgore je pokupljeno i iz bolonje, pa szamislite na sta studiranje izgleda (cast nekim asistentima)

Jos jedna stvar mi nije jasna, po kojim merilima su im odredjeni ovi predmeti kao razlika za polaganje, pa i po kojim kriterijumima su im priznati njihovi ispiti kao "ulaz" u struku pejzazne.

Verujem da vladaju kompjuterskim programima za dizajniranje, ali zar je to dovoljno!!!

Molim nekog od asistenata ili profesora ili buducih koleginica kada zavrse master na PA da nam odrze nekoliko predavanja pod nazivom:

Kako principi iz projektovanja enterijera mogu da se prenesu u eksterijer.

« Poslednja izmena: Децембар 01, 2009, 06:48:30 playscape » Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Новембар 27, 2009, 08:21:44 »

...Igleda da smo iz starog sistema obrazovanja zadrzali najgore, a najgore je pokupljeno i iz bolonje, pa zamislite na sta studiranje izgleda (cast nekim asistentima)

Jos jedna stvar mi nije jasna, po kojim merilima su im odredjeni ovi predmeti kao razlika za polaganje, pa i po kojim kriterijumima su im priznati njihovi ispiti kao "ulaz" u struku pejzazne. Verujem da vladaju kompjuterskim programima za dizajniranje, ali zar je to dovoljno!!! Kako principi iz projektovanja enterijera mogu da se prenesu u eksterijer. Ne treba da cudi sto struka nije priznata, sto nas veoma cesto smatraju dekoraterima.

Hm.
To da smo mi u ovoj državi (generalno) skloni da uzmemo nešto iz sveta, pa ga onda preradimo na "naš" način - to se sasvim slažem. Tako je i Bolonja. Preuzeta su neka pravila tumačena na rigidan način, a opet neka druga su negirana...
Sećam se kad je pre 5-6 godina na Odseku za PAiH određivan broj studenata koji će biti upisan u I godinu, pa je rečeno, otprilike ovako:
"... mi smo sada na tržištu, mi prodajemo proizvod (znanje), pa, prema tome, ako možemo da prodamo taj proizvod što više onda ćemo upisati što više studenata... Nije naša briga gde će oni da se zaposle..., to je pitanje tržišta..."
Mi koji se bunismo protiv toga, bili smo preglasani.
I tako mi upisivasmo nekoliko zadnjih godina nekih 105 studenata u prvu godinu. Jer su neki koji su u tom momentu odlučivali tako shvatali "nove trendove", "tržišnu ekonomiju", "tržište znanja", "znanje je roba"..., tako da zadnjih nekoliko godina nemožemo da opslužimo sve te studente kako valja...

Da se vratim na temu. Neću da branim odluku, ali činjenica je da su sve ove devojke htele da upišu master na podmodulu "Pejzažna arhitektura" (a postoje još i "P. hortikultura" i "P. inženjering"), tako da su im ti drugi "biotehnički predmeti" manje značajni (uostalom da je studijski program osnovnih studija čista PA (bez Hort.) onda ti predmeti ne bi ni postojali (npr. Hemija i sl.)). Tako da neke od tih predmeta za polaganje razlike zaista ne bi imalo smisla tražiti...

Ipak, znam da je napravljena komisija koja je to trebala da odredi (jer još uvek nije napravljen pravilnik o upisu mastera). I ta komisija se sastala i odlučila tako kako je odlučila...
Sačuvana
playscape
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Новембар 27, 2009, 09:11:17 »

Citat
I tako mi upisivasmo nekoliko zadnjih godina nekih 105 studenata u prvu godinu. Jer su neki koji su u tom momentu odlučivali tako shvatali "nove trendove", "tržišnu ekonomiju", "tržište znanja", "znanje je roba"..., tako da zadnjih nekoliko godina ne možemo da opslužimo sve te studente kako valja..

Mogu da zamislim da je samo 20%, od tih 150 studenata, zainteresovano za ono sto je i upisalo da studira. A Bolonja, koliko je shvatam, omogucava svima da se lakse "provuku" do kraja studija. Jer, dobijaju bodove i za puko prisustvo na predavanjima.

Citat
Neću da branim odluku, ali činjenica je da su sve ove devojke htele da upišu master na podmodulu "Pejzažna arhitektura" (a postoje još i "P. hortikultura" i "P. inženjering"), tako da su im ti drugi "biotehnički predmeti" manje značajni (uostalom da je studijski program osnovnih studija čista PA (bez Hort.) onda ti predmeti ne bi ni postojali (npr. Hemija i sl.)). Tako da neke od tih predmeta za polaganje razlike zaista ne bi imalo smisla tražiti...

Zasto onda ima smisla da se studira cetiri godine, a ne tri, i zasto posle prve godine ne postoje usmerenja sa jano izdiferenciranim predmetima. Uslovno receno, planiram i ja da upisem master na  podmodulu "Pejzažna arhitektura", pa moram da se cimam sa dva semestra cveca i dva semestra proizvodnje sadnog materijala, entomologija, fitopatologija....

Nema opravdanja za ovakve odluke, mislim da su sramne, posebno ako su kandidatkinje zavrsile samo trogodisnje studije. Jos mi nesto nije jasno. Koje zvanje ce, po zavrsetku mastera da dobiju, ako su sada dizajneri enterijera? Tacnije, molila bih da mi neko napise naziv titule.

P.S Student koji je druga godina na P.A bi mogao pre da dodje do diplome mastera ako se sada upise na UNION (na privatnim mozete da upisete godinu i u decembru, lova sve resava)
« Poslednja izmena: Децембар 01, 2009, 06:44:38 playscape » Sačuvana
Nautilus
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Новембар 30, 2009, 12:05:08 »

I am speachless! Šokiran
Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Новембар 30, 2009, 12:38:43 »

Proverio sam...
Ove studentkinje su završile 4-godišnje studije... (a ne 3-godišnje, jer su 3-godišnje uvedene kasnije). Dakle, one imaju 240 ESPB što je uslov za upis mastera. Inače da nije tako, onda bi stvarno bio veliki problem.

Zvanje nakon ovog mastera je:
Diploma: diplomirani inženjer šumarstva - master (dipl.inž. šum.)
U dodatku diplome: pejzažna arhitektura
Sačuvana
vujke
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Новембар 30, 2009, 04:06:38 »

Citat

Sta to u ustvari znaci i koja je svrha da te koleginice zavrsavaju master na p.a. ako nece biti u mogucnosti da dobiju licence?
Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Новембар 30, 2009, 06:06:29 »

Možda im lepo zvuči..., možda ne znaju šta će sa sobom..., možda hoće da saznaju nešto novo..., možda edukacije radi.
Možda sve po malo.
(?)
Sačuvana
vujke
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Децембар 01, 2009, 06:27:16 »

... a mozda zaista zele da se bave p.a., ne verujem da bi neko upisivao master iz ciste radoznalosti, to bi zaista bio jedan veliki luksuz. Istina je da nemaju podlogu za upis na master iz p.a. ali ako one nece imati isto zvanje i iste shanse na trzistu rada kao i ostali onda zaista ne vidim svrhu...
Mozda gredim ali gledajuci iz njihovog ugla ako bi mi neki fakultet odobrio upis uz to da polazem odredjene predmete kao uslov trebalo bi da imam ista prava kao i ostali studenti.
Ne vidim razlog zasto se neko buni da te devojke upisu master na nasem fakultetu... kao "zbog cega sam ja studirao\la sve ove godine"... pa valjda da bi imao/la bolju podlogu i da lakse savladas predmete sa master studija. A ako te devojke zaista uspeju da savladaju gradivo i zavrse studije ne vidim razlog da nemaju isto zvanje kao ostali studenti.

Sačuvana
Nina
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Децембар 01, 2009, 06:22:01 »

Citat
Proverio sam...
Ove studentkinje su završile 4-godišnje studije... (a ne 3-godišnje, jer su 3-godišnje uvedene kasnije). Dakle, one imaju 240 ESPB što je uslov za upis mastera. Inače da nije tako, onda bi stvarno bio veliki problem.

Pa sve i da su zavrsile cetvorogodisne studije (nista licno)... izgleda da nisam upucena da su akademska zvanja i znanja odavno postali roba, ali ne luksuzna, neko kvarljiva, kao ona sa pijace... Cuj, imaju 240ESPB, jel' to neka nova valuta, kao evro, univerzalna cifra, koja otvara sva vrata... ne bih bas rekla. Da je tako, onda bi Master na arhitektonskom mogli da upisu Bachelori sa pejzazne ili hortikulture, ili 'ajde da probaju na Fakultetu primenjenih...
Lako stecene diplome na privatnim fakultetima (za ovaj Union prvi put sam sada cula) se najlakse valorizuju kroz poslediplomske na drzavnim.

Citat

ne razumem ovo objasnjenje za diplomu!!!!
kako mogu da budu diplomirani inženjer šumarstva - to se valjda dobija kada zavrsite cetvorogodisnje studije na sumarskom!

Ako su zavrsile cetvorogodisnje studije za dizajn enterijera, zar se njihovoj diplomi (diplomirani dizajner XY) ne dodaje master
U dodatku VEC STECENE diplome: pejzažna arhitektura

Znaci, kao bachelor pejzazne, upisem master na biologiji, ja na poklon dobijam i zvanje diplomiranog biologa i sl. Automatski mogu i da predajem biologiju u skolama, iako to nisam zavrsila (i nemam pojma o ljudksoj anatomiji, kao sto ni studensti UNIONA nemaju pojma o ZELENIM POVRSINAMA, CVECARSTVU, URBANIZMU ILI PEJZAZNOARHITEKTONSKOM PROJEKTOVANJU!)

« Poslednja izmena: Децембар 01, 2009, 06:24:50 Nina » Sačuvana
Nina
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Децембар 01, 2009, 06:34:51 »

A ovo je materija sa cetvrte godine studija za dizajn eneterijera i namestaja fakulteta Union. Slicnost gradiva, u poredjenju sa odsekom pejzazna arhitektura i hortikultura je toliko ocigledna da ja nemam pojma o cemu se ovde polemise!
« Poslednja izmena: Децембар 05, 2009, 11:18:19 Nina » Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Децембар 02, 2009, 01:05:31 »

ne razumem ovo objasnjenje za diplomu!!!!
kako mogu da budu diplomirani inženjer šumarstva - to se valjda dobija kada zavrsite cetvorogodisnje studije na sumarskom!

Ako su zavrsile cetvorogodisnje studije za dizajn enterijera, zar se njihovoj diplomi (diplomirani dizajner XY) ne dodaje master
U dodatku VEC STECENE diplome: pejzažna arhitektura

A ne...
onaj ko završi nove BOLONJSKE studije na ŠF u trajanju od 4 godine dobija zvanje: INŽENJER, a onaj koji završi 5-tu godinu (master) dobija zvanje DIPLOMIRANI INŽENJER-MASTER
Za studente koji završavaju po starom (nebolonjskom) nastavnom planu zvanje je diplomirani inženjer (ali nema onog dodatka - crtica - master)

DODATAK diplome ide uz svaku diplomu (od pre neku godinu) i on sadrži nastavni plan i ocene koje su stečene po tom nastavnom planu.
Prema tome, oni koji završe bilo koji studijski program on za TAJ studijski program dobija 2 papira:
1) Diploma (to je ono što se kači na zid, odštampano na tvrdom papiru A3 sa vodenim žigom)
2) Dodatak diplome - (nekoliko strana A4 formata na mekom papiru sa ispisanim nazivom studijskog programa, kompletnim nastavnim planom, ocenama, datumom početka i završetka studiranja.... i mnogim drugim podacima na kojima se vidi šta si učio u tom studijskom programu, koliko dugo i kakve si rezultate postigao) - ovaj dodatak može da služi poslodavcima da precizno vide kakav si bio student!)
Prema tome, onaj ko završi master na ŠF podmodul Pejzažna arhitektura dobiće ta 2 dokumenta na kojima otprilike ovako piše:
1) Diploma: Pera Perić, diplomirani inženjer šumarstva - master (naravno tu su još i naziv fakulteta, potpis dekana i sl.)
2) Dodatak diplome: Pera Perić, završio diplomske akademske studije - studijski program Pejzažna arhitektura i hortikultura - podmodul Pejzažna arhitektura (i onda sleduje nastavni plan, ocene i sl.). Ali će tu pisati i podatak o prethodno završenim studijama.

Dakle, i ove "koleginice" će dobiti potpuno istu diplomu kao i svi ostali "matični" sa jedinom razlikom da postoji informacija o završenim različitim prethodnim studijama...
Sačuvana
Stranice: [1] 2
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Srpski prevod: www.tnenad.net Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!