|
Tarja
Gost
|
 |
« Odgovor #15 poslato: Децембар 02, 2009, 11:58:22 » |
|
Kako principi iz projektovanja enterijera mogu da se prenesu u eksterijer. [/quote] Ja cu da ti odgovorim- IRONIJOM i SARKAZMOM- salim se ni KAKO 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
playscape
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #16 poslato: Децембар 02, 2009, 01:27:28 » |
|
Dakle, i ove "koleginice" će dobiti potpuno istu diplomu kao i svi ostali "matični" sa jedinom razlikom da postoji informacija o završenim različitim prethodnim studijama...
Sa diplomom, koja se kaci na zid, mogu privatno da se bave pejzaznom arhitekturom, jer je POTPUNO ISTA kao i svih nas koji zavrsavamo p.a. Jednostavno, jel' dobijaju zvanje dipl,ing p.a - master? Dobijaju!Da li mogu da rade npr, okucnice? Mogu! Da li su nam nelojalna konkurencija koja ce da rusi ugled struke? Jesu vec sada dok studiraju jer su povlastene i bice kada zavrse! Ne verujem da ce svaki narucilac posla, da proverava njihov dodatak diplome u kome pise koje su im osnovne studije, a mozda i ako ga proveri nece puno da ga razume iz vise razloga. Kao prvi je taj sto poslodavce, barem kada je rec o poslovima gde se obrce pristojan novac, zanima kako vi njima prezentujete projekat, a tu su dame u predosti jer im je kompjuterska grafika i poznavanje dizajna jaca strana. Kao drugo, 90% posto akademskih gradjana u Srbiji nema pojma sta se uci na odseku pejzazna arhitektura, a posebno ne znaju "obicni" ljudi koji ce eventualno da ih angazuju za uredjenje dvorista.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Децембар 02, 2009, 02:27:54 playscape »
|
Sačuvana
|
|
|
|
vujke
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #17 poslato: Децембар 02, 2009, 02:25:52 » |
|
a mozda zaista zelim i ja da se bavim p.a I ja bih da budem astronaut ... moras da odredis prioritete, ne moze i jedno i drugo  Ako zaista mislite da ne poseduju potrebno znanje da zavrse master program na p.a. ne vidim razlog da se plasite da vam budu "nelojalna konkurencija". Videce da su upale u nesto sto nije za njih i odustace. Nina dobro si rekla da si upisala p.a. da bi dobila potrebno znanje ali ne razumem o kakvim obavezama pricas. Istina je da na nasem fakultetu postoji gomila stvari koje sam ja prihvatao kao obaveze koje ni sam ne znam zbog cega postoje (zaostali sistem ili sta vec...), ali u ovakvim situacijama jedino merilo je ZNANJE i doticne koleginice ce vremenom pokazati da li ga poeduju ili ne. Sa diplomom, koja se kaci na zid, mogu privatno da se bave pejzaznom arhitekturom, jer je POTPUNO ISTA kao i svih nas koji zavrsavamo p.a. Jednostavno, jel' dobijaju zvanje dipl,ing p.a - master? Dobijaju! Da li mogu da rade npr, okucnice? Mogu! Da li su nam nelojalna konkurencija koja ce da rusi ugled struke? Jesu vec sada dok studiraju jer su povlastene i bice kada zavrse! Ne verujem da ce svaki narucilac posla, da proverava njihov dodatak diplome u kome pise koje su im osnovne studije, a mozda i ako ga proveri nece puno da ga razume iz vise razloga. Kao prvi je taj sto poslodavce, barem kada je rec o poslovima gde se obrce pristojan novac, zanima kako vi njima prezentujete projekat, a tu su dame u predosti jer im je kompjuterska grafika i poznavanje dizajna jaca strana. Kao drugo, 99% posto akademskih gradjana u Srbiji nema pojma sta se uci na odseku pejzazna arhitektura, aposebno ne znaju "obicni" ljudi koji ce eventualno da ih angazuju za uredjenje dvorista. - da, ako zavrse master na p.a. dobice posao da rade okucnice i uredjuju dvorista, ali ako posao urade lose to ce im biti poslednja okucnica koju ce da rade. Dakle, nemas razloga za brigu... - sumnjam da ce biti povlascene, s'obzirom da ce profesori i ostali studenti verovatno da na njih gledaju kako na uljeze. - ako je kompjuterska grafika i poznavanje dizajna ono sto ce njima donositi vise posla nego obicnim p.a. onda mozda i mi imamo problem u nastavnom planu i programu jer se ne poklapa za potraznjom na trzistu. Nina, pokusaj da objasnis "obicnom" coveku da u stvari ne bi trebao da bude zadovoljan svojim novim dvoristem jer ga je radio master iz p.a. koji je predhono zavrsio dizajn enterijera. Reci ce "ta nemojte kasti"  Dakle, ako savladaju znjanje neka im je sa srecom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Nautilus
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #18 poslato: Децембар 04, 2009, 11:28:20 » |
|
Negde se slazem sa prethodnim postom a negde i ne.. To da ce se u praksi sve pokazati i doci na svoje je ok ali hajde onda svi da se igramo malo lekara, malo statisticara, malo ko zna cega...Pa onda kad nesto zeznemo, onda nam zabrane. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
playscape
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #19 poslato: Децембар 04, 2009, 05:48:13 » |
|
pa znate, nadrilekaru ce mozda i da zabrane rad, ali priucenom pejzaznom arhitekti nece niko, jednostavno ce na trziste izaci jos neko ko se smatra pozvanim da se bavi pejzaznom, ali ovaj put sa diplomom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gradinar
|
 |
« Odgovor #20 poslato: Децембар 05, 2009, 09:29:24 » |
|
Koliko znam ove jeseni su konkurisali na master "Pejzažna arhitektura": - 2 dizajnera (gore pomenuti) - 2 hortikulturca - 1 šumar - 1 ili 2 sa PA...
Pa vi vidite ko je zainteresovan...
Uzgred, ne znam zašto se ovde pominju samo ti dizajneri kao problem...?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gor-ka
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #21 poslato: Децембар 05, 2009, 09:33:14 » |
|
Uzgred, ne znam zašto se ovde pominju samo ti dizajneri kao problem...?
Pa možda zato što ne znaju građu srednjeg creva kod insekata...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Nina
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #22 poslato: Децембар 05, 2009, 11:13:46 » |
|
Salu na stranu, "gorkin" komentar govori mnogo toga o cinjenici da pejzazna arhitektura nikada nece biti, ne priznata, nego ni poznata struka u Srbiji sve dok ne postoji kadar koji ce da skoluje i izvede na pravi put buduce pejzazne arhitekte. Nikada ni na jednim predavanjima nisam cula da je neki profesor pricao o projektima vrednim paznje koje je on ili neki od nasih kolega sproveo u delo (pri tome ne mislim na poduhvate doktoranata poput brojanja semenki u laboratoriji ili kojekakve ekoloske procene) , a dok je stanje takvo ne moze se ocekivati i da ce neki student da nadmasi svog profesora... a zato o bubama, gljivama, ekologiji, tipovima i planiranju predela sve znamo...
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Децембар 17, 2009, 06:43:03 Nina »
|
Sačuvana
|
|
|
|
IvAnA
mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #23 poslato: Јануар 12, 2010, 03:16:54 » |
|
Zasto se toliko busate oko diploma. Jasna je stvar da diploma ne govori nista o onome ko je poseduje. Ona je samo neophodan uslov koji moras da ispunis da bi se uopste kandidovao za obavljanje nekog posla (ovde pricate o projektovanju). I to je sve. Sve ostalo moras da zasluzis. Niko ti nece dati da radis projekat samo zato sto imas diplomu. Projektovanje, izvodjenje i uopste posedovanje "objekta pejzaznog uredjenja zelenog otvorenog povrsine prostora arhitektonskog" *(ovo je da se neko ne uvredi oko naziva, posto se i zbog toga dizala onoloka prasina) je luksuz, i onaj ko zeli da ga poseduje ce se malo raspitati pre nego sto odabere osobu koja ce mu to projektovati. Dobijanje diplome (zasluzene ili ne) je pocetak pocetka. Tek posle toga idu godine dokazivanja. A ko se dokaze nece mu biti konkurencija bilo ko ko je dobio master diplomu, na bilo koji nacin.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Tarja
Gost
|
 |
« Odgovor #24 poslato: Јануар 14, 2010, 05:35:29 » |
|
Zasto se toliko busate oko diploma.
Time si zastitila sve ostale koji tu diplomu nisu ni zasluzili, a dobili su je! Sve se mora zasluziti, apsolutno sve bez protekcije!!
I to je sve. Sve ostalo moras da zasluzis.
Raspitati se je vrlo sirok pojam! Kako, preko koga? Opet namestanjem preporuka, pa projekata i kompletne biografije!
...i onaj ko zeli da ga poseduje ce se malo raspitati pre nego sto odabere osobu koja ce mu to projektovati.
Nisi me argumentovano ubedila na tu tvoju konstataciju, apsolutno uopste!!!!
A ko se dokaze nece mu biti konkurencija bilo ko ko je dobio master diplomu, na bilo koji nacin.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
IvAnA
mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #25 poslato: Јануар 15, 2010, 11:19:43 » |
|
Tarja
To sto neko ima diplomu, ne znaci da zna da projektuje. I sama znas koliko je vezbe i ucenja potrebno da bi se uradio i vrlo prosecan, a da ne pricamo o dobrom projektu. Taj investitor bi trebalo da bude jako lud i glup, pa da poveri posao nekom takvom i tako baci svoj novac. 90% studenata koji regularno zavrse fakultet ne bi znali da urade pristojan projekat, a da ne pricamo o nekom drugom.
Mada opet, mozda i mi gresimo. Tolika se prasina digla oko te dve osobe, a mozda su one super talentovane i supersposobne i mogu da savladaju tokom master studija sve sto im je potrebno da se uspesno bave pejzaznom arhitekturom.
Zaste ne brines o moru studenata i diplomaca koji zavrse fakultet (sve cetiri godine, pa mozda i master, a mozda onda i ovaj novi phd koji se upisuje posle osnovnih studija), a nemaju tri blage sa pejzaznom arhitekturom. Zasto ne brines o studentima koji se upisuju na osnovne studije samo zato sto misle da lepo crtaju i misle da su umetnici, a ne znaju da saberu dva broja, pricaju kako im ne treba matematika da bi se bavili pejzaznom arhitekturom, i bez problema postaju inzenjeri? Naspram ovoga, mislim da je to sto su dve devojke upisale master, a mozda nisu zasluzile, veoma sitam problem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Tarja
Gost
|
 |
« Odgovor #26 poslato: Јануар 15, 2010, 01:06:07 » |
|
Одговара: Tarja
IvAnA,
kao prvo to što neki ljudi pričaju o nekim dvema koje su upisale master studije, o tome ja ne pišem!! Lično pišem o osobama koje su sve četiri godine jednostavno prepisale 2/3 ispita i pohađale 1/3 predavanja, a posle bez ikakve savesti upisale doktorske studije i tim postupkom sebe direktno konkurisale za buduće mesto profesora na dotičnom predmetu!! Uživaju najviši vid protekcije (od pojedinih profesora za koje je vrlo diskutabilan način na koji su i oni zauzeli poziciju profesora), apsolutno bez ikakvog pokrića i tako će ih gurati do profesorskog mesta, pa i dalje... Upravo o takvim ološima ja pišem!!!! Ološi koji će se prodati za bilo šta, ali tako su ih roditelji vaspitali!!!!
Послао: IvAnA
Zaste ne brines o moru studenata i diplomaca koji zavrse fakultet (sve cetiri godine, pa mozda i master, a mozda onda i ovaj novi phd koji se upisuje posle osnovnih studija), a nemaju tri blage sa pejzaznom arhitekturom. Zasto ne brines o studentima koji se upisuju na osnovne studije samo zato sto misle da lepo crtaju i misle da su umetnici, a ne znaju da saberu dva broja, pricaju kako im ne treba matematika da bi se bavili pejzaznom arhitekturom, i bez problema postaju inzenjeri? Naspram ovoga, mislim da je to sto su dve devojke upisale master, a mozda nisu zasluzile, veoma sitam problem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
minerva
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #27 poslato: Октобар 31, 2010, 12:54:02 » |
|
Postovane kolege, ja sam ovde videla tracak nade da mozda mi mozemo da upisemo master studije na arhitektonskom fakultetu, sto bi bilo divno za one koji se bave projektovanjem. Mozda bi nas tada malo vise cenili s obzirom da arhitekte pokrivaju i nas deo profesije svojim licencama pa nam je dosta teze u profesionalnom angazovanju. I ako, po meni (posto radim sa arhitektama) mozemo da im pariramo, bar kada je rec o otvorenim povrsinama, ali i tada ce pre arhitekta dobiti posao nego pejzazista.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|