UPA
Фебруар 08, 2012, 12:51:37 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Ozelenjavanje krovova  (Pročitano 2723 puta)
gianna
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« poslato: Фебруар 26, 2008, 08:49:32 »

Mislim da je ova tema vrlo interesantna jer se i ja kao projektant sve vise srecem sa potrebom da se svaki delic prostora koji ostane nakon izgradnje garaza, parking prostora i ostalog, ozeleni.
Da li neko ima (prakticnog) iskustva u podizanju zelenih povrsina na krovovima podzemnih garaza?
Sačuvana
Djulsa
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Март 05, 2008, 02:00:26 »

Recimo da imam iskustva.

Idealno je ako mi treba da radimo projekat paralelno sa ostalim strukama. Onda je mogu?e da se dogovori da stati?ar predvidi odre?eno optere?enje armirano-betonske plo?e. Imala sam situaciju u kojoj je dozvoljena te?ina bila 500 kg/m?. Trebalo je da se ra?una na drena?ni sloj ?ljunka, zemlju, pa vodu, i na kraju biljke. Dodavanjem agro-perlita te?ina je smanjena, ali ipak ukupna visina svega nabrojanog (bez biljaka, naravno) nije bila vi?a od 35 cm! Jasno je da je izbor sadnog materijala bio su?en...

Postoji na?in da se izbegne ?ljunak. Drena?ni sloj je zmenjen materijalom (nekakva plastika) koji izgleda kao d?inovski pleh za projice (progovara doma?ica iz mene) ? u tim udubljenjima se zadr?ava voda. Preko ide mre?ica, filc, pa sme?a zemlje. Sve je to jako skupo, posebno kod nas, pa investitori unapred odustaju od te varijante.

Zaklju?ak je da treba da se sara?uje sa projektantima objekta. Onda mo?e da se trpa sva?ta ne?to. Drvo, koliko ja znam, mo?e da ide u ?ardinjeru duboku 80 cm. Valja samo da se odaberu vrste koje nemaju vretenast ili bilo kako agresivan koren. Da se uradi dobra hidroizolacija (obavezno tra?iti stru?njaka i garanciju!) a da se s druge strane, zbog ekstremnih uslova ?ivota, obezbedi zalivanje (ako ba? ne?e da daju pare na sistem, insistirajte na ?esmici negde blizu).

Mo?da neko zna jo? ne?to i ?uva to za sebe?
« Poslednja izmena: Април 11, 2009, 07:23:23 gradinar » Sačuvana
volonter
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Март 11, 2008, 02:20:57 »

?? Molim? Molim??? ? Molim?Molim??? Molim?? Molim?Molim??? Molim?Molim?Molim??? Molim?Molim??. Molim?? Molim??.
Molim? Molim?Molim? ?? ?? Molim??? Molim?Molim?Molim???.
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Srpski prevod: www.tnenad.net Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!