|
gradinar
|
 |
« poslato: Фебруар 13, 2008, 01:22:52 » |
|
Konačno... Od junskog ispitnog roka 2008, polaganje stručnih ispita potrebnih za licence za pejzažne arhitekte je povereno Udruženju pejzažnih arhitekata. Posle blokade koja je trajala 2 godine, može se normalno polagati ispit.
(Za neobaveštene: u prethodno vreme se to polagalo u šumarskom udruženju...)
Prijavljivanje kod Zlate.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Јул 06, 2009, 12:02:23 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
maja
novajlija
Van mreže
duni
|
 |
« Odgovor #1 poslato: Фебруар 28, 2008, 11:06:52 » |
|
Cao kolege, mene interesuju odgovori oko strucnog ispita i bila bih zadovoljna da mi neko ko zna odgovori. Odradila sam pripravnicki sta�,kao pripravnik volonter,u jednom JKP preduze?u na poslovima podizanja,negovanja i odr�avanja zelenih gradskih povr�ina u trajanju od godinu dana.Po isteku sam polagala "pripravni?ki ispit" gde sam pred komisijom, sastavljenom od rukovodioca zelenila,mentorom inace sefom odrzavanja i pravnim licem,odgovarala na pitanja iz oblasti struke kao i pitanja u vezi poslova koje sam obavljala u preduze?u,i dobila sam potvrdu da sam obavila stru?ni ispit. Da li je to validno i sta sad s tim?Da li je firma trebalo da me salje za Beograd ili sam ja to trebala sama u sopstvenoj re�iji? Nisam nastavila s radom u preduzecu jer im pejsa�ni arhitekta nije potreban,jer imaju jednog! Ponekad se stvarno zapitam,sta sam ja studirala,kada nase poslove vode: psiholog(kom.inspektor), rukovodilac zelenila- dipl.ing. hortikulture koji o podizanju,projektovanju i uredjenju nema pojma ili je kroz studiranje cuo i za to ............... HVALA
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:10:53 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gradinar
|
 |
« Odgovor #2 poslato: Март 22, 2008, 04:59:46 » |
|
Pripravni?ki stru?ni ispit i STRU?NI ISPIT za LICENCU nemaju veze jedno sa drugim. Stru?ni ispit se pola�e prema Zakonu o planiranju i izgradnji i obavezan je za one koji ho?e da se bave rukovo?enjem u oblasti planiranja/urbanizma, projektovanja i izgradnje, kao i da bi neko mogao biti tehni?ka kontrola ili nadzor (tj. da bi imao pravo na LICENCU odgovornog planera, urbaniste, projektanta ili izvo?a?a). Licenca mo�e da se dobije posle najmanje 3 godine radnog iskustva (za projektante i izvo?a?e), odnosno posle 5 godina (za planere/urbaniste)...
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:11:05 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
volonter
mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #3 poslato: Март 24, 2008, 09:41:43 » |
|
u]dve godine[/u] radnog iskustva, a pravo na sticanje licence odgovornog projektanta, odnosno izvo?a?a nakon 3 (2+1), a za licencu odgovornog planera, odnosno urbaniste nakon 5 (2+3)dve godine radnog iskustva, a pravo na sticanje licence odgovornog projektanta, odnosno izvo?a?a nakon 3 (2+1), a za licencu odgovornog planera, odnosno urbaniste nakon 5 (2+3)?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
PS
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #4 poslato: Март 24, 2008, 12:02:49 » |
|
Da. Jedan od uslova za licencu jeste i stru?ni ispit, a da bi kandidat ostvario pravo na polaganje mora da ostvari najmanje 2 godine radnog iskustva u struci, a najvi�e...  mislim da nije propisano. Sa polo�enim stru?nim ispitom, kandidat koji �eli da stekne zvanje odgovornog projektanta ili izvo?a?a radova (rukovodioca na tim poslovima) mora ukupno iza sebe (izme?u ostalog) da ima i 3 godine radnog iskustva u struci, a dve godine vi�e, dakle 5 za zvanje odgovornog planera ili urbanistu. Sigurno je gradinar napravio lapsus... I to je sasvim razumljivo... Ja znam kako je Tagore na mene uticao...  Uostalom, prvo ljubavno pismo koje sam dobio u 6. razredu bio je odlomak iz Gradinara, i ja sam se toliko zbunio da sam sve upropastio... Nije tema ali je tako?e jedan od stru?nih, najva�nijih ispita u �ivotu pa nije zgoreg pomenuti da su i te stvari bitan deo na�eg obrazovanja.  Hehe, kad se samo setim... Jedna Katarina, jedna lepa Kata, vra?aju?i se sa folklora samo mi je utrapila u ruku neki zgu�vani papir koji je sav bio ispisan, a se?am se po?injalo je re?ima... "?eznem da ti ka�em najdublje re?i koje ti imam re?i, ali se ne usu?ujem, strahuju?i da bi mi se mogao nasmejati..."  Ja sam potpuno bio zate?en, a nastavak pri?e ?u ipak ostaviti samo za sebe... ...Jo� uvek se boja�ljivo i stidljivo skrivaju?i iza nedore?enosti...  Avaj... 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:11:30 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gradinar
|
 |
« Odgovor #5 poslato: Март 24, 2008, 08:28:09 » |
|
Da naravno mislio sam na licencu koja se dobija posle 3, odnosno 5 godina. Polaganje posle 2 godine mo�e naravno...
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:12:28 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gradinar
|
 |
« Odgovor #6 poslato: Јун 08, 2008, 01:11:08 » |
|
b]?etvrtak, 19. jun 2008.<petak, 20. jun 2008. (stru?ni deo ispita za drugu grupu kandidata)
prema rasporedu koji ?e sastaviti Zlata i poslati prijavljenim kandidatima..?etvrtak, 19. jun 200petak, 20. jun 2008. (stru?ni deo ispita za drugu grupu kandidata)
prema rasporedu koji ?e sastaviti Zlata i poslati prijavljenim kandidatima...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gradinar
|
 |
« Odgovor #7 poslato: Фебруар 20, 2009, 10:42:23 » |
|
Stru?ni ispit za pejza�nu arhitekturu u zimskom roku 2009. godine, odr�a?e se u:
sreda, 04. mart 2009. u sali In�enjerske komore Srbije, na II spratu, ul. Kneza Milo�a 9, Beograd.
Ispit po?inje u 9:00h.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Јул 06, 2009, 12:02:59 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
minerva
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 poslato: Мај 21, 2010, 07:36:58 » |
|
Cao svima, zanima me kakva su pitanja za polaganje strucnog ispita, s obzirom da ima brdo zakona koja treba nauciti, zakon o sumama, vodama....Da li se ovi zakoni moraju znati napamet ili je dovoljno izcitati ih. Najvise me interesuje ispit za planere i za projektante.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gradinar
|
 |
« Odgovor #10 poslato: Мај 21, 2010, 10:03:46 » |
|
Treba da se zna Zakon o planiranju i izgradnji (za stručni ispit za projektante i izvođače), a ostale zakone treba pogledati informativno...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
minerva
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #11 poslato: Мај 22, 2010, 06:12:48 » |
|
Hvala i bas sam srecna sto sam brzo dobila odgovor, ali malo detaljnije molim....Na primer dobijem pitanje - gradevinsko zemljiste, da li moram da znam clan taj i taj... ili ispricam sve sto znam o ovom poglavlju i da li to mora bas napamet da se uci od reci do reci ili moze se prepricati. Kako bih izgledala ostala pitanja pored tih iz zakona? Dobro bi mi dosao neki primer konkretno?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gradinar
|
 |
« Odgovor #12 poslato: Мај 24, 2010, 12:13:34 » |
|
Niko ne traži "član taj i taj.." (to treba da znaju pravnici), već osnovno poznavanje suštine... Dakle, stručni ispit ima 4 dela: A) Pismeni rad (Glavni projekat) B) Odbrana pismenog rada pred komisijom C) Usmeni deo stručnog ispita (6 pitanja) D) "Opšti deo" ispita (polaže se kod pravnika usmeno, ima 3 pitanja: Državno uređenje, Zakon o radu i Upravni postupak)
Konkretno, deo C, tj. usmeni deo stručnog ispita, sadrži 6 pitanja. Najčešće su 3 pitanja iz Zakona o planiranju i izgradnji, a preostala 3 pitanja su iz struke (sa fakulteta i iz prakse), mada mogu biti i 4 pitanja iz Zakona...
Na primer (ovo je jedna grupa pitanja iz nekog od prethodnih rokova): 1) Pojam rekonstrukcije (iz Zakona) 2) Urbanistički projekat 3) Sadržaj opšte dokumentacije u Glavnom projektu 4) Kriterijumi za izbor vrsta za drvorede 5) Sadržaj pešačkih zona 6) Krovni vrt ("peta fasada")
Pitanja se izvlače (cedulje), može da se napiše koncept i odgovara se kao i na svakom ispitu na fakultetu, uglavnom se odgovara ukratko...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
minerva
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #13 poslato: Мај 24, 2010, 10:11:52 » |
|
Hvala, na to sam mislila. Interesuje me jos da li se odbrana rada i pismeni deo, kao i opsti, polazu istog dana.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gradinar
|
 |
« Odgovor #14 poslato: Мај 25, 2010, 02:51:02 » |
|
Sve se polaže istog dana, samo se obično napravi neka pauza između "opšteg" dela i stručnog dela. A to zavisi i od broja kandidata. Uobičajen broj kandidata je od 3-7 po roku.
Naravno, pismeni rad (projekat) se radi pre toga i predaje se 15-tak dana pre ispita...
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Мај 25, 2010, 02:53:13 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|