UPA
Мај 19, 2012, 02:19:29 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2
  Štampaj  
Autor Tema: Stručni ispiti u UPA  (Pročitano 5271 puta)
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« poslato: Фебруар 13, 2008, 01:22:52 »

Konačno...
Od junskog ispitnog roka 2008, polaganje stručnih ispita potrebnih za licence za pejzažne arhitekte je povereno Udruženju pejzažnih arhitekata.
Posle blokade koja je trajala 2 godine, može se normalno polagati ispit.

(Za neobaveštene: u prethodno vreme se to polagalo u šumarskom udruženju...)

Prijavljivanje kod Zlate.
« Poslednja izmena: Јул 06, 2009, 12:02:23 gradinar » Sačuvana
maja
novajlija
*
Van mreže Van mreže

duni

« Odgovor #1 poslato: Фебруар 28, 2008, 11:06:52 »

Cao kolege,
mene interesuju odgovori oko strucnog ispita i bila bih zadovoljna da mi neko ko zna odgovori.
Odradila sam pripravnicki sta�,kao pripravnik volonter,u jednom JKP preduze?u na poslovima podizanja,negovanja i odr�avanja zelenih gradskih povr�ina u trajanju od godinu dana.Po isteku sam polagala "pripravni?ki ispit" gde sam pred komisijom, sastavljenom od rukovodioca zelenila,mentorom inace sefom odrzavanja i pravnim licem,odgovarala na pitanja iz oblasti struke kao i pitanja u vezi poslova koje sam obavljala u preduze?u,i dobila sam potvrdu da sam obavila stru?ni ispit.  Da li je to validno i sta sad s tim?Da li je firma trebalo da me salje za Beograd ili sam ja to trebala sama u sopstvenoj re�iji?  Nisam nastavila s radom u preduzecu jer im pejsa�ni arhitekta nije potreban,jer imaju jednog!
Ponekad se stvarno zapitam,sta sam ja studirala,kada nase poslove vode: psiholog(kom.inspektor), rukovodilac zelenila- dipl.ing. hortikulture koji o podizanju,projektovanju i uredjenju nema pojma ili je kroz studiranje cuo i za to ...............
HVALA
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:10:53 gradinar » Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Март 22, 2008, 04:59:46 »

Pripravni?ki stru?ni ispit i STRU?NI ISPIT za LICENCU nemaju veze jedno sa drugim. Stru?ni ispit se pola�e prema Zakonu o planiranju i izgradnji i obavezan je za one koji ho?e da se bave rukovo?enjem u oblasti planiranja/urbanizma, projektovanja i izgradnje, kao i da bi neko mogao biti tehni?ka kontrola ili nadzor (tj. da bi imao pravo na LICENCU odgovornog planera, urbaniste, projektanta ili izvo?a?a).
Licenca mo�e da se dobije posle najmanje 3 godine radnog iskustva (za projektante i izvo?a?e), odnosno posle 5 godina (za planere/urbaniste)...
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:11:05 gradinar » Sačuvana
volonter
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Март 24, 2008, 09:41:43 »

u]dve godine[/u] radnog iskustva, a pravo na sticanje licence odgovornog projektanta, odnosno izvo?a?a nakon 3 (2+1), a za licencu odgovornog planera, odnosno urbaniste nakon 5 (2+3)dve godine radnog iskustva, a pravo na sticanje licence odgovornog projektanta, odnosno izvo?a?a nakon 3 (2+1), a za licencu odgovornog planera, odnosno urbaniste nakon 5 (2+3)?
Sačuvana
PS
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Март 24, 2008, 12:02:49 »

Da. Jedan od uslova za licencu jeste i stru?ni ispit, a da bi kandidat ostvario pravo na polaganje mora da ostvari najmanje 2 godine radnog iskustva u struci, a najvi�e...  Namigivanje mislim da nije propisano.
Sa polo�enim stru?nim ispitom, kandidat koji �eli da stekne zvanje odgovornog projektanta ili izvo?a?a radova (rukovodioca na tim poslovima) mora ukupno iza sebe (izme?u ostalog) da ima i 3 godine radnog iskustva u struci, a dve godine vi�e, dakle 5 za zvanje odgovornog planera ili urbanistu.
Sigurno je gradinar napravio lapsus... I to je sasvim razumljivo...
Ja znam kako je Tagore na mene uticao... Namigivanje Uostalom, prvo ljubavno pismo koje sam dobio u 6. razredu bio je odlomak iz Gradinara, i ja sam se toliko zbunio da sam sve upropastio... Zelenko 
Nije tema ali je tako?e jedan od stru?nih, najva�nijih ispita u �ivotu pa nije zgoreg pomenuti da su i te stvari bitan deo na�eg obrazovanja.  Namigivanje
Hehe, kad se samo setim...
Jedna Katarina, jedna lepa Kata, vra?aju?i se sa folklora samo mi je utrapila u ruku neki zgu�vani papir koji je sav bio ispisan, a se?am se po?injalo je re?ima...
"?eznem da ti ka�em najdublje re?i koje ti imam re?i, ali se ne usu?ujem, strahuju?i da bi mi se mogao nasmejati..."  Prevrtanje očima
Ja sam potpuno bio zate?en, a nastavak pri?e ?u ipak ostaviti samo za sebe...
...Jo� uvek se boja�ljivo i stidljivo skrivaju?i iza nedore?enosti... Prevrtanje očima

Avaj...

Namigivanje
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:11:30 gradinar » Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Март 24, 2008, 08:28:09 »

Da naravno mislio sam na licencu koja se dobija posle 3, odnosno 5 godina.
Polaganje posle 2 godine mo�e naravno...
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:12:28 gradinar » Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Јун 08, 2008, 01:11:08 »

b]?etvrtak, 19. jun 2008.<petak, 20. jun 2008.
(stru?ni deo ispita za drugu grupu kandidata)

prema rasporedu koji ?e sastaviti Zlata i poslati prijavljenim kandidatima..?etvrtak, 19. jun 200petak, 20. jun 2008.
(stru?ni deo ispita za drugu grupu kandidata)

prema rasporedu koji ?e sastaviti Zlata i poslati prijavljenim kandidatima...
Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Фебруар 20, 2009, 10:42:23 »

Stru?ni ispit za pejza�nu arhitekturu u zimskom roku 2009. godine, odr�a?e se u:

sreda, 04. mart 2009. u sali In�enjerske komore Srbije, na II spratu, ul. Kneza Milo�a 9, Beograd.

Ispit po?inje u 9:00h.
« Poslednja izmena: Јул 06, 2009, 12:02:59 gradinar » Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Јул 29, 2009, 11:45:42 »

Prilično detaljne informacije o stručnom ispitu možete dobiti na sajtu Udruženja, na sledećem linku:

http://www.upa.org.rs/profesija/strucni-ispiti.html
Sačuvana
minerva
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Мај 21, 2010, 07:36:58 »

Cao svima, zanima me kakva su pitanja za polaganje strucnog ispita, s obzirom da ima brdo zakona koja treba nauciti, zakon o sumama, vodama....Da li se ovi zakoni moraju znati napamet ili je dovoljno izcitati ih. Najvise me interesuje ispit za planere i za projektante.
Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Мај 21, 2010, 10:03:46 »

Treba da se zna Zakon o planiranju i izgradnji (za stručni ispit za projektante i izvođače), a ostale zakone treba pogledati informativno...
Sačuvana
minerva
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Мај 22, 2010, 06:12:48 »

Hvala i bas sam srecna sto sam brzo dobila odgovor, ali malo detaljnije molim....Na primer dobijem pitanje - gradevinsko zemljiste, da li moram da znam clan taj i taj... ili ispricam sve sto znam o ovom poglavlju i da li to mora bas napamet da se uci od reci do reci ili moze se prepricati. Kako bih izgledala ostala pitanja pored tih iz zakona? Dobro bi mi dosao neki primer konkretno?
Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Мај 24, 2010, 12:13:34 »

Niko ne traži "član taj i taj.." (to treba da znaju pravnici), već osnovno poznavanje suštine...
Dakle, stručni ispit ima 4 dela:
A) Pismeni rad (Glavni projekat)
B) Odbrana pismenog rada pred komisijom
C) Usmeni deo stručnog ispita (6 pitanja)
D) "Opšti deo" ispita (polaže se kod pravnika usmeno, ima 3 pitanja: Državno uređenje, Zakon o radu i Upravni postupak)

Konkretno, deo C, tj. usmeni deo stručnog ispita, sadrži 6 pitanja. Najčešće su 3 pitanja iz Zakona o planiranju i izgradnji, a preostala 3 pitanja su iz struke (sa fakulteta i iz prakse), mada mogu biti i 4 pitanja iz Zakona...

Na primer (ovo je jedna grupa pitanja iz nekog od prethodnih rokova):
1) Pojam rekonstrukcije (iz Zakona)
2) Urbanistički projekat
3) Sadržaj opšte dokumentacije u Glavnom projektu
4) Kriterijumi za izbor vrsta za drvorede
5) Sadržaj pešačkih zona
6) Krovni vrt ("peta fasada")

Pitanja se izvlače (cedulje), može da se napiše koncept i odgovara se kao i na svakom ispitu na fakultetu, uglavnom se odgovara ukratko...
Sačuvana
minerva
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Мај 24, 2010, 10:11:52 »

Hvala, na to sam mislila. Interesuje me jos da li se odbrana rada i pismeni deo, kao i opsti, polazu istog dana.
Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Мај 25, 2010, 02:51:02 »

Sve se polaže istog dana, samo se obično napravi neka pauza između "opšteg" dela i stručnog dela. A to zavisi i od broja kandidata. Uobičajen broj kandidata je od 3-7 po roku.

Naravno, pismeni rad (projekat) se radi pre toga i predaje se 15-tak dana pre ispita...
« Poslednja izmena: Мај 25, 2010, 02:53:13 gradinar » Sačuvana
Stranice: [1] 2
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Srpski prevod: www.tnenad.net Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!