vickasla
novajlija
Van mreže
|
 |
« poslato: Фебруар 15, 2008, 09:02:37 » |
|
Sta mislite, gde su najbolje skole pejzazne arhitekture (koje se bave dizajnom, I koje se bave inzenjerskim delom posla), u evropi? Kako ih upisati? Kako dobiti stipendiju?  Ako imate nekog iskustva, ili znate iskustva drugih ljudi, recite!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kontrash
mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1 poslato: Фебруар 16, 2008, 12:54:48 » |
|
Prvo treba definisati koje usmerenje u oviru pejzazne arhitekture je u pitanju.. posto ni u jednoj zemlji Evrope PA nije definisana kao kod nas.. Negde je na tehnickim naukama (Poljska), negde postoji samo kao postdiplomske studije na arhitekturi (Spanija i vecina zemalja zapadne evrope), a negde je pri agronomiji i slicnim bioloskim naukama.. Ja sam cuo da je za zastitu zivotne sredine najbolje pokusati u Austriji - Bec... a znam da dobre stipendije daju u Milanu ali ne znam tacno u okviru kog je to univerziteta i koji je smer u pitanju..
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kontrash
mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #2 poslato: Фебруар 16, 2008, 12:55:50 » |
|
Konkretno za dizajn mislim da je najbolje u Italiji...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gradinar
|
 |
« Odgovor #3 poslato: Фебруар 16, 2008, 03:32:53 » |
|
Ta?no je da postoje razni tipovi �kola u Evropi... U Americi to nije toliko razli?ito. U Srbiji i biv�im isto?noevropskim zemljama se razvijao biotehni?ki koncept. Najsli?nija �kola je u Bugarskoj. Ipak, poslednjih 10-tak godina se radi na uspostavljanju zajedni?kih standarda. To radi EFLA (Evropska fondacija za PA), a i ECLAS (Asocijacija �kola PA u Evropi - www.eclas.org). Ve? par godina postoji me?unarodni projekat finansiran od EU koji se bavi uspostavljanjem zajedni?kih standarda za Evropu u P.A. Zove se LENOTRE ( www.le-notre.org). Tamo je predstavljena gomila �kola iz Evrope (i �ire) i mogu se na?i adrese, studijski programi i sl. Pogledajte, mada je pristup ograni?en, tj. pun pristup imaju ljudi koji su ?lanovi projekta. Svi ljudi sa Odseka za PAiH imaju pristup. Evropskih �kola ima oko 100 na nivou osnovnih studija i ne�to malo manje ima ih na nivou mastera. Svuda postoje �kole, osim u Albaniji, BiH i Crnoj Gori. Najvi�e ih ima u Velikoj Britaniji i Nema?koj...
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 11:05:01 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
vickasla
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #4 poslato: Фебруар 16, 2008, 05:11:30 » |
|
hvala, linkovi su korisni!
problem kod trazenja fakulteta i stipendija preko interneta je sto su sajtovi cesto nepotpuni, nema informacija za inostrane studente, nedostaje program studija, nema infor. na eng i sl. pa to malo iskomplikuje situac. i ume da se oduzi .....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gradinar
|
 |
« Odgovor #5 poslato: Фебруар 17, 2008, 04:35:59 » |
|
Sajtovi ?esto znaju da budu nepotpuni...
Ako nekog zanimaju evropske �kole, ja sam se malo bavio analizom njihove �arolikosti, pa sam ih tipizirao (uslovno re?eno)...
Grubo bi moglo da se ka�e:
1) Dominantno dizajnerske �kole su one u Britaniji, Danskoj, Belgiji, Holandiji... To su, uglavnom, ?iste, samostalne �kole pejza�ne arhitekture. Takvu dizajnersku orijentaciju imaju i �kole u �paniji, Francuskoj i Italiji, ali za razliku od engleske (npr.) ve?ina �kola u tim zemljama predstavlja samo specijalizaciju arhitekture... �tavi�e, pejza�ni arhitekti u �paniji, Francuskoj i Portugaliji imaju velike probleme jer im arhitekti osporavaju struku i zvanje (iako je na svetskom nivou potpisan sporazum izme?u svetskih organizacija pejz. arhitekata i arhitekata);
2) Dobre planerske �kole su u Nema?koj (Nemci su ipak bolji organizatori nego dizajneri);
3) Biotehni?ko-in�enjerske �kole su u biv�im socijalisti?kim zemljama...
4) Skandinavci (naro?ito �ve?ani) su neka ?udna kombinacija... Kod njih je sve design i planning, ali je to sve vrlo biolo�ko-ekolo�ki orijentisano (npr. "Dizajn biotopa");
5) Postoje �kole koje su mix PA i hortikulture (kao na�a i bugarska, neke rumunske i slova?ke)
6) Postoje �kole koje su samo na nivou master-specijalizacije (Grci, na primer, imaju �kolu za PA na kojoj se specijalizuju �umari, arhitekte i agronomi)
Interesantno je �ta se de�ava u Turskoj koja do�ivljava veliku ekspanziju u PA u poslednje vreme (kako i ne bi, kad su napravili "BUM" u turizmu...). Oni su neka me�avina PA i urbanizma, sli?no Amerikancima.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 11:06:39 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gradinar
|
 |
« Odgovor #6 poslato: Фебруар 17, 2008, 09:33:38 » |
|
Me?u najcenjenije �kole u Evropi spadaju: Hanover (Nema?ka) - to sam ?uo od mnogih kompetentnih, a kao tipi?na dizajnerska �kola se isti?e ona u Edinburgu (�kotska, VB)...
Ova �kola u Hanoveru ima i neka usmerenja-izborne grupe... Ima veoma duuuugu tradiciju. Nalazi se par stotina metara od jednog pejza�nog parka (zaboravih kako se zva�e), zatim s druge strane je Herren hoise Garten (verovatno nisam ispravno napisao, neznam Nema?ki) - najpoznatiji barokni vrt u Nema?koj (oko 1666 god.), i s tre?e strane je - botani?ka ba�ta! A malo dalje je jedna ba�tenska kolonija... Pa ti vidi... (ali oni nemaju Ko�utnjak i Top?idersko groblje...;-)
Znam da su neki na�i odlazili u Edinburg na poslediplomske studije (i nisu se vi�e vratili ovamo). Uglavnom su oti�li preko bare.
A u Hanoveru je studirao Steva Milinkovi? (1926-1992), nekada�nji profesor na Projektovanju parkova i Ure?ivanju predela na PA (�F). Ina?e, autor parka na U�?u i dobitnik nagrade grada Beograda za, mislim, 1968? godinu (nisam siguran za godinu). Pored toga, on je autor mnogih "zelenih poteza" u GUP-u Beograda jer je radio i u Urbanisti?kom zavodu BG...
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 11:07:27 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
cimer
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 poslato: Фебруар 18, 2008, 02:23:34 » |
|
sve je to mnogo lepo, ali kako stici do edinburga? (mislim osim avionom  ) profesori i fakultet se bas i ne razbijaju oko toga da nam pomognu, a s obzirom na sve ostale "okolnosti", tesko da mozemo sami da se "proguramo" do tamo... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gradinar
|
 |
« Odgovor #8 poslato: Фебруар 19, 2008, 01:12:57 » |
|
Pa profesori i fakultet i nisu ba� du�ni da ikog guraju u inostranstvo...
Postoje neke stipendije i programi, treba se raspitati. Postoje nema?ke stipendije, treba videti programe preko Gete instituta, Nema?ke ambasade... Znam da su neki na�i ljudi odlazili upravo tamo 1997,1998. Pri?a se i o nekim razmenama studenata (dodu�e, s obzirom na sada�nje crne trenutke u zemlji Srbiji..., mo�da se desi da takve stvari budu glatko odbijene i programi obustavljeni)...
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 11:07:45 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
vickasla
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 poslato: Фебруар 23, 2008, 11:25:57 » |
|
evo nekih linkova za austrijske stipendije do kojih sam ja dosla: www.grants.atwww.scholarships.ata za nemacke se treba obratiti daad-u: www.daad.de... sta je sa pejzaznom arh u becu? (mislim na tehnicki fakultet)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gradinar
|
 |
« Odgovor #10 poslato: Фебруар 24, 2008, 03:32:19 » |
|
Be?ki studenti su dolazili pre par godina kod nas i radili Novi Beograd kao temu za svoje radove. Na kraju su imali i izlo�bu svojih radova u op�tini NBg. Oni su interesantna �kola, jer kod njih ne postoji fiksiran studijski program. Koliko sam ja shvatio, na njihovoj arhitekturi student bira najve?i deo predmeta i sam sastavlja svoj u�i obrazovni profil. Pejza�na arhitektura je tamo jedan departman u okviru zajedni?kog instituta Urban design+Landscape architecture u okviru fakulteta. Oni nude izvestan broj predmeta koje zainteresovani studenti biraju. U su�tini je to me�avina PA i urbanizma, kao i u mnogim ameri?kim �kolama, a ti sam bira� da li ?e� biti bli�i jednom ili drugom. www.landscape.tuwien.ac.at
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 11:07:51 gradinar »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|