UPA
Фебруар 04, 2012, 07:35:27 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 [2]
  Štampaj  
Autor Tema: Master studije na pa  (Pročitano 4586 puta)
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: Септембар 26, 2008, 02:35:40 »

Master postoji.
Ako se ne varam, konkurs je otvoren do kraja septembra (bar su meni tako rekli, a ima ve? i prijavljenih).
Kakav ?e na?in rada biti, jo� uvek se ne zna, jer se ne zna ni broj studenata... Redovnih predavanja 99,9% ne?e biti...
S obzirom da se ne o?ekuje prevelik broj kandidata, verovatno ?e se rad svesti na grupne popodnevne konsultacije jedanput nedeljno, uz dobijanje konkretnih zadataka koji ?e studenti morati da urade da bi polo�ili ispit (seminarski radovi), sa temama koje su u funkciji zavr�nog - master rada. Prema tome treba izabrati neku oblast i temu odmah...
Dobra stvar je �to ?e od ove godine biti bud�etskih studenata na masteru ( o tro�ku dr�ave).
Predavanja (po rasporedu ?asova) ?e se morati organizovati za dve godine kad stignu "bolonjci" i kojima ?e master stvarno trebati...
« Poslednja izmena: Септембар 25, 2009, 01:38:42 gradinar » Sačuvana
cimer
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Септембар 26, 2008, 10:03:23 »

Meni su rekli da nema teoretske sanse da bude budzeta? Kada ce se to odlucivati? Da li da se prijavljujem i dajem 4.500 dinara za prijavu, i da postoji realna sansa za budzet, ili da ih dam, pa da te sanse uopste nema? Neodlučan
Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: Октобар 01, 2008, 02:16:41 »

E, danas sam se ne�to ponovo raspitivao...
Sad mi reko�e da, na �alost, ipak ne?e biti bud�etskih mastera...

A najavljivali su da ho?e...

�ta da se radi.
Surov je ovaj �ivot.
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:58:48 gradinar » Sačuvana
eight
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: Октобар 02, 2008, 10:53:55 »

A da li postoje doktorske studije na budzetu? Koliko sam ja shvatila, studenti koji imaju prosek iznad 8.5 idu odmah na doktorske?
Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: Октобар 03, 2008, 02:40:31 »

Doktorske studije na bud�etu? E, to tek nema �anse...

(Jedina �ansa je da neko bude primljen za saradnika ili da u dogovoru sa upravom fakulteta obavlja asistentske poslove i da mu se zauzvrat odobre besplatne studije...)
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:58:54 gradinar » Sačuvana
volonter
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: Октобар 07, 2008, 07:02:22 »

I meni su pro�le godine rekli da ?e biti bud�etskih studenata; ja uplatila oko 50 eura prijavu, a onda su me pet meseci kasnije obavestili da mogu da upi�em master, da je �kolarina 60.000 dinara, mo�e u dve rate, a ako je novac problem, sa?eka?e me koji mesec. Nisam ih upisala, a koleginice koja jeste, dobila je index tek u maju i dosada nije bilo bogznakakvih doga?anja po tom pitanju.
Ko sa ?avolom tikve sadi .....
ili
manite se ?orava posla!
To vam je moj savet.
p.s. moj prosek je preko 9
« Poslednja izmena: Април 10, 2009, 10:59:08 gradinar » Sačuvana
Error
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: Април 29, 2009, 01:51:57 »

E sad ima i ja jedno pitanje. Zna li neko, da li sumarski fakultet priznaje diplomu sa poljoprivrednog iz NS - smer pejzazna arhitektura, tj. da li posle diplomiranja na poljoprirednom moze da se upise master na sumarkom?   Molim?
Sačuvana

"Res, non verba!"
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: Април 29, 2009, 03:25:21 »

Naravno da se diplome priznaju...
Takođe, uslovi za upis na master poznaju takvu mogućnost: "mogu se upisati kandidati koji su završili pejzažnu arhitekturu... i srodne studije..." (otprilike tako piše u uslovima za upis).
Dakle, direktan upis na PA master zavisi od smera na Poljoprivrednom...
Ako je neko završio baš usmerenje pejzažna arhitektura onda će moći normalno da upiše, uz normalnu proceduru.
Jedino će u slučaju velikog broja prijavljenih kandidata biti izvršeno rangiranje po proseku sa osnovnih studija, ali će u tom slučaju verovatno prednost imati studenti sa Šumarskog (PA odsek). Još uvek tog velikog broja nema, ali će ga verovatno za par godina biti, kada osnovne studije budu završili prvi Bolonjci na ŠF. Suština je u tome što bolonjska diploma neće ni vredeti mnogo bez mastera, pa će većina verovatno upisati master...

Dakle, studenti Poljoprivrednog (PA) će moći da upišu, mada će prvih par generacija PA u Novom Sadu biti veoma hendikepirani jer studiraju po očajnom nastavnom planu... Ipak, nedavno je nastavni plan i kod njih bitno popravljen, ali su to novije generacije...(šta ćeš, prvi se mačići u vodu bacaju).

Još jedna stvar je bitna:
master na ŠF je iz šire oblasti pejzažne arhitekture i hortikulture, ali se u startu biraju 3 usmerenja:
1. pejzažna arhitektura
2. pejzažni inženjering
3. pejzažna hortikultura

Verovatno će PA iz Novog Sada moći da upiše usmerenje 1 ili 2, a Hortikultura iz NS da upiše samo 2 ili 3.

No, još će vode proteći Dunavom, dok se sve to potpuno ne definiše...
Sačuvana
Error
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: Април 29, 2009, 08:29:56 »

...da jos ce macica da se pobaca Smeško
hvala puno na informacijama
Sačuvana

"Res, non verba!"
IvAnA
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: Септембар 23, 2009, 03:20:59 »

Upravo sam videla u cenovniku fakulteta stavku-
ЗАМЕНА ДИПЛОМЕ основних студија стечене по старом закону
са мастер дипломом/..............................................................................25.000,00 дин

da li neko zna nesto vise o ovome? Da li se dobija prava master diploma, ista kao ona koja se dobija prilikom zavrsetka master studija po novom programu, ili je u pitanju neka sarena laza, tj uzimanje para?
Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: Септембар 24, 2009, 01:05:21 »

Pa... i jedno i drugo...
Diploma može da se zameni teorijski, ali nije baš jednostavno.
Zapravo, to je moguće na osnovu priloženih dodatnih radova koje je neko uradio nakon završetka studija (planovi, projekti, naučni radovi, učešće u studijama, stručni elaborati...). Ti radovi se po određenom pravilniku izvrednuju i dodele im se krediti. Ako vrednovanje pokaže da radovi vrede bar 50 kredita (tj. osnovne studije 240 kredita + diplomski 10 kredita + izvrednovani radovi nakon studija 50 kredita = 300 kredita). Dakle, ako je sve ukupno 300 kredita (a 300 kredita je = master), onda može da se krene u proceduru zamene diplome dipl.inž. u diplomu dipl.inž.-master. Ali ni to nije dovoljno, jer predmetni nastavnici u tvojim bodovanim radovima treba da prepoznaju svoje predmete i da ih prihvate kao zamenu za polaganje predmeta i da ih OCENE (jer treba predmeti da se upišu u dodatak nove diplome). E, to nije baš jednostavno. Ipak, ako i to bude OK, onda možeš da zameniš staru diplomu novom, ali tako što ćeš poništiti staru i dobiti novu (naravno, uz plaćanje 25.000 RSD...). Dakle, dobija se stvarna diploma, ali gubiš staru, što je glupo...
Ako hoćeš da imaš obe, onda treba da završiš master stvarno...
Sačuvana
IvAnA
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: Септембар 25, 2009, 09:57:11 »

Hvala puno na odgovoru, sada je mnogo jasnije. Mada i dalje mi nije jasno zasto se studentima koji upisuju doktorske studije automatski pise potrebnih 300 kredita za upis doktorskih studija, a studentima, tj diplomcima koji ne zele da upisu doktorske studije priznaje se samo 240 kredita? Sto ce reci da ljudi koji ne zele da ostanu na fakultetu, ali im je zbog posla potrebna master diploma moraju da studiraju jos jednu godinu za tu diplomu za razliku od ljudi koji ostaju na fakultetu.
I to izjednacavanje diplome dipl ing i dipl ing master u praksi ne postoji, jer prilikom prijave za bilo koji posao mi moramo da pisemo becelor, jer kategorija dipl ing bez master zapravo ne postoji (iz licnog iskustva. U mom CVju, na moju zalost pise becelor jer se tako od mene zahtevalo).
Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: Септембар 25, 2009, 01:32:38 »

Pa to je istina... To je bila posledica rezlike u sistemima školovanja. Ja kad sam video prvi put master rad iz Velike Britanije, shvatio sam da je to isto kao i običan diplomski rad kod nas sa osnovnih studija. Međutim, kad diplomiraš, kod nas se to pisalo kao bach. jer su postojale magistarske koje su se prevodile kao master, a zapravo su te magistarske bile čisto naučne studije, potpuno nepotrebljive za praksu.
Što se tiče toga da je neko upisao doktorske studije direktno, to jeste istina, ali to je zato što je neko "nešto" izvrednovao kao 300 kredita i to omogućio... Postoji jedan broj zamenjenih master diploma (4-5) koji su relativno jednostavno zamenjene, jer su iskoristili jedan "vakuum" period kad se nije znalo šta to znači... Tek kad je Univerzitet rekao "e, vi na Šumarskom - ne može to tako!", onda se definisala malo ozbiljnija procedura.
A što se tiče "izjednačavanja prava" starih diplomiranih i novih master diplomiranih, to je samo donekle... Na primer, stari diplomirani inženjeri zadržavaju pravo na licencu, dok će novi "Bolonjski" studenti to pravo sticati tek ako su masteri (+ radno iskustvo, naravno, kao i do sada)...
« Poslednja izmena: Септембар 25, 2009, 01:38:25 gradinar » Sačuvana
Stranice: 1 [2]
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Srpski prevod: www.tnenad.net Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!