UPA
Мај 19, 2012, 02:30:26 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Glavni projekat pejzaznog uredjenja  (Pročitano 412 puta)
vickasla
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« poslato: Март 18, 2011, 03:35:20 »

Vec neko vreme radim u arh-gradj. projektnom birou i primetila sam da pri izradi glavnog projekta stambenih, poslovnih, a pretpostavljam i objekata drugih namena, je neophodno da se izrade projekti instalacija i gradj -arh. projekat, jer tako stoji u Zakonu o planiranju i izgradnji, ali glavni projekat pejzaznog uredjenja (ako bi se tako zvao) zvanicno nije neophodan. To mi uopste nema smisla, s obzirom da u uslovima za projektovanje koji se dobijaju iz Zelenila uvek stoji da min 30% gradj. parcele mora biti zelena povrsina (ovo su uslovi koji MORAJU da se ispostuju). Sta se onda desava sa tih 30% parcele? Vecina firmi nece unajmiti pejzaznog arhitektu, ako vec ne mora.
Zanima me da li ste vec razmisljali o ovome i da li postoji nacin da projekat pej. uredjenje uvede u zakon - to bi onda znacilo uredjene otvorene prostore i vise posla za nas - u stvari jedno jasno definisano polje delovanja pejzaznog arhitekte.
Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Март 28, 2011, 02:12:14 »

Ne da smo razmišljali... već smo to više puta zahtevali.
U predlogu najnovijih izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji stavljen je takav preliminaran predlog. Sada bi trebalo okvirno da  tamo piše "projekti visokogradnje" "projekti niskogradnje" i "projekti uređenja slobodnih i zelenih prostora"..
Neznam konačnu verziju i da li je sve to prošlo kroz sve procedure (nisam pratio skupštinu). Videćemo.
Sačuvana
vickasla
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Април 20, 2011, 04:32:38 »

Hvala na odgovoru!
Sačuvana
kontrash
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Април 20, 2011, 08:18:59 »

vrlo bitna stvar..
bravo vickasta..
evo ja imam informaciju iz prve ruke kako to izgleda u Kanadi. poznatoj kao raj ili obećana zemlja za pejzažne arhitekte..
kada se gradi bilo koji objekat, potrebno je uz idejni projekat objekta dostaviti i predlog projekta zelene površine koji rade pejzažne arhitekte i uzimaju za to  recimo oko 200 dolara jer je to samo tipski projekat..
ali kasnije pri izvođenju se radi izvođački projekat koji može da odudara od početnog ali ne mnogo i on donosi više novca projektantu..
kada bi se tako nešto zakonski usvojilo kod nas .. i ovde bi moglo da se živi od PA..

ilustracija ovoga u praksi izgleda ovako: (istinit događaj)
došao kanađanin u Srbiju i pita koleginicu sa PA: "šta ti studiraš?"
a ona će njemu Pejzažnu arhitekturu!
a on ako : "Vauuuu pa ti želiš da voziš jednog dana cveni ferari"

eh šta će, ne zna mučenik šta je biti PA u Srbiji heheh

zaključak;
udruženje PA mora da se izbori za to..

Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Srpski prevod: www.tnenad.net Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!