UPA
Мај 19, 2012, 02:31:39 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Ekstenzivni krovni vrtovi u punoj senci  (Pročitano 460 puta)
vickasla
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« poslato: Април 20, 2011, 03:28:42 »

Trenutno radim projekat krovnog vrta, ciji je jedan deo u punoj senci i razmisljam o vrstama koje bih mogla da koristim. Supstrat je debljine 8cm i odrzavanje, naravno, minimalno. Ja razmisljam o mahovinama ili vrstama koje podsecaju na mahovinu, pokrivacima tla, ali izbor je bas ogranicen. Mogla bi i Hedera, i mozda neke trave (neki Carex npr. ali njima treba dosta dublji supstrat, zar ne?). Vecina vrsta (sedumi i sukulente npr. koje bih inace koristila) su heliofite. 
Volela bih da cujem druga misljenja, vasa iskustva, koje vrste vi koristite u slicnim uslovima. Bilo bi super kad bismo malo oziveli forum slicnim diskusijama! Smeško Pozdrav svima!
Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Април 21, 2011, 02:37:35 »

Mislim, Hedera je sasvim OK, možda se može koristiti i Vinca (mada ona može i na više svetlosti), možda Hosta (koja ide u senku veoma dobro). To je ono što mi prvo pade na pamet...
Ima još i interesantna vrsta Dichondra repens - koja formira zeleni tepih, ima skromne zahteve u pogledu zemljišta i vlage. Jedini problem je što je ipak malo osetljiva na niske temperature. Zato se koristi u primorju kao zamena za travnjak u senci. Inače je perena.
Sačuvana
Con
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Јул 22, 2011, 08:55:57 »

Recimo: Lysimachia nummularia, Sagina subbulata, Hosta i Vinca su odlican izbor, Sempervirum se takodje dobro ponasa u senci i polusenci, Heuchera, Houtoniia...
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Srpski prevod: www.tnenad.net Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!