|
gradinar
|
 |
« Odgovor #45 poslato: Март 09, 2010, 10:07:12 » |
|
Nije netačna informacija. Master nije potreban diplomiranim inženjerima koji su završili po starom, ali je potreban novim "bolonjskim" studentima. Ta informacija se odnosi na njih. Tako piše u Zakonu o planiranju i izgradnji, a i u ovom tekstu, ako se pažljivije pročita...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vujke
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #46 poslato: Март 10, 2010, 12:38:58 » |
|
Диплома стечена на наведеним факултетима у складу са Законом о високом образовању („Службени гласник РС“, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008 ), из области шумарства (дипломирани – мастер) на смеровима, усмерењима, модулима и сл. чији наставни програми обезбеђују исте стручне компетентности као и дипломе стечене на смеровима напред наведених факултета на којима је настава одржавана до ступања на снагу Закона о високом образовању („Службени гласник РС“, бр.76/2005,100/2007,97/2008 ). Sta ovo znaci, koji bi to smerovi mogli da budu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gradinar
|
 |
« Odgovor #47 poslato: Март 10, 2010, 09:52:49 » |
|
Pa u svakom slučaju iz studijskog programa Pejzažna arhitektura i hortikultura... E, sad koji modul mastera - to ovde nije precizirano, ali se podrazumeva da se traže "iste stručne kompetentnosti" koje su postojale kod prethodnih studijskih programa. S obzirom da PA i H ima 3 modula mastera, sumnjam da će sva tri modula moći da konkurišu za licence (osim izvođačke licence na koju imaju pravo i oni sa osnovnim studijama). O tome će morati da odluči komisija IKS za odobravanje licenci, ili komisija za polaganje stručnog ispita, a u jednom i drugom slučaju će biti konsultovano Udruženje...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vujke
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #48 poslato: Март 11, 2010, 01:08:36 » |
|
Hvala!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
minerva
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #49 poslato: Мај 21, 2010, 08:09:04 » |
|
Pitanje koje bih postavila nije za ovu temu ali su akteri u dosadasnjoj disksiji, kako vidim dobro obavesteni o svemu, pa bih vas zamolil da mi date odgovore na sledece. Zanimaju me pitanja za polaganje strucnog ispita za planere ili projektante, s obzirom da je poduzi spisak zakona za ispit, zakon o sumama, zakon o vodama.....da li se moraju nauciti napamet i kako bi izgledala ta pitanja na ispitu, npr. reci clan taj i taj...  . I sve ostalo sto detaljnije kako bih okvirno bila poznata sta me ceka. Pozdrav svima i hvala.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
minerva
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #50 poslato: Октобар 31, 2010, 12:11:01 » |
|
Postovane kolege, nesto slabo posecujete forum, jako razocaravajuce.... Interesuje me sta je bilo sa nasim licencama, da li je usvojena promena ili ne. S obzirom da je o tome trebalo da se raspravlja 7.7.2010.god, ali od tada do danas nisam nasla nikakvo obavestenje o tome i jako sam razocarana. Sta se tu desilo...Na sajt IK nema niceg novog ili ja nisam uspela da nadem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gradinar
|
 |
« Odgovor #51 poslato: Новембар 01, 2010, 01:29:31 » |
|
O licencama se raspravljalo na komisiji koja je bila pre 10-tak dana i preliminarno su sve licence i opisi usvojeni i sad to treba da ide na Upravni odbor IKS. Čekamo da to bude ozvaničeno, pa da se sve to objavi i na sajtu IKS i sajtu UPA sa kompletnim opisom licenci...
Što se tiče Stručnog ispita, naravno da nema učenja napamet, niti član taj i taj... Ono što treba dobro da se zna je Zakon o planiranju i izgradnji. O ostalim zakonima treba biti informisan. Mislim da smo na slično pitanje već odgovorili u forumu "Stručni ispiti".
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
minerva
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #52 poslato: Новембар 19, 2010, 08:22:21 » |
|
Kako da dokazem da licenca pejzazne arhitekture pokriva sve ono sto smo crtali i vezbali na fakltetu i ono sto mi mislimo i pisemo da pokriva? Na osnovu cega da dokazem da mi, sa nasom licencom mozemo da projektujemo cesme, fontane, uredujemo decija igralista i sl. Evo problema, potrebna mi je potvrda od direktora firme na kojim poslovima sam radila (zbog strcnog ispita), a on mi pise neke gluposti, tipa -ucesnik u projektu na ozelenjavanja...iako sam izradivala tehnicku dokmentaciju za sve napred navedeno. Sta sad? Kako da dokazem da mi to mozemo da projektujemo??
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goga
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #53 poslato: Новембар 22, 2010, 09:18:41 » |
|
E tu ti je problem sa nama i našom strukom. Ljudi još nisu prihvatili šta mi treba da radimo,a pogotovo u malim mestima kao ovo gde ja živim. Ovde su ti glavni građevinci, a pre svega arhitekt. Gospođa ubanista koja radi u ovom gradiću uverava sve ostal, ne upućne,da je projektovanje zelene površine urbanistička razrada, obradai td. To trabunjanj zbira ovakvih i sličnih gluposti verujte prolazi, jer mi u struci nismo složni, pa nam arhitekte masovno kradu posao, a nas stavljaju na nivo tehničara hortikulture!!! Zato bi trebalo već jednom da se i udružimo izistinski, a ne samo formalno!!! Ja skoro pa da više nemam snage da objašnjavam da je moj posao razrada terena od nivelacije pa sve do postavljanja svih pratećih elementima kao što je parkovski mobilijar, a ne sadnja cveća na već planiranim rondelama i izbor "visokih,niskih lišćara" na predviđena mesta, kako se već dotična gospođa izražava!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
minerva
novajlija
Van mreže
|
 |
« Odgovor #54 poslato: Новембар 22, 2010, 08:45:54 » |
|
Da, razumem te u potpnosti, ni moja sredina nije bolja. Ali me cudi ovo tapkanje u mestu. Nase predloge o licencama sigurno arhitekte nece da uvaze, oduzilo se to vec podosta, samo od kako ja pratim zbivanja a ko zna koliko to vec traje. Zasto se nasi nadlezni predstavnici ne obrate ministru Dulicu za pomoc, zakazu sastanak, objasne i sl.? Da li bi to opste bilo mogce? Cula sam da je on zavrsio sumarski fakultet, pa mozda malo lobira za nas... A zanima me kako je to reseno u inostranstvu, kakve licence imaju pejz. arhitekti tamo, ukoliko ih imaju?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gradinar
|
 |
« Odgovor #55 poslato: Новембар 22, 2010, 09:34:59 » |
|
Naziv licence koji je predložen, napravljen je nakon dogovora na zvaničnom sastanku sa predstavnicima arhitekata u IKS...
A problemi koji se dešavaju u praksi, ne mogu se prevazići preko noći. To je ostalo kao nasleđe jednog pristupa koji je godinama formiran i koji je godinama građen od strane kolega koji su išli linijom manjeg otpora i predstavljali sebe kao dendrologe...i sl., itd, itd. Slažem se da je ima puno naših ljudi koji zaista i neće da znaju i da rade ništa osim ozelenjavanja, ali ima sve više onih koji znaju znatno više (uzgred, ima onih koji ni to "ozelenjavanje" ne rade kako valja, već se bave razbacivanjem kružića...).
Što se tiče ministarstava, delegacija UPA je bila na razgovoru kod ministra Dulića, još prošle godine, kao i u nekim drugim ministarstvima. Inače on nije završio Šumarski fakultet. ŠF je završio Gradski sekretar (Beograda) za životnu sredinu (Goran Trivan) i sa njim se sarađuje...
Licence za pejzažnu arhitekturu postoje i u svetu. Istina, to je rešeno na možda neke druge načine. Npr. u Kanadi ima samo jedna licenca za struku (koja obuhvata opis svih poslova), a ne 4, kao kod nas, ali to zavisi od zakonske regulative u konkretnoj zemlji...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|