UPA
Фебруар 04, 2012, 06:55:28 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 2 [3] 4
  Štampaj  
Autor Tema: Licence: Arhitektura - Pejzažna arhitektura  (Pročitano 7149 puta)
mish
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #30 poslato: Октобар 19, 2009, 09:48:04 »

A mogu oni da rade i bez licence recimo ovako http://www.blic.rs/beograd.php?id=116338
Sad, da li je u pitanju park ili otvoreni prostor?
Sačuvana
suzana
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: Октобар 20, 2009, 11:58:49 »

strasno, mada Ivan Kucina iskazuje  ambiciju u poslu za studente arhitekture, samo nazalost njihova studenska vezba kosta nasu profesiju ...
i nas profesionalce.

mozda i treba  za to su krivi ; docenti i asistenti sa Pejzazne Arhitekture koji ne forsiraju struku i studente..
                      a najvise , ponajvise UPAS  koje ne promovise strucnjake i ne radi kako treba, ideja za Andju  koja sada i po ovom treba da reaguje  i odbrani UPAS..licencu i ostalo .

« Poslednja izmena: Октобар 20, 2009, 12:03:09 suzana » Sačuvana
mish
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: Октобар 20, 2009, 12:56:29 »

Mislim da za to nisu krivi docenti i asistenti, koliko ja znam oni jedini i forsiraju studente.
Stvar je u tome sto se neke struke jednostavno razumeju u sve i vole o tome da govore javno i stalno.
A mozda je samo rec o zdravoj konkurenciji?
Sačuvana
suzana
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: Октобар 20, 2009, 12:58:45 »

profesor i docent koji forsir astudente je IVAN Kucina..dokazano
ostale ne vidoh niti procitah nesto o njima u javnim izvorima

jako gresis
Sačuvana
suzana
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: Октобар 20, 2009, 01:01:31 »

http://www.blic.rs/_komentari.php?id=116338&mode=view

konkurencija nije sa arhitektima,urbanistima ... sa njima je dijalog -komunikacija u profesiji najbitnija = profesionalizam
zna se sta,gde i kako radi svaka profesija - u svakom momentu na svakom milimetru papira ...iskustvo mnogih nas van Srbije to dokazuje u Srbiji retko , skoro da ne postoji saradnja.

uostalom ti si poslala izvor.... vesti dana za Pejzaznu Arhitekturu u XXI veku / Srbija/ !
« Poslednja izmena: Октобар 20, 2009, 01:03:51 suzana » Sačuvana
suzana
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: Октобар 20, 2009, 01:10:51 »

http://www.blic.rs/_komentari.php?id=116338&mode=view
Sačuvana
bocko
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #36 poslato: Октобар 21, 2009, 01:40:55 »

Poštrovani,

Za početak bi želeo da vratim diskusiju u okvir teme, ali pre toga želim da se osvrnem na nekoliko komentara vezanih za rad studenata druge godine diplomskih akademskih studija - master Univerziteta u Beogradu-Arhitektonskji fakultet koji rade u studiu Ivana (Vanje) Kucine. Kao prvo, radi se o jednom od vodećih nastavnika pomenutog fakulteta, arhitekti i teoretičaru novog doba, uspešnog u zemlji i inostranstvu. Kako sam i sam uključen u rad ovog studija na Vanjin poziv i to za upotrebu metodoloških alata i postupaka u okviru onoga što čini core ovog istraživanja, a to je participativni dizajn, te sam direktno upoznat sa onim šta i kako se radi, mogu samo dobronamerno da Vam skrenem pažnju da se ne upuštate olako u ocene nečega što znate na osnovu šturih informacija iz medija. S druge strane, kako sam direktno uključen u realizaciju nastave na drugom fakultetu, tačnije na Univerzitetu u Beogradu-Šumarski fakultet, Odsek za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu, želeo bi da kroz tu optiku napravim osvrt na predmetnu temu, te da vratim diskusiju u njen okvir. Konačno, za vašu informaciju prof. Ljiljana Vujković je od samog početka bila aktivno uključena i javnu debatu iniciranu od strane samih građana iz susedstva "Patog parkića".

Dakle, možemo da konstatujemo nešto što je prethodno kolega Vujičić konstatovao, a to je da naša profesija ostvaruje svoje pravo na rad u formalnom smislu kroz 4 licence i to:

100 - Odgovorni planer (zajedno sa drugim strukama)

201 - Odgovorni urbanista za rukovođenje izradom urbanističkih planova (zajedno sa drugim strukama - specificirano: diplomirani inženjer pejzažne arhitekture)

373 - Odgovorni projektant uređenja ozelenjenih prostora (diplomirani inženjeri šumarstva - nije specificirano)

474 - Odgovorni izvođač radova na uređenju i ozelenjavanju slobodnih površina (diplomirani inženjeri šumarstva - specificirano: odsek za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu)

Bez želje da otvaram polemiku oko toga kako se desilo da je jedino licenca 474 posebno objašnjena, odnosno da otvaram pitanje zašto nije na isti način objašnjena i licenca 373 (za druge mi je jasnije i tu odgovornost ne leži samo na nama jer su zajednička), konačno to ste već više puta diskutovali, već želim da ponovo aktuelizujem pitanja, a ono se ne odnosi samo na nazive licenci, već i na to da li mi (mislim na naše profesionalce) zaista imamo pravo na odredjene licence i ako imamo onda na koje i kakve.

Već je pomenuto da će jedan od od kriterijuma za definisanje novih licenci biti (sasvim logično) uvid u studijski(e) program(e) koga realizuje Odsek za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu (ne znam zašto samo ti studijski programi kada postoje i drugi, ali pošto IKS već sprovodi takvu politiku to ne bi želeo da ovde dalje širim polemiku - očigledno važi zakon čopora).

Dakle, studijski programi. Nadam se da se svi slažemo da se licence utvrdjuju na osnovu znanja i veština kojima su diplomirani inženjeri ovladali tokom svojih završenih studija. Ovo znači, svidelo se to nama ili ne, da ćemo moći formalno da radimo samo i samo ono za šta su svi kvalifikovani kada završe predmetne studije na pomenutom Odseku, bez obzira što među nama ima i onih koji na veoma profesionalan i odgovoran način rade i druge poslove za koje su formalno kvalifikovane druge struke, a naša ne. Ako smo ovo raščistili, onda da krenemo redom.

Licenca 100 - Odgovorni planer. O ovoj licenci se najmanje govori. Verovatno zato što je mali broj naših kolega profesionalno angažovan u ovoj oblasti. Sa stanovišta prethodnog i sadašnjeg zakona, poslovi u ovoj oblasti su veoma afirmisani, dakle ima dosta posla, ali je i velika borba. Kada je u pitanju ova licenca, a imajući u vidu studijske programe koje realizuje pomenutu Odsek, ali i važeću zakonsku regulativu, plašim se da ukoliko želimo da budemo nepristrasni i realni moraćemo da se pomirimo sa činjenicom da ovu licencu nezasluženo posedujemo. Dakle, ukoliko neko otvori ovo pitanje, teško da bi mogli da damo argumentovan i ubedljiv odgovor.

Licenca 201 - Odgovorni urbanista za rukovođenje izradom urbanističkih planova. I o ovoj licenci se najmanje govori bez obzira što mnogo više naših kolega ima ovu licencu nego prethodnu. I kod ove licence je sličan problem kao kod prethodne. Dakle, ako se imaju u vidu zakonska regulativa i pomenuti studijski programi, takođe i ovu licencu nezasluženo posedujemo, što će reći da nam može veoma lako biti oduzeta ukoliko neko pokrene to pitanje.

Licenca 373 - Odgovorni projektant uređenja ozelenjenih prostora. O ovoj licenci se najviše govori, mada nisam siguran da ima najviše projektanata, već mislim da to dolazi kao posledica njihove prirode, što je prirodno. Najvidljivija je polemika oko naziva licence, što suštinski ništa ne može da promeni u praksi sem da afirmiše jednu profesiju u društvenom smislu, ali ponajviše da zadovolji pojedinačne apetite. Kakav god da je naziv licence, jedno je sasvim sigurno, a to je da na osnovu zakonske regulative, a u ovom slučaju posebno na osnovu pomenutih studijskih programa, realan formalni okvir našeg profesionalnog rada se može jedino kretati u pravcu projekata za ozelenjavanje i kombinovanja istih sa projektima za tzv. zemljane radove i najjednostvanijim projektima konstrukcija na nivou suvozida, drvnih veza, zastrtih staza i slično. Na svu sreću niko neće proveravati kvalitet pomenutih studija, jer bi u tom slučaju eventualno dobili licencu za projektovanje sadnje zelenila. Dakle nikako projekti koji podrazumevaju projektovanje jednostavnih objekata niskogradnje, sistema za zalivanje i sl., a naročito ne sa upotrebom građevinskih materijala kao što su beton, čelik, staklo i dr.

Licenca 474 - Odgovorni izvođač radova na uređenju i ozelenjavanju slobodnih površina. Ova licenca se često pominje, ali se o njoj ne diskutuje, bez obzira što većina naših kolega živi od ovih poslova. Nisam siguran da bi ovoj licenci trebalo nešto novo dodati na osnovu pomenutog studijskog programa, pre bi joj trebalo oduzeti. Koa što rekoh, ovoj licenci bi trebalo oduzeti onaj deo koji se odnosi na izgradnju pločnika, ivičnjaka, a posebno na izgradnju tzv. malih parkovskih objekata, naročito ukoliko se koriste građevinski materijali kao što si malter, beton, čelik i dr.

Da rezimiramo. Od četiri važeće licence na koje imamo pravo, praktično dve su nam poklonjene što bi se reklo na lepe oči, a druge dve na koje imamo pravo samo mi, po onome šta je specificirano, a da ne govorim o onome šta se predlaže, mi zapravo realno možemo da radimo tek samo mali deo tih poslova na osnovu onoga kakvim veštinama i znanjima formalno vladamo. Možda je taktika predstavnika udruženja dobra, bez obzira na realnost, u smislu da se pokaže da se u nečemu uspelo, ali samo toliko i ništa više. Naši predstavnici mogu sami sebe obmanjuju pozivajući se na međunarodne sporazume između svetskih strukovnih udruženja, da se pozivaju na međunarodne konvencije i kriterijume i tako ubedjuju druge strukte u nešto što zapravo nije njihova sfera interesa. Ono što predlažem akterima ovih razgovora u IKS, ali i svima onima koji prate ovu diskusiju je da se zaista odgovorno zapitaju, bar sami pred sobom, kao što vas ja sada pitam: Da li zaista neko ko završi studije na pomenutim studijskim programima (ali ne samo sadašnje, već i prošle) ima znanja i veština da radi sve te poslove? U tom smislu želim da pozovem kolege da smanje pritisak na naše pregovarače u skladu sa datom realnošću. Velika očekivanja najčešće nisu produktivna.

Konačno, ceo ovaj diskurs oko licenci me podseća na međunarodnu politiku ove zemlje u poslednjih dvadeset godina. Struktura i način iznošenja argumentacije, pa samim tim i neodgovornost po principu minimum je jednak maksimumu predstavljaju govor prošlosti i ništa više.

Polemiku i budalaštine oko odnosa arhitekata i pejzažnih arhitekata o kome se se ovde žustro i stereotipski polemiše komentarisaću drugom prilikom. Tu mi je najinteresantnija ona borba jednih i drugih oko projektovanja golf terena, a ni jedni ni drugi nemaju o tome pojma. Ali i to je u skladu sa lokalnim društvenim vrednostima - ni manje ni više nego golf tereni.

Aleksandar Bobić

Sačuvana
suzana
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #37 poslato: Октобар 21, 2009, 02:44:08 »

postovane kolege,

4. licence za Pejzaznu Arhitekturu su od  znacaja za pojedinca,  profesiju  i  veoma  vazno  od    Republickog  su znacaja .

4. licence  IKS / jos jednom  po meni treba da glase /
•   100 - Odgovorni planer (zajedno sa drugim strukama- specificirano: diplomirani inženjer pejzažne arhitekture)
•   201 - Odgovorni urbanista za rukovođenje izradom urbanističkih planova (zajedno sa drugim strukama - specificirano: diplomirani inženjer pejzažne arhitekture)
•   373: Odgovorni projektant za pejzažnu arhitekturu
474: Odgovorni izvođač radova za pejzažnu arhitekturu

Na  zalost,  reakcija  Aleksandra  Bobica  se nasla  na stranicama foruma, a ne na sastanku  u formi diskusije ili prezentacije  / koja je neophodna /  kolegama  u prostoriji  UPAS .

Kako nemamo ambiciozne kolege, predsednika-cu udruzenja i Upravni odbor UPASRB,  a ni prostorije udruzenja UPASRB,  skoro da  i nemamo udruzenje Pej.Arh.Srbije.

Profesija Pejzazna Arhitektura je od Republickog  zancaja  same  Republike Srbije  / pisem iz iskustva / .

Mnogima se  zivot i rad proteze samo  za  i   Beograd. U trenutku kad izadjete iz Beograda i pocnete sa radom u ostalim gradovima , vecim ili manjim  naseljma , varosicama,  videcete da mnoge opstinske  sluzbe urbanisti, arhitekti i nacelnici urbanizma u Srbiji ne znaju ni Akt o urbanistickim uslovima, ni projektni zadatak da napisu. / 80% prepisuju, vodilja ? naravno  Beograd ,  a onda kada se sve skupi i podeli  vidis da ni u Beogradu ne znaju za pejzaznu arhitekturu , urban dizaj..eksterijer dizajn.

Mogu samo da kazem da licence 101 i  201 treba zadrzati, opravdano  za kolektivni  rad na  velikim projektima koji su od  Regionalnog i  Republickog znacaja  / pr.Vlasina, Stara planina... gde smo ili bi u svakom pogledu kao strucnjaci pejzazni arhitekti  u urbanom - ruralnom naselju,  mahali bili ukljuceni   pre nego arhitekti i - ili sumari  / ovo iz iskustva govorim - radila sam na planovima Vlasine , Vlasinskog jezera i  znam kako i ko prelazi preko ovog zadatka, ove teme ...i  uvek se namece bespotrebna diskusija i ignorise stucnost /.

Naslov licence 373 treba podhitno zameniti, jer sa starim nazivom je samo sprdnja  profesiji. studije su jedno ..profesionalni  poziv i rad je sasvim nesto drugo. Tacnije studije na fakultetu su samo blage vezbe i upoznavanje sa profesijom, smernice, biti u radu kao samostalni strucnjak , znaci studirati i studirati,  analizirati i prostudirati,  obilaziti I analizirati …. diskutovati odredjene referentne primere div.studija, projekata  i  realizovanih projekta u zemlji i inostranstvu. Pratiti tehnoloski razvoj i ekonomsko - ekoloski  - umetnicki aspek drustva ... onda  referirati div.studijama,projektima,  a ne prepisivati i pozivati se na studije sa Banovog Brda Pejzazne Arhitekture sa Holtikulturom.... / licno licenca  373 sa postojecim naslovom meni  ometa rad u Srbiji jer se najmanje bavim zelenilom, a  i mentalno mi ne prija /ovo nije personalni vec zajednicki problem Pejzaznih Arhitekata  Srbije  /- naglasavam  u mom iskustvu  nigde  van Srbije licenca nije potrebna za rad i dizajn eksterijera , ali je potreban  dobar  tim tj.kolegijalnost  u poslu ka odredjenim ciljem za odredjenu ciljnu grupu/. 

Licenca 474 - Odgovorni izvođač radova na uređenju i ozelenjavanju slobodnih površina / treba  zadrzati jer ako ne znas  rad  za licencu 373, ne mozes se koristiri licencom 474..../

Kako A.Bobic pise o svom iskustvu na fakultetu i saradnju sa Arhitektonskim fakultetom iz Beograda, tako ja navodim svoje iskustvo u praksi i mislim da dokazujemo da je jako malo arhitekata i pejzaznih arhitekata koji zadovoljavaju kriterijum kako bi  bili pozvani za saradnju  i prepoznati i  priznati u Srbiji i sire. / zaposlenje - rad mnogih kolega u preduzecima pr. Srbija sume, Gradsko zelenilo Beograda... i  ostalim  drzavnim  instirucijama sa izmisljenim stolicama, sem institucija na naucnoj bazi , po meni je neopravdan / uostalom to je i receno na 31.Salonu Arhitekture u 2009g   / vidi karalog -tekst kustosa Abramovic MPU Beograd /...

Da  zavrsim  mucno je  insistirati na komunikaciji  i  tumaciti licence  i profesiju  na  forumu / preko inace jako loseg dizajna  web sijta  Pejzazne Arhitekture Srbije, kao prezentaciju manastira Srbije ?…. / gde   saznajemo  da imamo  25 godina rada UPASRB , predsednicu UPASRB  / koja  se ni  jednom nije obratila kolegama / i  da  Udruženje broji 205 pojedinačnih i 9 kolektivnih članova. ?
Gde su svi ti pejzazisti Srbije ?

Pozdrav
Suzana Stankovic Aleksic / dipl.pejz.arhitekta –urban dizajner –slobodni umetnik /

ps. jako me je zainteresovao rad prof. Ljiljana Vujković , kazes da  je od samog početka bila aktivno uključena i javnu debatu iniciranu od strane samih građana iz susedstva "Patog parkića".
Koje godine je krenula debata ? Sta je radial i uradila za profesiju prof. Ljiljana Vujković , pr.5 PARK   i ostale projekte u svojoj karijeri i sa kojom licencom ?
Moje je misljenje da je ista prof. Ljiljana Vujković uradila na polju pejzazne arhitekture ne bi mi sada pisali i gubili vreme na forumu UPASRB.

« Poslednja izmena: Октобар 21, 2009, 03:55:18 suzana » Sačuvana
suzana
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #38 poslato: Новембар 18, 2009, 01:13:13 »

nesto novo u vezi licence 373 i 474 kod udruzenja UPAS i IKS ?
Sačuvana
kontrash
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #39 poslato: Новембар 19, 2009, 01:07:10 »

Sta reci kad sam ja kao tek diplomirani inzenjer PA otisao u biro.. i tamo smo ubelezeni kao projektanti ozelenjavanja..
Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #40 poslato: Новембар 20, 2009, 04:53:43 »

Novih sastanaka u IKS nije još bilo. Čeka se dogovor nekih drugih struka koje se još nisu međusobno dogovorile.
A na predložene opise za PA se niko nije žalio, tako da će to valjda biti OK, pa neće biti više samo "ozelenjavanja". Ali mora da se završi kompletan posao za sve, pa da ceo predlog ide na upravni odbor IKS-a na usvajanje izmena i dopuna licenci.
Sačuvana
suzana
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #41 poslato: Новембар 20, 2009, 06:08:28 »

izvor .http://www.ingkomora.org.rs/

Upravni odbor Inženjerske komore Srbije je, na 11. redovnoj sednici, doneo Odluku o stavljanju na raspravu Radnog materijala Odluke o vrstama licenci koje izdaje Inženjerska komora Srbije, u trajanju od 30 dana, i to počev od 08.03.2010. godine zaključno sa 08.04.2010. godine.
Pozivamo članove Inženjerske komore Srbije da pošalju primedbe, predloge i mišljenje na e-poštu licence@ingkomora.rs ili ih dostave na adresu Komore, ul. Kneza Miloša br. 9, p. fah 73-75, 11000 Beograd, zaključno sa 08.04.2010. godine.
Radni materijal Odluke o vrstama licenci koje izdaje Inženjerska komora Srbije možete preuzeti ovde.>

Услови за издавање лиценце:
Шифра лиценце:

378
(373)   Назив лиценце:

Одговорни пројектант за пејзажноархитектонско уређење слободних простора

•   Диплома Шумарског факултета у Београду – студијски програм Пејзажна архитектура и хортикултура или
•   Диплома Пољопривредног факултета у Новом Саду – студијски програм Пејзажна архитектура
односно
•   Диплома стечена на наведеним факултетима у складу са Законом о високом образовању („Службени гласник РС“, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008 ), из области шумарства (дипломирани – мастер) на смеровима, усмерењима, модулима и сл. чији наставни програми обезбеђују исте стручне компетентности као и дипломе стечене на смеровима напред наведених факултета на којима је настава одржавана до ступања на снагу Закона о високом образовању („Службени гласник РС“, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008 ).
Опис делатности:

Израда пројеката пејзажноархитектонског уређења отворених простора, као што су: паркови, градски вртови, отворени рекреативни простори, шеталишта, излетишта, пјацете и тргови, отворени простори стамбених блокова, хотелски вртови, дворишта школа, болница, дечијих и сл. установа, заштитни зелени појасеви, зеленило саобраћајница, гробља, ботанички и зоо-вртови, кровни вртови, кућни вртови, пројекти биодекорација ентеријера и сл.
У оквиру наведених типова простора пројекти подразумевају:
•   обликовање рељефа – нивелисање терена, комуникација и решавање површинске дренаже;
•   пројектовање водених елемената (вештачки потоци, слапови, водени биотопи, фонтане и сл.);
•   пројектовање зеленила и избор врста биљака;
•   пројектовање санације и реконструкције заштићених објеката вртно-парковског и природног наслеђа;
•   пројектовање вртних и парковских стаза и платоа;
•   пројектовање фудбалских, голф и других травнатих спортских терена са дренажним и заливним системом;
•   пројектовање малих вртно-парковских објеката (пергола, објеката за дечију игру, отворених мини амфитеатара, степеница, чесми, ограда, капија и сл.);
•   пројектовање система за заливање зеленила;
•   пројектовање - дизајн парковског и урбаног мобилијара и његова просторна и функционална организација (клупе, жардињере, канделабри, опрема за дечију игру и сл.).

•   површинске дренаже;
•   пројектовање водених елемената (вештачки потоци, слапови, водени биотопи, фонтане и сл.);
•   пројектовање санације и реконструкције заштићених објеката вртно-парковског и природног наслеђа;
•   пројектовање фудбалских, голф и других травнатих спортских терена са дренажним и заливним системом;
•   пројектовање малих вртно-парковских објеката (пергола, објеката за дечију игру, отворених мини амфитеатара, степеница, чесми, ограда, капија и сл.);
•   пројектовање - дизајн парковског и урбаног мобилијара и његова просторна и функционална организација (клупе, жардињере, канделабри, опрема за дечију игру и сл.).

Шифра лиценце:

478
(474)
   Назив лиценце:

Одговорни извођач радова на пејзажном уређењу слободних простора

•   Диплома Шумарског факултета у Београду – студијски програм Пејзажна архитектура и хортикултура или
•   Диплома Пољопривредног факултета у Новом Саду – студијски програм Пејзажна архитектура
односно
•   Диплома стечена на наведеним факултетима у складу са Законом о високом образовању („Службени гласник РС“, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008 ), из области шумарства (дипломирани – мастер) на смеровима, усмерењима, модулима и сл. чији наставни програми обезбеђују исте стручне компетентности као и дипломе стечене на смеровима напред наведених факултета на којима је настава одржавана до ступања на снагу Закона о високом образовању („Службени гласник РС“, бр.76/2005,100/2007,97/2008 ).
Опис делатности:

•   Извођење припремних и санитарних радова на сечи и крчењу дрвећа, жбуња, уклањању корова, вађењу пањева и сл.;
•   Извођење земљаних радова ради нивелисања и површинског одводњавања;
•   Изградња партерних елемената (подлога, застора, ивичњака, ригола и сливника за стазе, платое и спортске терене);
•   Изградња или уградња малих вртно-парковских објеката (пергола, сеника, степеница, рампи, ограда, чесми, фонтана и сл.);
•   Уградња парковског и урбаног мобилијара-опреме;
•   Уградња система за заливање зеленила;
•   Агротехничка припрема земљишта (супстрата);
•   Садња и сетва биљака;
•   Заснивање травњака на парковским површинама, паркинзима и спортским теренима (фудбал, голф и др.);
•   Извођење радова обнове парковског и природног наслеђа (заштите, санације, конзервације, реконструкције и сл.);

« Poslednja izmena: Март 08, 2010, 07:06:21 suzana » Sačuvana
Con
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #42 poslato: Новембар 24, 2009, 05:29:05 »

Suzana 10
Bocko 5
Sačuvana
suzana
mlađi član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #43 poslato: Март 08, 2010, 07:11:43 »

izvor
http://www.ingkomora.org.rs/

Rasprava - Radni materijal Odluke o vrstama licenci koje izdaje Inženjerska komora Srbije
Upravni odbor Inženjerske komore Srbije je, na 11. redovnoj sednici, doneo Odluku o stavljanju na raspravu Radnog materijala Odluke o vrstama licenci koje izdaje Inženjerska komora Srbije, u trajanju od 30 dana, i to počev od 08.03.2010. godine zaključno sa 08.04.2010. godine.
Pozivamo članove Inženjerske komore Srbije da pošalju primedbe, predloge i mišljenje na e-poštu licence@ingkomora.rs ili ih dostave na adresu Komore, ul. Kneza Miloša br. 9, p. fah 73-75, 11000 Beograd, zaključno sa 08.04.2010. godine.
Radni materijal Odluke o vrstama licenci koje izdaje Inženjerska komora Srbije možete preuzeti ovde.>

Шифра лиценце:

378   (373)   Назив лиценце:

Одговорни пројектант за пејзажноархитектонско уређење слободних простора

односно
•   Диплома стечена на наведеним факултетима у складу са Законом о високом образовању („Службени гласник РС“, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008 ), из области шумарства (дипломирани – мастер) на смеровима, усмерењима, модулима и сл. чији наставни програми обезбеђују исте стручне компетентности као и дипломе стечене на смеровима напред наведених факултета на којима је настава одржавана до ступања на снагу Закона о високом образовању („Службени гласник РС“, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008 ).
Опис делатности:

Израда пројеката пејзажноархитектонског уређења отворених простора, као што су: паркови, градски вртови, отворени рекреативни простори, шеталишта, излетишта, пјацете и тргови, отворени простори стамбених блокова, хотелски вртови, дворишта школа, болница, дечијих и сл. установа, заштитни зелени појасеви, зеленило саобраћајница, гробља, ботанички и зоо-вртови, кровни вртови, кућни вртови, пројекти биодекорација ентеријера и сл.
У оквиру наведених типова простора пројекти подразумевају:
•   обликовање рељефа – нивелисање терена, комуникација и решавање површинске дренаже;

•   површинске дренаже;

Шифра лиценце:

478  (474)
   Назив лиценце:

Одговорни извођач радова на пејзажном уређењу слободних простора

односно
•   Диплома стечена на наведеним факултетима у складу са Законом о високом образовању („Службени гласник РС“, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008 ), из области шумарства (дипломирани – мастер) на смеровима, усмерењима, модулима и сл. чији наставни програми обезбеђују исте стручне компетентности као и дипломе стечене на смеровима напред наведених факултета на којима је настава одржавана до ступања на снагу Закона о високом образовању („Службени гласник РС“, бр.76/2005,100/2007,97/2008 ).
Опис делатности:

•   Извођење припремних и санитарних радова на сечи и крчењу дрвећа, жбуња, уклањању корова, вађењу пањева и сл.;
•   Извођење земљаних радова ради нивелисања и површинског одводњавања;
•   Изградња партерних елемената (подлога, застора, ивичњака, ригола и сливника за стазе, платое и спортске терене);
•   Изградња или уградња малих вртно-парковских објеката (пергола, сеника, степеница, рампи, ограда, чесми, фонтана и сл.);
•   Уградња парковског и урбаног мобилијара-опреме;
•   Уградња система за заливање зеленила;
•   Агротехничка припрема земљишта (супстрата);
•   Садња и сетва биљака;
•   Заснивање травњака на парковским површинама, паркинзима и спортским теренима (фудбал, голф и др.);
•   Извођење радова обнове парковског и природног наслеђа (заштите, санације, конзервације, реконструкције и сл.);
Sačuvana
cimer
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #44 poslato: Март 09, 2010, 09:45:05 »

Ono sto je mene ovde obradovalo je sto je informacija da ce biti neophodan master za licencu i ljudima da diplomom cetvorogodisnjih studija netacna... Smeško
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Srpski prevod: www.tnenad.net Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!