UPA
Септембар 07, 2010, 01:35:14 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Platani...  (Pročitano 277 puta)
vujke
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« poslato: Фебруар 16, 2010, 01:43:23 »

Da li je niko bio na tribini za spas platana?
http://www.youtube.com/watch?v=U4y_GvHJiT0

Kakva su vasa misljenja, utisci, ideje? Sta mi kao buduce p.a. mozemo tu da uradimo?

Sačuvana
gradinar
Global Moderator
iskusan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Фебруар 16, 2010, 07:32:26 »

Hm.
Nisam bio na tribini, ali su platani jedno vrlo teško pitanje...

S jedne strane su argumenti za opstanak:
- vrednost starog drveća u gradu i njegova uloga
- slika grada
- emocije...
(a stvarno bi bilo teško gledati te divove kako padaju)

... a s druge strane ulica će da se rekonstruiše i da se napravi nešto novo, a u takvoj situaciji je teško zamisliti očuvanje platana, a da ne budu oštećeni. Čak i da ostanu, ne bi trajali dugo... (a i ovako neće trajati još mnogo). Rekonstrukcija ulice sada, a zatim naknadna obnova samog drvoreda bi koštala đavo i po. A da ne govorimo o njihovom stanju i riziku da neka grana ubije nekog. Neko od kolega bi (u tom slučaju) završio u zatvoru...
Jako teška odluka. Treba sve to izvagati...
Sačuvana
Con
novajlija
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Фебруар 25, 2010, 09:24:32 »

Mi ne mozemo tu da uradimo nista, jer nas niko nista i ne pita.
2009. je uradjen elaborat kako treba orezati platane, i njega su uradili "sumari" ,tj. prof. Ceda Markovic. Svi znamo kako je taj posao uradjen, (najgore je to sto su onda i drugi gradovi prepisivali od Beograda).
2010. o seci odlucuje gradska uprava, a "sumare", nekog profesora sa entomologije, pitaju za zdravstveno stanje platana, koje je predoceno kao ocajno.
Znaci 2009. su pripremljeni za odstrel 2010., podelis veliki posao na dve godine, plus psiholoski efekat kako su sad veoma ruzni itd.
Mi mozemo o njima da diskutujemo na ovom forumu, slozili se ili ne sa secom isto nam se hvata.
Ja smatram da ih treba oboriti, jer je njihovo odrzavanje bilo na losem nivou.

Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Srpski prevod: www.tnenad.net Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!