O profesiji

Pejzažna arhitektura je profesija uređivanja pejzaža, kroz planiranje, oblikovanje, izgradnju i upravljanje pejzažom. Pejzažni arhitekti unapređuju kvalitet života uređivanjem prostora kroz kreiranje slike pejzaža, ali i kroz rešavanje problema životne sredine.

Još u doba baroka, Le Notre je sebe smatrao „pejzažnim arhitektom“, ali je tek od 1867. godine ova profesija u Americi nazvana imenom „pejzažna arhitektura“. Termin „pejzažni arhitekta“ ozvaničio je Frederick Olmsted, Amerikanac, kreator Central parka u Njujorku. Pre toga, profesija je trasirala put kroz radove poznatih evropskih pejzažnih dizajnera, kao što su Capability Brown, koji je planirao predele mnogih engleskih imanja u 18 veku i Andre Le Notre, projektant vrtova u Versaju.

Primeri rane pejzažne arhitekture u istoriji su zabeleženi kao viseći vrtovi Vavilona, egipatski vrtovi, antički vrtovi, kineski vrtovi i td.

Danas pejzažni arhitekti mogu oblikovati javne parkove, trgove, zelene i rekreativne prostore, kućne vrtove, vrtove poslovnih okruženja i sl, ali mogu učestvovati i u kreiranju politike korišćenja zemlje za ceo region. Njihov zadatak može biti da se bave malim prostorom kao što je vrt oko kuće, ali i sistemom otvorenih prostora i zelenom infrastrukturom čitavog grada, kao i velikim nacionalnim parkom ili turističkim područjem.