Projekat UPAS: „Zakonska regulativa kao mehanizam za održivost zelenih površina“ – poziv za učešće

Poštovane koleginice i kolege,

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za zaštitu životne sredine RS Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije je dobilo priliku da radi projekat pod nazivom: „Zakonska regulativa kao mehanizam za održivost zelenih površina“.
Projekat ima za cilj formiranje okvira za buduću zakonsku regulativu kojom bi se u našoj zemlji regulisao odnos prema zelenilu i zelenim prostorima.

Ovim putem vas pozivamo i molimo da date svoj doprinos izradi koncepta buduće zakonske regulative u jednoj od najvažnijih sfera u kojoj deluje pejzažna arhitektura. Svima nam je poznato da zelenilo u urbanim sredinama ima značajnu ulogu, ali je i pored toga veoma ugroženo, velikim delom i zato što ova oblast zakonski nije dovoljno regulisana.
Pored vašeg angažovanja, ujedno vas molimo da o ovome obavestite i sve druge kolege koje znate i za koje procenjujete da bi mogli da daju svoj doprinos.
Rad na ovom projektu će trajati oko 3 meseca (septembar, oktobar i novembar 2018) i rezultiraće izradom publikacije koja će biti jedan od polaznih osnova za dalju inicijativu i razradu regulative koja se tiče ove oblasti (najpre kroz inicijativu za dopunu Zakona o zaštiti životne sredine, a zatim kroz izradu odgovarajućih pravilnika ili izradu novog zakona – Zakona o zelenilu).

Udruženje će organizovati tri tematske radionice u Savezu inženjera i tehničara Srbije.
Teme radionica su sledeće:
Tema 1: Očuvanja postojećeg zelenila i zelenih prostora
Tema 2: Planiranje, projektovanje i izgradnja novih zelenih površina
Tema 3: Korišćenje i održavanje zelenila

O terminu radionica bićete naknadno obavešteni.

Pre održavanja radionica pogledajte teme za razmišljanje koje su u prilogu poziva  i razmislite o navedenoj problematici. Pored toga, molimo vas da učinite dodatni napor i date svoj doprinos tako što ćete nam poslati mejl sa svojim predlozima i idejama u sledećoj formi:

1 – navesti problem
2 – formulisati predlog na koji način bi se problem mogao regulisati

Pošaljite nam vaša razmišljanja i predloge na mejl Udruženja (office.upas@gmail.comdo 25. septembra 2018. Predlozi će biti grupisani i o njima će se diskutovati na radnim sastancima i tematskim radionicama.

Nadamo se da ćete svojim razmišljanjem i učešćem u ovim aktivnostima Udruženja dati svoj doprinos unapređenju naše struke.

pozdrav,
UO UPAS

Potpisivanje ugovora o projektu u Ministarstvu zaštite životne sredine (18.07.2018) – Ministar Goran Trivan i predsednica UPAS Vesna Šabanović