Izveštaj o seminaru-konferenciji ELASA( European Landscape Arhitecture Students Association) mini Meeting 2012, održanog 22.- 28.04.2012. godine u Srbiji pod nazivom „Resymbolising“

ELASA predstavlјa zvanično priznatu evropsku asocijaciju, osnovanu aprila 1991. koja za cilј ima unapređenje saradnje i međusobne komunikacije studenata pejzažne arhitekture, promovisanje saradnje, razmene ideja, iskustava i znanja među studentima. Radi ostvarivanja pomenutih cilјeva, godišnje se organizuju dva susreta. Svaki susret se organizuje u drugoj zemlјi. Kroz ovakve susrete studenti imaju mogućnost da upoznaju lepote zemlјe domaćina, ali i da kroz radionice, pruže ideje o rešavanju problema na zadatu temu. Ovi susreti obuhvataju obilaske značajnih lokaliteta, predavanja, radionice i sl. Susret u Srbiji održan je na dve lokacije Beograd i Novi Sad, pod temom „Resymbolising“.

Tema „Resymbolising“ odnosi se na mnoštvo spomeničkih kompleksa kao i starih vojnih utvrđenja u našoj zemlјi koji potiču iz prošlih vremena i koji čekaju da budu preuređeni i revitalizovani. Studenti su se tokom susreta, pored ostalih, najviše bavili ovom tematikom. Isticanje značaja prepoznavanja i stavlјanja pod zaštitu takvih prostorno-istorijskih celina, predstavlјa dodatni okvir za delovanje u njima i još specifičniji i zahtevniji izazov za studente.

Tokom  radionica, izleta i predavanja stručnih lica analizirane su prednosti i mane
različitih istorijskih kompleksa i vojnih urvrđenja. Studenti su obišli  zaštićena prirodna dobra PIO Avala, PIO Kosmaj, Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu, Zasavicu, Sremsku Mitrovicu i mnoga druga mesta.

Radionice su održane u cilјu razvijanju samostalnog rada, rada u grupi, timskog rada, ali i sticanju samopouzdanja u kreiranju novih ideja.

Realizacija programa seminara sastojala se iz više celina:

Iz oblasti date teme, najpre su održani izleti, prezentacije i predavanja stručnih lica pejzažnih arhitekata, arhitekata, šumarskih inženjera, umetnika-slikara. Nakon toga održane su radionice sa različitim zadatim temama, u skladu sa glavnom temom. U Beogradu, na Kosmaju su konstruisane umetničke instalacije u prostoru koje su predstavlјale nove simbole u prostoru. U Novom Sadu urađena je projektantska radionica vezana za unapređenje prostora oko Petrovaradinske tvrđave. Nakon završetka radova svaka grupa, koja je bila sastavlјena od učesnika iz različitih zemalјa je prezentovala svoju ideju.

U našoj zemlјi istorija je uvek igrala bitnu ulogu. Često se osvrćemo na ono što je bilo. Iza brojnih bitaka, ustanaka i ratova ostali su spomenici i tvrđave koji su pod zubom vremena izgubili svoj nekadašnji sjaj i značaj.

Kako ih revitalizovati? Kako ih uklopiti u predeo i učiniti ih zanimlјivim čoveku današnjice, dati im novi značaj i simboliku, privući nove korisnike, oplemeniti prostor, a da oni pritom ne izgube svoj identitet i svoj prvobitni smisao?

Radionice koje su održane dale su odgovor na ova pitanja, a usvajanje teorijskih i praktičnih znanja iz ove oblasti, omogućava povezivanje takvih površina i njihovu revitalizaciju.

elasa_1elasa_2elasa_3elasa_4elasa_5elasa_6elasa_7elasa_8