Novi nazivi i opisi licenci za pejzažne arhitekte

Tokom leta 2012. godine Ministarstvo prostornog planiranja je usvojilo nove licence sa opisima koje je predložila Inženjerska komora Srbije.

Za pejzažnu arhitekturu su definisani novi nazivi i opisi za projektantsku (373) i izvođačku (474) licencu, tako da nazivi svih licenci koje su predviđene za pejzažne arhitekte sada glase:

Licenca 100: Odgovorni prostorni planer

Licenca 201: Odgovorni urbanista za rukovođenje izradom urbanističkih planova

Licenca 373: Odgovorni projektant za pejzažnoarhitektonsko uređenje slobodnih prostora

Licenca 474: Odgovorni izvođač radova na pejzažnom uređenju slobodnih prostora

Novi nazivi i opisi licenci za sve struke su usvojeni nakon višegodišnje rasprave u Inženjerskoj komori Srbije u kojoj su učestvovali i predstavnici Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije. Cilj predstavnika UPAS je bio da se kroz naziv licence afirmiše termin „pejzažna arhitektura“ i da se u nazivu i opisu licenci jasnije definiše okvir delovanja inženjera pejzažne arhitekture. Zbog prethodnog naziva licence 373 („Odgovorni projektant za uređenje ozelenjenih prostora“) koja je tako definisana još 2003. godine bez učešća pejzažnih arhitekata, kolege u praksi su imale mnogo problema zbog čestog ograničavanja rada i svođenja delatnosti na tzv. „ozelenjavanje“. Kroz nove opise licenci 373 i 474 koje je dalo Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije, definisan je okvir delovanja inženjera pejzažne arhitekture u projektovanju i izvođenju radova.

Opis licenci 373 i 474 može se pronaći na ovom sajtu na stranici koja se odnosi na licence (Profesija – Licence), a kompletna Odluka o vrstama licenci i na sajtu Inženjerske komore Srbije.