Osvrt na V Salon pejzažne arhitekture 2013

U ponedeljak, 08.07.2013. godine zatvoren je V Salon pejzažne arhitekture.

Prema evidenciji kustosa, ovogodišnji Salon je tokom mesec dana trajanja posetilo oko 1300 posetilaca, što je najposećenija izložba u maloj Galeriji nauke i tehnike SANU.

Salon je na predavanjima u Starom dvoru okupio 165 posetilaca, a na otvaranju izložbe oko 150.

Za ovogodišnji Salon je prijavljeno ukupno  64 rada, a izloženo je 39, od kojih je bilo 11 radova iz inostranstva. Dodeljeno je 6 priznanja (5 plaketa i Grand Prix).

Za ovogodišnji Salon je značajno i to što je žiri prvi put imao međunarodni sastav.

Sada već po tradiciji, i ovaj Salon je imao specijalne goste iz inostranstva. Na II Salonu (2007) specijalni gosti su bili pejzažni arhitekti iz Slovenije, na III Salonu (2009) gosti su bili iz Grčke i Španije, na IV Salonu (2011) pejzažni arhitekti iz Rusije i Grčke, a na ovogodišnjem Salonu (2013) su gosti bili iz Španije. Pored toga, na otvaranju V Salona je bilo prisutno i nekoliko pejzažnih arhitekata iz Bugarske.

Radovi V Salona pokazali su da je ekonomska kriza značajno uticala na smanjenje produkcije u pejzažnoj arhitekturi, naročito na domaćoj sceni. Međutim, ta činjenica ne umanjuje značaj Salona, kao manifestacije koja treba da bude mesto susreta kolega i razmene ideja, kao i da doprinese afirmaciji i unapređenju struke u široj stručnoj i kulturnoj javnosti.

Zato je, u narednom periodu, poželjno organizovati i retrospektivne izložbe Salona u drugim gradovima Srbije, kao što je to već bilo prethodnih godina: Šabac (2010), Negotin (2011) i Kikinda (2012).

Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije poziva sve one kolege koji su u mogućnosti da organizuju retrospektivne izložbe u različitim gradovima Srbije (ili u regionu) da se jave Udruženju…