Urbani inkubator Beograd

Urbani inkubator Beograd – Savamala: Preporod gradske četvrti, predstavljanje projekta

Organizator: Gete institut Beograd

O bogatoj istoriji i tradiciji Savamale, beogradske četvrti na desnoj obali Save, jednom od najlepših krajeva Beograda, svedoče brojni spomenici arhitekture. Međutim, ratovi, autokratski režimi i ekonomske krize poslednjih decenija ostavili su na njoj vidne tragove. Zgrade u Savamali danas su ruševne, a četvrt propada, i ekonomski, i socijalno. Uprkos tome, Savamala još nije izgubila potencijal da se razvije na nov i kvalitetan način.

Jedinstveni projekat pod nazivom Urbani inkubator posvećen je razvoju Savamale, trenutno potpuno zanemarenom delu Beograda. Ideja je da budućnost Savamale ne stvaraju urbanisti, političari i investitori već umetnici, arhitekte i aktivisti različitog profila, koji će godinu dana zajednički raditi na revitalizaciji te četvrti. Projekat Urbani inkubator pokrenuo je Gete institut u Beogradu, a regionalna centrala Gete instituta za Jugoistočnu Evropu proglasila ga je projektom od izuzetne vrednosti i značaja, smatrajući da se zalaže za viši kvalitet života gradskog stanovništva i za grad po meri čoveka, i da podstiče stanovnike da preuzmu inicijativu kako bi se to i ostvarilo.

U projektu učestvuju Raumlabor iz Berlina, Univerzitet tehničkih nauka (ETH) iz Ciriha, Treći Beograd, Akademija likovnih umetnosti iz Hamburga, Akademija likovnih umetnosti iz Ciriha, NEXT Hamburg, Gingerensemble, Camenzind, arhitektonski biro BHSF iz Ciriha, arhitektonski duo Boba Stanić/Maja Popović (Beograd/Amsterdam) Goethe-Guerilla, Škola urbanih praksi i mnogi drugi. Učesnici navedenih projekata useliće se u nekorišćene prostore u Savamali, da bi ih vremenom pretvorili u baze novih aktivnosti za dobrobit same četvrti.

Projekat Urbani inkubator Beograd podržava Savezno ministarstvo za saobraćaj, izgradnju i urbanizam. Podršku pojedinačnim projektima pružaju drugi partneri i sponzori, između ostalog MoTA – Museum of Transitory Art, Pro Helvetia, Ambasada Švajcarske u Srbiji, BHSF Architekten iz Ciriha i PERI Srbija. Opština Savski venac i Dom omladine svoje prostorije stavljaju na raspolaganje učesnicima projekta. Intenzivna saradnja uspostavljena je i sa našim prvim susedima kraj Španske kuće, Kulturnim centrom Grad. Medijski partneri ovog projekta u Srbiji, koji će redovno izveštavati u štampanim, onlajn, TV i radio formatima su Blic, 24SATA, B 92, Danas i Politika.

U okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture biće prikazan projekat koji, za vreme trajanja ove manifestacije, bude u fazi realizacije.

http://www.bina.rs/2013/archives/1315