Zeleni krovovi za novo lice Bejruta

Studio Invisible dao je predlog za povećenje zelenih površina u Bejrutu kroz sadnju krovnih vrtova. Ideja koja nije nova ipak je posebna zbog radikalnog pristupa koji podrazumeva da apsolutno svaka zgrada dobije svoj krovni vrt. Tako bi se percepcija Bejruta promenila od džungle asfalta do novih Babilonskih visećih vrtova, a celi grad bi postao prepoznatljiv po svojoj krovnoj šumi.

b1

Bejrut, glavni grad Libanona, ima 0.8 metara kvadratnih zelenih površina po glavi stanovnika što je daleko ispod preporučene vrednosti od 12 m2 po standardima WHO-a (World Health Organization). Bejrutski arhitektonski studio Studio Invisible ponudio je rešenje za ovu izrazito nepovoljnu situaciju. Odvažan, i u neku ruku drastičan, predlog predviđa sadnju krovnih vrtova na vrhu svih zgrada. Podsticaj za izvođenje ovog rešenja je osiguran kroz povlastice i porezne olakšice za stanare i vlasnike zgrada s uređenim i održavanim zelenim krovom, a razne firme koje se bave sadnjom vegetacije i vrtlarstvom nudile bi popuste i sponzorstva. Osim što bi ovakvi vrtovi imali pozitivan uticaj na čistoću vazduha i uopšte na klimatske uslove, stanari bi dobili priliku uzgajati vlastito voće i povrće na krovu svoje zgrade.

b2b3

Problemi oko drenaže i mogućeg rušenje stabala jakim vetrom, eliminisali bi se sadnjom biljaka u žardinjere. Studio Invisible predložio je nekoliko biljnih vrsti koje bi uspešno rasle pod lokalnom klimom, a koje su pritom pogodne i za sadnju u posude. Na listi su stabla i grmlje poput masline, paprike, šipka, belog duda i slično.

b4b5

Autor/izvor: DAZ 12/01/2012
Fotografije: Wassim Melki, StudioInvisible