Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata – HDKA proslavilo 25 godina postojanja

Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata proslavilo je 20. novembra 2017. godine u ZgForumu, galeriji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada 25. godišnjicu rada. Zvanice, pejzažne arhitekte, dizajnere, planere i predstavnike institucija nadležnih za planiranje prostora, u ime Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada s kojim HDKA ima dugogodišnju saradnju pozdravila je Ana Magdić, načelnik Odeljenja za prezentaciju projekata (ZgForum), a događaj je vodio Mario Jukić, predsednik HDKA.

Proslava ovog značajnog jubileja, četvrt veka neprekidnog rada društva pejzažnih arhitekata iz cele Hrvatske, bila je prilika da se zaslužnim pojedincima i ustanovama u zemlji i inostranstvu dodele počasna članstva i priznanja.

Počasna članstva dodeljena su članovima osnivačke skupštine i prvog Upravnog odbora: prof.dr.sc. Sonji Jurković, dipl.ing.arh., prof.dr.sc. Branki Aničić, dipl.ing.agr., dr.sc. Lidu Sošiću, dipl.ing.pejz.arh., prof.dr.sc. Mladenu Obadu Šćitarociju, dipl.ing.arh., Jadranki Janjić, dipl.ing.šum., Jasminki Hrabač, dipl.ing.arh., Branki Ivaniš, dipl.ing.agr., Franki Odak, dipl.ing.arh., Slobodanu Bajagiću, dipl.ing.šum. i Draženu Grgureviću, dipl.ing.šum.

Počasno članstvo za podršku HDKA dodeljeno je i pejzažnom arhitekti iz Velike Britanije Nigelu Thorneu, koji je svojim znanjem i dugodišnjim iskustvom podupirao udruženje u njegovim aktivnostima i bio značajna podrška u radu i komunikaciji s IFLA World i IFLA Europe. U Hrvatsku dolazi od 2014. godine kao glavni predavač u sklopu modula „Krajobrazna arhitektura“ Hrvatskog saveta za zelenu gradnju, a dao je i značajan doprinos delovanju HDKA u osmišljavanju projekata, kao i u njihovoj realizaciji.

Priznanja za prijateljski odnos i saradnju dodeljena su Udruženju pejzažnih arhitekata Srbije i Društvu krajinskih arhitektov Slovenije čiji su predstavnici prisustvovali proslavi.

Skupu su se obratile i jedne od osnivačica HDKA, prof. Sonja Jurković, prva predsednica i prof. Branka Aničić.

Ispred Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije, skupu su prisustvovale Ljiljana Tubić i Biljana Glamočić. Ljiljana Tubić je u ime UPAS-a prenela čestitke povodom jubileja i uručila priznanje za višegodišnju saradnju dva udruženja.

Skup su popratili i predstavnici medija Hrvatske radio televizije. Za kraj proslave, gosti su se zabavili uz rođendansku tortu i piće.