25 GODINA OD OSNIVANJA UDRUŽENJA PEJZAŽNIH ARHITEKATA SRBIJE

Proteklo je 25 godina od osnivanja Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije.

Kao datum osnivanja označen je 29. mart 1996. godine kada je održana osnivačka skupština.
Ovo je kratko podsećanje na najznačajnije datume koji su postavili temelje udruženja.

Prvo profesionalno udruženje pejzažnih arhitekata u SFR Jugoslaviji je osnovano 21.09.1983. godine. Predsedništvo Udruženja pejzažnih arhitekata Jugoslavije (UPAJ) činili su eminentni pejzažni arhitekti nekadašnje Jugoslavije:
Dušan Ogrin (predsednik – Ljubljana), Stevan Milinković i Nadežda Pejović (Beograd), Bruno Šišić (Dubrovnik), Sonja Jurković (Zagreb), Dragan Šojlevski (Skoplje) i Branka Vukičević (Sarajevo).

Sedište tadašnjeg UPAJ je bilo u Dubrovniku u Centru za povijesne vrtove i razvoj krajobraza.

Nakon raspada bivše SFRJ u poslednjoj deceniji XX veka, kontinuitet tog udruženja nije mogao biti nastavljen, zbog novih okolnosti, kao i i činjenice da se sedište udruženja nije moglo prenositi iz Dubrovnika na preostale republike (Srbiju i Crnu Goru).

Na Kopaoniku je 29. marta 1996. održana osnivačka skupština novog Udruženja pejzažnih arhitekata Jugoslavije (UPA).

Osnivači UPA su bili:

dr Jasminka Cvejić
dr Mara Đukanović
dr Mihailo Grbić
Vera Grbić
Miroljub Jojić
dr Vladimir Macura
Olgica Marinčić
dr Radovan Nevenić
mr Nadežda Pejović
Vesna Vider Milošević

OSNIVAČI

Za predsednika je izabrana dr Jasminka Cvejić. Udruženje je registrovano kod Ministarstva pravde pod brojem: 3/1-092/61996-07 od 01.07.1996, reg. list 263, pod rednim brojem 214, sa sedištem u Beogradu.

ODLUKA o osnivanju UPA

Zbog promena u državi Udruženje je preregistrovalo ime 2003. godine u ime Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije i Crne Gore, a 2006. godine u ime Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije (UPAS).

Udruženje je postalo članica IFLA organizacije 2007. godine.

Četvrt veka postojanja Udruženja jeste jubilej i prilika za podsećanje, ali su okolnosti pandemije u 2021. godini uslovile da nismo u mogućnosti da obeležimo ovaj datum na odgovarajući način. Nadamo se da će se u narednom periodu, odnosno tokom IX Salona pejzažne arhitekture, stvoriti povoljniji uslovi za obeležavanje godišnjice i sećanje na prethodnih 25 godina.

УПАС
UPAS
SALA