IZVEŠTAJ – Stručni skup “Zeleni prostori i životna sredina u gradu – rešenja pejzažne arhitekture“ 2023

Stručni skup “Zeleni prostori i životna sredina u gradu – rešenja pejzažne arhitekture“ održan je 02. i 03. marta 2023. godine u Savezu inženjera i tehničara Srbije, u Domu inženjera “Nikola Tesla” ul. Kneza Miloša 9/III u Beogradu.

Stručni skup je organizovan od strane Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije (UPAS) i Bašta biroa a pod pokroviteljstvom Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Tematska okosnica i cilj skupa su razmena iskustava i saznanja iz oblasti pejzažne arhitekture, koja kao odgovor na ekstremne uslove grada izazvane klimatskim promenama i zagađenjem, daje i iznalazi planerska i biotehnička inženjerska rešenjia kojima se u urbanim sredinama postiže očuvanje životne sredine i stvaranje funkcionalnih i održivih zelenih prostora. Akcenat je bio na inovativnosti realizovanih i planiranih projekata i inovativnih materijala koji se prvenstveno odnose na zelene krovove, zelene fasade, vegetacijske drenažne kanale, kišne bašte i manje zelene urbane prostore.

Predavači skupa su bili istaknuti članovi Udruženja pejzažnih arhitekata, univerzitetski profesori, planeri, pejzažne arhitekte i arhitekte koji su predstavili svoje projekte kao i najuspešnije firme iz Srbije koje se bave pejzažnom arhitekturom, automatskim sistemima za zalivanje, proizvodnjom potrebnih materijala za potrebe realizacije objekata pejzažne arhitekture i firme srodnih delatnosti, koje su imale priliku da predstave nova rešenja i svoje usluge širokom auditorijumu.

Posećenost skupa kao i ukupna atmosfera su bili izuzetni, čak impresivni, kako po broju učesnika i posetilaca, tako i po entuzijazmu svih kojima je ovakav vid razmene, prepoznavanja, razvoja i saznavanja istinska potreba. Kolegama koji nisu bili u mogućnosti da lično prisustvuju ili prate skup, bilo je omogućeno učešće, prezentacija i praćenje programa skupa putem Zoom on-line konferencije.   Na stručnom skupu se u ulozi predavača i prezentera našlo 45 osoba od toga 11 firmi je imalo svoje prezentacije (27 prezentera) dok je predavača bilo 18. U publici je bilo prisutno više od 100 osoba. Putem Zoom on-line konferencije skupu je prisustvovalo 40 osoba. Ukupno je Stručni skup ispratilo više od 185 osoba kako iz državnog, tako i iz privatnog sektora. Stručni skup su pratile i medijske kuće te je šira javnost obaveštena o održavanju, temama programa i profesionalnim dobrobitima ovog prvog Stručnog skupa u organizaciji UPAS-a i Bašta biroa.

U holu ispred sale su firme izlagači imale svoj izložbeni prostor kako bi mogle da promovišu svoje proizvode i usluge zainteresovanim kolegama i posetiocima.

Uvodno izlaganje i otvaranje Stručnog skupa je priredila i veliki broj kolega pozdravila predsednica UPAS-a gospođa Anđelka Jevtović, dipl.inž.pejz.arh.

Uvodno predavanje pod nazivom  ‘Pejzažna arhitektura i životna sredina’ održala Marija Ostojić, dipl.inž.pejz.arh. vodeći pejzažni arhitekta i osnivač firme Bašta biro.

Na temu  ‘Krovni vrtovi’ predavanje je održala profesorka Dr Mirjana Sekulić koja je sa istom temom odbranila i svoju doktorsku disertaciju koja predstavlja prvo naučno štivo iz date oblasti u Srbiji.

Potom su usledile: Prezentacija firme Skala Green – sistemska rešenja za zelene zidove i zelene krovove – predstavili su Milan Mirčetić i Relja Mirčetić.

Dizajnerski i inženejrski kvalitetna rešenja krovnih vrtova Novog Sada prezentovao je autor istih  Dr. Luka Bajić.

Usledila je prezentacija firme ARHIBET – Tamara Anđelković, dipl.inž.pejz.arh sa kolegom.

Prvi zeleni zid u javnom prostoru je izveden na trgu Đoke Vještice ispred zgrade “Beograđanka” od strane Javnog komunalnog preduzeća “Zelenilo-Beograd”. Projektovala ga je  koleginica Aleksandra Vukićević, dipl.inž.pejz.arh. o čemu je, pored drugih projekata, i govorila na skupu.

Zelene krovove na objektu Gradske Opštine Voždovac – koje je izvela Demetra RB , na skupu je predstavila Renate Radaković Šarčević, dipl.inž.pejz.arh, kao i druge projekte ove firme.

Prezentaciju firme Beovrt – zeleni krovovi Beograda,  sistemsko rešenje zelenog zida  ‘Vertigan’ – održao je Danko Pušica, dipl.inž.pejz.arh. i Danijela Sparić mast.inž.pejz.arh.

Putem online zoom prenosa, prezentaciju su održale koleginice iz Niša Mara Rašković,dipa, Milijana Petković Kostić, dipa – Ozelenjavanja slobodnih površina kompleksa ″Integrated Micro-Electronics″d.o.o. Niš u Niškoj Banji.

Zeleni krov Univerzitetske dečije klinike TIRŠOVA 2, KO Savski Venac – izvedeni objekat – predstavila je Danijela Bjelanović, dip.inž.šumarstva, Greenup.

Prezentaciju firme Green Decor – kasetni zeleni krovovi – održao je Nikola Petrović, dipl.inž.pejz.arh.

Između predavanja vođene su otvorene diskusije, svih prisutnih, kako sa predavačima na temu njihovog izlaganja, tako i međusobno pokrećući problematična pitanja i razmenjujući ideje i mogućnosti opšteg unapređenja struke.

Prvog dana Stručnog skupa, još su održali svoje prezentacije:  Firma Vita verde, Sofija Conić, dipl.inž.arh. sa kolegama iz firme Aleksandarom Ristić i Mladenom Maodus.

Biorazgradive materijale koji zadržavaju vlagu u zemljištu, firme HEMCOF, predstavio je Dragan Nikolić uz podršku Vladimira Milutinović, dip.inž.pejz.arh.

Atmosfera sa prvog dana, u slikama koje slede.

 

Drugi dan Stručnog skupa otvoren je izuzetno korisnim predavanjem na temu “Kišni vrtovi – klimatski adaptirana, prirodom inspisirana rešenja za upravljanje i tretman urbanih voda“ Dr Amele Greksa sa Poljoprivrednog faklulteta iz Novog Sada koja je iz iste oblasti i doktorirala, a koje je u njeno ime održala Profesor dr Mirjana Sekulić.

O vegetacijskim drenažnim kanalima  je govorila koleginica Ljiljana Tubić, Mast.pejz.arh. vodeći planer projektnog biroa JKP-a “Zelenilo-Beograd”.

Gordana Andrić, dipl.inž.pejz.arh. iz firme  Semelrock govorila je o ‘ Betonskim elementima u ulozi estetike i funkcionalnosti ’.

Pored izuzetnog profesionalnog iskustva u preobražaju identiteta gradskog naselja Novog Bečeja, svojim entuzijazmom posebno je plenila koleginica Sofija Blažin, dipl.inž.pejz.arh. iz Javnog preduzeća “Komunalac“ Novi Bečej, koja je svetli primer kako jedan čovek može da promeni izgled, imidž i svest ljudi jednog grada svojim neumornim pregalaštvom, vizijom, poštovanjem dostojanstva svojih zaposlenih a prevashodno znanjem i stručnošću.

Koleginice Mirjana Laušević Zdravković, dipl.inž.šum. i koleginica Olja Mršić, mast.i.p.a. iz firme Garden&Arts predstavile su svoje kompleksne i značajne realizovane projekte – Ekološki sportsko-rekreativni park- “Mozzart Eko Park” u Beogradu i Multifunkcionalni plato “Cinema” u Kuli.

Impresivno znanje u poznavanju biljnih vrsta u primeni za ozelenjavanje zelenih krovova i fasada i gradskih prostora prikazao je kolega Vladimir Milutinović, dipl.inž.pejz.arh. sa Šumarskog fakulteta iz Beograda, govoreći o adekvatnom izboru biljaka za krovne vrtove, zelene zidove, vegetacijske drenažne kanale i kišne vrtove

Nikola Terzić, mast.i.p.a. iz firme TerraMetrica – održao je prezentaciju na temu zemljišnih supstrata.

Marija Anđelić iz firme Knauf Insulation doo, sa kolegom Kostom Bolbođevski predstavnikom Zinco firme predstavili su prisutnima upotrebu njihovih materijala kroz primerime , kako kod nas tako i u inostranstvu.

Katarina Penonić, mast.i.p.a. održala je prezentaciju firme Gras Garden.

Iz oblasti planiranja predavanje je izlagala profesorka Dr Nevena Vasiljević na temu  “Predeono-oblikovna pravila uređenja”.

Planerska percepcija koju je profesorka predstavila auditorijumu kao viši nivo sve ukupnog sagledavanja pejzažne arhitekture i predavanje studenata koje je usledilo –   bili su dokaz da će se nove generacije kolega, uzrasle na znanju i trudu svojih mentora, profesionalno razvijati veoma brzo i uspešno kao i sama pezažna arhitektura.

Emiliju Medojević i Anju Matić, mlade kreativne pejzažne arhitekate impresivnog entuzijazna, predstavile su prisutnima svoj rad u zemlji i inostranstvu.

Stručni skup je upotpunjen i završen tribinom pod nazivom “Pejzažna arhitektura od planiranja do tehničkog prijema“ na kojoj su učešće uzeli:  u svojstvu moderatora Marija Ostojić (Bašta biro), predsednica UPAS-a Anđelka Jevtović (Srbija šume), Dr Tijana Crnčević (Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije), Ljiljana Tubić (JKP “Zelenilo-Beograd”) i Radivoje Bulatović (Živeti sa biljkama). Nakon tribine se nastvila kolegijalna diskusija koja je sve vreme skupa bila prisutna stvarajući atmosferu dinamičnom i radosnom.

Zahvaljujemo se svima koji su podrškom, angažovanjem i zainteresovanošću doprineli održavanju prvog Stručnog skupa u organizaciji Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije i Bašta biroa.